TájBlog

Közzététel időpontja: 2020-12-28 11:00:00
Hosszú évtizedek teljes elhanyagolása utána Fővárosi Önkormányzat újabb lepusztult budapesti közpark megújítását készíti elő.

A gellérthegyi közpark megújításával kapcsolatos közvéleménykutatás és lakossági ötletelés után a főtájépítész szakmai irányításával újabb kérdőívben kéri ki az önkormányzat a lakosság véleményét a tervezett népligeti felújítással kapcsolatban.A részvételiség ilyen foka itthon eddig lényegében ismeretlen volt, így igazán előremutató és szimpatikus lépés a lakosság ilyen szintű bevonása a közpénzek elköltésébe. Ez rádaásul a később elkészülő projekt megóvásához is hozzá járul, hiszen az emberek sokkál inkább érezhetik magukénak a megújuló közterületeket, mintha a fejük felett döntöttek volna.

A Népliget, Budapest legnagyobb közparkja, egyben fontos történeti kert, amely azonban sajnos az utóbb három-négy évtized alatt rosszhírű, tisztes emberek által nem látogatott zárvány lett a belvárosi zóna peremén. A városegyesítéskor tervezett zöld gyűrű elemeként fontos szerepe lehetne a belvárosi lakóterületek zöldfelületi ellátásában, azonban a rossz közbiztonság, az alacsony esztétikai minőség és a rossz megközelíthetőség ellehetleníti ezt. Ezért igen fontos az önkormányzat kezdeményezése, amely a megújítását célozza, hiszen ezáltal ez az igen fontos zöldfelület visszakerülhet a város vérkeringésébe.

A kérdőív itt tölthető ki december 31-ig: https://www.kozossegitervezes.hu/dialogs/nepliget

További blogbejegyzések

Mi lesz a Városliget sorsa?
2020-12-21 10:00:00

Újabb elemekkel gazdagodott a park megújuló zöldfelülete, közben azonban az állam úgy tűnik mégsem hajlandó elengedni a túlzott léptékű beépítések kiterjedt lakossági és szakmai ellenállásba ütköző, megalomán terveit

Új, favédelmi szempontú karácsonyi dekoráció a fővárosban
2020-12-15 22:00:00

A zöld szemlélettel összhangban új, a fákat védő szempontrendszert érvényesít a főváros karácsonyi dekoráció terén.

Új zöldfelületgazdálkodási szemlélet a fővárosban
2020-11-21 20:00:00

Novemberben végre hivatalosan is megalakult Budapest Főtájépítészi Irodája, így a korábbi, gyakorlati, kertészeti zöldfelületfenntartási szemlélet kibővült egy átfogóbb, rendszerekben gondolkodó tájépítészi szemlélettel

Főtájépítész Budapesten - miért fontos az új pozíció?
2020-11-01 18:00:00

Hosszú átmeneti időszak után a közelmúltban végre hivatalossá vált a budapesti önkormányzat szervezeti egységeként létrehozott főtájépítészi pozíció.

Kiderült, hogy ki kapta idén az Év Tájépítésze Díjat!
2020-10-13 19:00:00

A megszokott nagyszabású gála helyett az átadó most a virtuális térbe költözött.

Lezárt rakpartok - mikor lesz belőlük korzó?
2020-09-30 19:00:00

Évtizede húzódik a pesti alsó rakpartok humanizációjának ügye, a járvány egyik pozitív hatása lehet, hogy talán végre elindul az érdemi munka.

Elkészült a Millenáris Széllkapu Park
2020-09-15 10:07:00

Buda legújabb közparkjáért műemléki értékű ipartörténeti emlékeket áldoztak be, megérte?