TájBlog

Közzététel időpontja: 2021-04-19 10:00:00
A Mőcsényi Mihály. Egy polihisztor tájépítész - Tanulmányok és esszék Mőcsényi Mihály életéről címet viselő kötet a szakmaalapító születésének centenáriuma alkalmából jelent meg a Terc Kiadó gondozásában.

Az építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkár, Füleky Zsolt így méltatta Mőcsényi Muhály munkásságát a könyvhöz írt előszavában:

"Közel 100 év.

Egy évszázad egy kivételes életben.

E könyvön keresztül végigkísérhetjük a XX. század és az új évezred kezdetének fordulatos, emberpróbáló korszakait, személyessé téve annak sorsalakító állomásait egy olyan ember életeseményein keresztül, aki szakterülete, a tájépítészet minden ágában maradandót alkotott. Életműve az általa felnevelt tájépítész generációk munkáiban, világlátásában tovább él. Iskolateremtő, szakpolitikusi tevékenységével és példamutatásával így, tanítványain keresztül az egész magyar táj alakulására máig hatást gyakorol.

Mivel tudását elsősorban szóban adta át diákjainak, különösen értékes ez a kiadvány. Számos gondolata, tapasztalata ugyanis csak kéziratokban maradt fenn. A könyv készítői hangyaszorgalommal, mély alázattal tekintették át és dolgozták fel professzoruk hagyatékát, hogy születésének centenáriumán ezzel tiszteljék meg emlékét. Így Mőcsényi Mihály olyan oldala tárul fel, amely az őt ismerő tájépítész közösség számára is legfeljebb pontszerű emlékekként jelenik meg. E pontokból és az eddig ismeretlen vonásokból kirajzolódik egy ízig-vérig a magyar földben gyökerező, ugyanakkor a legnagyobb nemzetközi elismerést is kivívó, örökségét mindvégig magával vivő, mégis szüntelenül újító, a kor kihívásaihoz alkalmazkodni képes személyiség.  Mőcsényi Mihály azok közé tartozott, akikből sugárzik valami ősi életerő és tudás, amely megbecsülést ébreszt, magával ragad. Akiről bárki azt mondhatja: megtisztelő, hogy ismertem őt. Most lehetőség nyílik arra, hogy az olvasó is közelebb kerüljön e kivételes emberhez, nem mindennapi életútja megismerésével."

A kötet megvásárolható a Terc Kiadónál.

További blogbejegyzések

Megújulhat a Lánchíd környezete
2023-05-17 09:55:00

Hatalmas, besétálható terek a Lánchíd mindkét oldalán, még több fa, bicikliutak, párásító — ez várható, ha megmarad a híd jelenlegi forgalmi rendje.

Mi zajlik a Bajcsyn?
2023-05-13 14:55:00

Újabb rendkívül izgalmas közterületi kísérletbe fogott a FŐKERT, ezúttal a Bajcsy-Zsilinszky úton.

Kizöldül az Andrássy út!
2023-05-12 21:11:00

A Főkert kísérleti jelleggel évelősávra cseréli az Andrásy út kitaposott, elpusztult gyepsávját.

Megszületett a Népliget pályázat eredménye!
2023-04-15 16:34:00

Hatalmas tavak és lombkoronasétány nem, ellenben sok-sok zöld, látványos sétányrendszer, és a természettel harmonizáló, változatos funkciók lesznek a megújuló Népligetben. Kihirdették a tájépítészeti ötletpályázat győzteseit.

Hogy lett Népliget a Népliget?
2023-04-10 11:45:00

Ma a város legnagyobb zöldterülete, de volt itt szeméttelep, homokbánya, vurstli, sörkert, autóversenypálya és persze mindezt körbeölelte a hihetetlenül értékes zöld növényzet is. A Népliget története.

Bardóczi Sándor főtájépítész: Az egycentis gyep a városban nem más, mint fenntarthatatlan ökológiai sivatag
2023-03-30 11:23:00

A qubit.hu újrainduló urbanisztikai sorozatána friss adásában sorra vette Budapest legfontosabb zöld vonatkozású ügyeit, beszéltek többek között az új parkokról és telepítésekről, az utóbbi időszak néhány fontos konfliktusáról.

A zöldterületek látogatása visszaszoríthatja a gyógyszerhasználatot
2023-03-01 16:55:00

A parkok, közösségi kertek és más városi zöldterületek látogatása csökkentheti a városlakók szorongás, álmatlanság, depresszió, magas vérnyomás és asztma elleni gyógyszerhasználatát – állapította meg egy finn kutatás.

13 TERMÉSZETALAPÚ MEGOLDÁS A JOBB ALKALMAZKODÁSÉRT
2023-02-13 13:00:00

Elkészült a Természet-Alapú Megoldások Magyarországi Hálózatának jó gyakorlatokat bemutató kiadványa

Gondolatok a kertörökségről
2023-01-31 11:23:00

Gondolatok a kertörökségről címmel videósorozatot indít az MKA, amelyben hazai és nemzetközi szakemberek, társszakmák képviselői osztják meg a témával kapcsolatos gondolataikat.

Átadták a Blaha Lujza teret!
2022-12-12 11:34:00

December 10-én, 5 év után vehették birtokba a közlekedők a felújított Blaha Lujza teret.