Civil együttműködés és tájépítészet a vizes élőhelyek fenntarthatósága érdekében

Language: EN

  • Online courses
  • /
  • Civil együttműködés és tájépítészet a vizes élőhelyek fenntarthatósága érdekében

Civil együttműködés és tájépítészet a vizes élőhelyek fenntarthatósága érdekében

Price 1 500 Ft

Discount price for subscribers: 1 000 Ft

A vizes élőhelyek kiterjedése globális, európai és hazai szinten folyamatosan csökken és a nyomás, különösen az édesvízi élőhelyeken növekszik. Hazánkban is a XIX vízszabályozások óta tart ezeknek az élőhelyeknek a csökkenése. Ez a folyamat nem pusztán a biológiai sokféleség csökkenése, de a klímaváltozás miatt is nagy probléma. A vizes élőhelyek különböző ökoszisztéma szolgáltatásai segíthetnek klíma mitigációs és adaptációs válaszokat adni helyi és regionális szinten. Ezek között érdemes megemlíteni például a vízvisszatartást, aminek fontosságára a 2022-es aszályhelyzet világított rá.
Ugyanakkor sajnos különböző fejlesztési elképzelések úgy tűnik tovább csökkentik a vizes élőhelyek és a természetes vízpartok kiterjedését. Mindez történik annak ellenére, hogy EU-s és hazai szinten is számos jogszabály védi ezeket a területeket. Fontos ezek közül kiemelni a Vz keretirányelvet és az Élőhely, valamint Madárvédelmi direktívákat. A nagy tavaink mentén történő civil tiltakozások lehetőséget teremtenek arra, hogy a tájépítész szakma aktivizálja magát és ötleteket, megoldásokat nyújtson a döntéshozóknak. Előadásom arról szól, hogy a civil szervezeteket hogyan és miért kellene támogatnia a tájépítész szakmának.
 

Az előadás magyar nyelvű.

Az előadás megtekintését a Magyar Építész Kamara 0,5 ponttal honorálja. A kamarai pontszerzésre vonatkozó igényt a titkar.tajepiteszek@gmail.com címen tudod kérni. Az igazolásokat a regisztráció során megadott e-mail címre fogjuk kiküldeni.

Az előadást megtekinteni CSAK @gmail.com email címmel lehetséges. Regisztráció és jelentkezés után a megadott @gmail.com végződésű email címre kapott linken érhető el a felvétel. Ehhez azonban a megadott gmail-es címhez tartozó Google-fiókkal kell bejelentkezni a Youtube-ra is!

Ha a fentiek mellett is problémája adódik a megtekintéssel, a horvath.mate@tajepiteszek.hu címen kérhet segítséget.

Kun Zoltán

Other presentations