Szövetségről

A Magyar Tájépítészek Szövetségének története

Egyesületünk 1991-ben alakult szakmai érdekképviselet, melynek tagjai tájépítészek. Átfogó célunk a táj természeti és kulturális értékeinek védelme és bővítése, valamint komplex ökológiai rendszerének javítása, a tervezés fontosságának megismertetése, a környezetkultúra fejlesztése városi és vidéki környezetben egyaránt. A kamarák megalakulásáig az MTSZ feladata volt a szakmai érdekképviselet. 

2010-ben megalapítottuk a hazai tájépítészet seregszemléjeként működő kiállítást, a „Tájodüsszeiát”, amely bemutatta hazánk 2000 és 2010 között létesült kiemelkedő munkáit Budapesten kívül számos vidéki és határon túli helyszínen is, összesen 5000 fős látogatottsággal zárva. Ezt 2015-ben és 2021-ben hasonló kiadvány és kiállítás követte.

2011-ben társalapítóinkkal létrehoztuk az „Év Tájépítésze és az Év Junior Tájépítésze Díjak”-at (ÉTD), amelyekkel kétévente  szakterületünk kiemelkedő képviselőit tüntetjük ki.

2012-ben elkészítettük a “Mit tehet a tájépítészet az élhető településért” kiadványt, amely számos önkormányzathoz eljutva, megismertette a helyi döntéshozókat a tájtervezés és- védelem fontosságával, lehetőségeivel.

2018-ban megújult honlapunk és online felületeink.

2021-ben létrehoztuk a Tájépítész Nívódíj (TN) szakmai elismerést, amelyet az ÉTD-vel felváltva ismerjük el a szakmai kiválóságait. Míg az ÉTD egyes személyek munkásságát emeli ki, addig a TN a két évben megszületett, több kategóriába tartozó projektek elismerése.

 

Küldetésünk

2010-ben a szervezet megújult, hosszú távú feladataink között szerepel, hogy kiemelt hangsúlyt fektetünk a szakmai szervezeti kapcsolatok létesítésére és erősítésére, a kormányzati szervekkel való társadalmi partnerségre, illetve a magyar táj és a hazai tájépítészek ügyének hatékony képviseletére határainkon túl is.

Létrehoztuk saját honlapunkat (www.tajepiteszek.hu), facebook oldalunkat (https://www.facebook.com/tajepiteszek/) és instagram oldalunkat (https://instagram.com/tajepiteszek), így folyamatosan tájékoztatjuk a szakembereket és az érdeklődőket a szakmai aktualitásokról. Hírlevelünket mintegy 800 e-mail címre juttatjuk el. A honlapunk továbbfejlesztése reményeink szerint a tagság növelése mellett a szponzoráció erősödését is hozhatja, akárcsak nagy rendezvényeink (Tájodüsszeia, Év Tájépítésze Díj, Tájépítészeti Nívódíj). Terveink szerint e szolgáltatások és események csomagként való nyújtása, olyan támogatói megállapodásokat eredményeznek, amelyek segítik szervezetünk fenntarthatóságát.

A végzett szakembereknek nyújtott programok mellett nagyon fontosnak tartjuk a tájépítész hallgatóknak az egyetem keretein túli támogatását, képzését, tájékoztatását, munkájuk elismerését (Év Junior Tájépítésze Díj), mivel ezekből a fiatalokból kerülnek majd ki jövőbeni tagjaink, a szövetségünk vezetőségének utódai, önkéntesei.

Ugyanilyen hangsúlyt fektetünk a nemzetközi együttműködésekre, a külföldi konferenciákon való részvételre. Ez lehetőségeket teremt a kapcsolatépítésen és információ cserén túl a nemzetközi pályázatokon való részvételre a külföldi társszervezetekkel közösen, ami a szervezetünk hosszú távú fenntarthatóságát biztosíthatja. Ez a pályázati támogatás hozzájárul szakmai tájékoztató, népszerűsítő, ismeretterjesztő kiadványaink terjesztéséhez. Ez nagyban segíti céljaink megértetését, és konkrét tetteink megismertetését, hozzájárulva a taglétszám növeléséhez, a tagság lelkesedésének, aktivitásának fenntartásához, ismereteinek bővítéséhez, szakmai továbbképzéséhez.

A jobb információáramlás elősegítése fontos a társszervezetetekkel való kapcsolattartás és kölcsönös tapasztalatcsere érdekében. A jó kapcsolat elmélyítése elősegíti azt a szándékunkat, hogy társszervezeteinkkel középtávon egy közös székhelyet hozzunk létre, amely mind a foglalkoztatást, mind a működtetést hatékonyabbá, fenntarthatóbbá teszi. A saját rendezvényeken felül, olyan együttműködésekre is törekszünk – más szervezetekkel közös eseményeket hozunk létre, amelyek által még szélesebb közönséget, a társszakmák képviselőit is meg tudjuk szólítani. A nagyobb nyilvánosság mellett ez a szervezésbe fektetett munkát is lecsökkenti és a kiadások tekintetében is költséghatékonyabb.Minden év februárjában közösen szervezzük meg a Szakmai Napok rendezvényt, ahol egy héten keresztül a társszakmák képviselőivel együtt veszünk részt számos szakmai előadáson és programon.

 

Működésünk

Egyesületünkben a munkát jelenleg önkéntesek végzik, ezért fontos tagságunk létszámának és aktivitásának megtartása mellett annak növelése is. A hazai és nemzetközi szakmai programjaink szélesítik és elmélyítik a szakemberek tudását, naprakész információkkal segítik őket az eredményesebb munkában. A tagsággal való konzultáció alapján a tájjal kapcsolatos jogi szabályozás tisztázása mellett a szakmai továbbképzés, az aktuális információk átadása az elsődleges elvárás érdekképviseleti szervezetünktől. A műhelymunka során szervezett beszélgetések és szakmai programok lehetőséget adnak a folyamatos párbeszédre a szervezeten belül, valamint a társzervezetekkel és a partnerekkel. Ezáltal egyesületünk belső kohéziója és a szakmai szervezeti hálózatba történő integrációja is javul.

Szakmai érdekképviseleti szervként számos kormányzati és uniós dokumentum szakmai véleményezése, munkacsoportokban való közreműködés tartozik feladataink közé, ezeket munkacsoportokon belül végezzük, ide szeretettel várjuk az érdeklődő, a munkában részt venni kívánó szakmabelieket!

 

Csatlakozz az MTSZ-hez!

Taggá válni a korábbi rendszertől eltérően nem egy űrlap kitöltésével, hanem a honlapon történő regisztráció során lehet, az éves tagdíj megfizetésével. RÉSZLETEK.