Tekintsd meg a hír részleteit

  • Főoldal
  • /
  • Hírek
  • /
  • Segédlet a Tájépítészeti Nívódíj feltöltéséhez
Segédlet a Tájépítészeti Nívódíj feltöltéséhez
Közzététel időpontja: 2021-07-06 17:40:28
  • Pályázat

FOTÓK ÉS PDF-EK FELTÖLTÉSI SEGÉDLETE

 

A legjobb minőségű prezentáció eléréséhez az alábbi kérésekkel fordulunk a pályázókhoz:

  1. A fotók élességét ellenőrizzétek feltöltéskor. Életlen képeket nem lehet feljavítani utólag sem.
  2. Végezzétek el a képeke perspektíva korrekcióját, amennyiben ez szükséges. Dőlő falak, ferdén álló kandeláberek ne legyenek a képen.
  3. Alul exponált képeket, és kiégett részleteket sem lehet utólag javítani a képen, helyesen exponált képeket töltsetek fel.
  4. Kizárólag JPG formátumban feltöltött képet fogadunk el.
  • Nyers file formátumot nem fog tudni megnyitni a zsűri, kerüljétek ezeket (RAW NEF és egyéb nyers kamerafileok)
  • Egyéb tömörítések sem elfogadhatók (png és egyebek)
  1. Kép kivágáson, élesítésen, expozíció korrekción kívül lehetőleg más módosítást ne hajtsatok végre a képeken.
  2. Színes képeket kell feltölteni, hiszen a pályázatok megvalósult projekteket mutatnak be. Kivétel ez alól olyan művészeti részletek bemutatása, ami a fekete-fehér képeket igényli. Egy pályázat nem tartalmazhat kizárólag fekete-fehér felvételeket, akkor sem, ha a benyújtott PDF színes.
  3. A file méretének pontos megértéséhez az alábbiakat kell figyelembe venni:
  • Egy kép minimális mérete 2000x3000 pixel kell, hogy legyen. Ez a technikai paraméter a legfontosabb. Ez határozza meg a megfelelő nyomtathatóságot.
  • A képek mentésénél 200 dpi-t állítsunk be. (a nyomtatás is 200 dpi-vel történik, tehát amekkora méretű képet kapunk ekkora felbontás mellett mentéskor a gépen, éppen akkora minőségi kép nyomtatható abból a file-ból később)

Erre egy példa a photoshop esetében:

Ha beállítjuk a 200 dpi-t és a mentékor feljövő ablak azt mutatja, hogy a rövidebb oldal több mint 2000 pixel, akkor biztosak lehetünk abban, hogy megfelelő a méret. Használjuk a lehető legjobb minőséget a tömörítésnél hagyjuk a maximális értéknél azt (12) a file méret ezen beállításokból fog adódni, ami nagyjából 3-4 megabyte közé esik függően attól, mennyire részletgazdag egy kép.

Példaképpen egy eredeti jpg file egy 36 megapixeles kamerából 20 megabyte körül van. Vagyis tényleg kb. az előző 6 szorosa.

  1. A PDF feltöltésekor pedig a következő beállításokat kell elvégezni:
  • A nyomtatás minősége 200 dpi
  • A nyomtatási file mérete A1
  • Tömörítés annak megfelelően, hogy file mérete ne haladja meg a 10 megabyte-ot.

 

GYIK

Hogyan lehet, hogy kicsinek tűnik a kép, mégis nagy a file méret?

A félreértést leginkább az jelentheti, hogy rossz a kiterjesztés, pl. TIFF a formátum, mely nagyobb fileméretet eredményez. Győződj meg róla, hogy jpg-ben van elmentve a kép.

 

Miért nem a megabyte jelenti a file méretet?

A Megabyte, vagyis a file digitális mérete sok mindenből áll össze. Függ a tömörítéstől, a file formátumtól, az elvégzett módosítások mértékétől (hiszen ezek mind-mind plusz információt adnak a képhez mentéskor). Példának elővett egyik képemnél ugyanaz a 2000x3000 pixeles kép, ami eredetileg 3.2 mega, a módosítások után 5,2 mega. TIFF-ként elmentve pedig ez már 17,1 mega lett. Az eredetit pedig a maximálisan felajánlott 12-es tömörítés helyett 10-es, vagyis még mindig jónak tekinthető tömörítéssel elmentve mindössze 1 mega lett. A különbség itt 17-szeres, ha csak a file-méretet nézem.

 

Honnan tudom, hány pixeles egy kép?

  • Egyrészt a fényképezőgép/telefon adatai alapján. Egy 12 megapixeles kép kb. 3000x4000 pixelt takar…
  • Másrészt a kép mentése másként lehetőséget választva felbukkan egy választási lehetőség, ahol megadhatjuk, hogy pixelszámot mutasson a gép. Itt is látjuk, mekkora a kép: pixel x pixel.

 

Mi van, ha nincs ekkora méretű képem?

Ha esetleg 1800 pixel a kép kisebbik oldala, interpolálással még valamelyest „nagyítható a kép. Ekkor a mentés másként beállításnál a pixelek állításának lehetőségét kell választani, és beírni a 2000-et a rövidebbik oldalhoz. Ekkor a gép virtuális pixeleket épít be a képbe, de csak annyit, ami még nem zavarja az eredeti hatást. Ennél kisebb képeknél már minőségromlást okoz ez a művelet.

 

Hogyan számolom ki, mekkora nagyítás készülhet egy képből?

A 300 pixele nyomtatás azt jelenti, hogy inch-enként (2,54 cm) 300 képpontot nyomtat. Vagyis egy 3000x400 pixeles kép 10x15 inch-es profi felbontású képet eredményez. Ez nagyjából 25x38 cm-t jelent.

A pályázat feltöltésekor azonban nincs szükség nyomtatható méretű file-okra. Azokat a pályázatkiírója bekéri majd azoktól, akiknek anyaga nyomtatásba kerül.

 

Feltölthetek-e nagyobb méretű képet?

2 megánál nagyobb kép nem tölthető fel!

 

Kommentek(0)