Művészi terepplasztikák a kortárs tájépítészetben

Language: EN

  • Online courses
  • /
  • Művészi terepplasztikák a kortárs tájépítészetben

Művészi terepplasztikák a kortárs tájépítészetben

Price 1 500 Ft

Discount price for subscribers: 1 000 Ft

Az előadás a tájépítészeti szakma lényeges téri összetevőjével: a terep formálásával, a tereprendezésben rejlő művészi lehetőségekkel foglalkozik. Egy 4 éves MMA - Ösztöndíjprogram keretében készült szakmai anyag kerül bemutatásra, amely a "terepi - felszínplasztikai gondolkodás" fejlesztésével foglalkozik művészeti feladatokon, alkotásokon, ismeretszerzésen keresztül. Kertművészeti példák, térképészeti-, felszínábrázolási ismeretek egyaránt előtérbe kerülnek majd a kortárs művészek mellett. 

Az előadás magyar nyelvű.

Az előadás megtekintését a Magyar Építész Kamara 0,5 ponttal honorálja. A kamarai pontszerzésre vonatkozó igényt a titkar.tajepiteszek@gmail.com címen tudod kérni. Az igazolásokat a regisztráció során megadott e-mail címre fogjuk kiküldeni.

Az előadást megtekinteni CSAK @gmail.com email címmel lehetséges. Regisztráció és jelentkezés után a megadott @gmail.com végződésű email címre kapott linken érhető el a felvétel. Ehhez azonban a megadott gmail-es címhez tartozó Google-fiókkal kell bejelentkezni a Youtube-ra is!

Ha a fentiek mellett is problémája adódik a megtekintéssel, a horvath.mate@tajepiteszek.hu címen kérhet segítséget.

Eplényi Anna

Eplényi Anna tájépítész mérnök (MSc., 2oo5) és rajz szakos tanár (BA., 2oo6), a SZIE -Tájépítészeti és Településépítészeti Kar, Kertművészeti és Kerttechnikai Tsz. egy. docense. 2oo9-ben az „Év oktatója”, 2o11-ben a Kar "Érdemes Dolgozója". A karon szabadkézi rajzi stúdiumokat, „gondolkodón-alkotó” kerttörténetet, tájképfestészetet és kreatív művészeti kurzusokat vezet, ill. intenzíven oktat az angol nyelvű MLA képzésen. Közel 80 tudományos közlemény és 8 művészetelméleti és módszertani kiadvány szerzője. Tanított a BME, DE és a MOME-n, és a bécsi, tartui, jelgavai, nyitrai, varsói és sheffieldi tájépítészeti képzéseken.  

19 éve tanít a Gyermek és Ifjúsági Képzőművészeti (GyIK)-Műhelyben, amelynek jelenleg a vezetője, közel 10 kiállítás szervezője. Az ott megtapasztalt kreatív felszabadító alkotói módszert az egyetemisták körében is alkalmazza (Tájépítészet Grafikai Nyelve, Tájrajzolatok jegyzet, Jártamban-Kertemben - kertművészeti foglalkoztató, TÁJ-TÉR-TÁR és TÁJ -TÉR-TÁR+, ALKOTÁS ÉLMÉNY-TÁR, SELYEMÚTI-TÁRS, GYIK KÉPES OLVASÓKÖNYV). A MROE tagja, amely "Primavera" Ifjú Pedagógus díjjal tüntette ki 2018-ban. Doktori értekezésében (2013) a kalotaszegi táj karakterét, táji identitását és táji formakincsét kutatta. Az KÉZ/MŰ/REMEK Népművészeti Szalon "Ember - Környezet - Táj" termének társkurátora.

Kutatási téma: "Kortárs tereprendezés - művészi terepplasztikák", amely az építészet‐tájépítészet‐szobrászat és land‐art határterültén helyezkedik el. A tájépítészeti diszciplínában eddig „csupán műszaki” tereprendezés módszertana helyett a művészi-szobrászati igényű, absztrakt tájképekre épülő terepalakítás kérdéskörét állítja a középpontba manuális alkotófeladatokon, kortárs esettanulmányokon, olvasmányokon, tervismertetéseken keresztül. A 3 év alatt cikkeket, tantárgyakat, alkotóhetet, kiállítást és végül egy kéziratot tervezetek megjelentetni.

Other presentations