Megvalósult munkák - Mezőkövesd, Zsóry gyógy- és egészségpark

MEZŐKÖVESD

„A Zsóry gyógy-és egészségpark fejlesztése c. projekten belül elvégzendő tervezési és kivitelezési munkálatok a GINOP-7.1.3-15-2016-00017.pályázat keretében” tárgyú projekt

Tájépítészeti kiviteli terv

 

Meglévő állapot

A meglévő növényállomány tekintetében alapvetően két karakteres részre osztható a terület: a jelenlegi gépkocsi parkoló területére, valamint az e mögötti sűrű faállományú nagyméretű zöldfelületre.

Az előbbire jellemző a feltáró bekötő út mentén oszlopos tölgyekből (Quercus robur ’Fastigiata’) álló hiányos fasor és a gépkocsi parkoló területén szép habitusú, idős platánokból (Platanus acerifolia) álló rövid fasor. A parkoló területe döntően töredezett szilárd burkolattal fedett.

Utóbbi – az arborétum – területén jellemzően 4 vezérfaj alkotja a jelenlegi faállományt: vadgesztenye (Aesculus hippocastanum), vörös tölgy (Quercus rubra), közönséges nyírfa (Betula pendula), malonyai tuja (Thuja occidentalis ’Malonyana’). A fák szabályos rendben, fasorszerűen telepítettek. Az örökzöld tujasor lombkorona szintben összenőt állapotú. A tervezett zöldfelületi funkciók kialakítása miatt a sűrű tuja állományból ritkítást javasolunk a kedvezőbb tájépítészeti tér létrehozása érdekében.

     

Tájépítészeti tervezési program

A tájépítészeti program alkalmazkodik az elvárt önkormányzati igényekhez és a tervezési terület jelenlegi adottságaihoz. A tervezett közösségi terek a következő tematikus funkciók szerint alakultak ki:

Központi tér:

A nagyfelületű burkolt tér tervezett elemei a páraszínház és köztéri installáció; a díszkút; a döntött felületű gyeplemezek; az ökopiac; a petanque pályák; az építészeti funkciókat összefogó fedett-nyitott filagóriarendszer, autóbusz végállomás, valamint a központi kerékpártároló fedett-nyitott filagória lemezei.

A közösségi terek megjelenését több kertépítészeti elem is gazdagítja. Füvesített terepplasztikai elemek készülnek, valamint utcabútorokat (támlás padok, hulladékgyűjtők, stb.) helyezünk el. A téren található kertépítészeti elemek között olyan elemeket sorolhatunk, mint a nagyszilárdságú finombeton ülő elemek, gyepes „teknőcdombok”, gyepes lejtők, egyéb utcabútorok. Új térvilágítást készül Tungsram-Schréder Citea, Friza és Citrin lámpatestekkel.

A téralakítás fontos szempontja a vonzó városkép kialakítása, amelynek keretében kereskedelmi és szolgáltató létesítményeket, egyedi építészeti és tájépítészeti elemeket, zöldfelületeket és utcabútorokat tervezünk.

A tervezett új közösségi tér legmeghatározóbb eleme a teret két részre osztó, tört vonalvezetésű, fedett-nyitott, helyenként beépített filagória. A teret kiszolgáló szolgáltató, információs és kereskedelmi egységeket ez alá szervezzük, így az egyenként kis alapterület-szükségletű létesítmények - melyek méretüknél fogva elvesznének az impozáns méretű téren - a filagóriára felfűzve a tér meghatározó elemévé válnak. Az árnyas felület jó lehetőséget nyújt a különféle kitelepülésekre. Itt kap helyet a matyó ajándékbolt, a kávézó - a hozzá tartozó teraszos fogyasztó térrel - és a nyilvános wc.

A tér másik oldalának vizuális lezárását, a filagória párját a kerékpártároló védőteteje adja. A védőtető színes burkolatú mennyezete - mint a filagória színes burkolata is - a matyó népművészet színekben gazdag jellegzetességére utal.

A filagóriától északra az egészséges táplálkozást segítő helyi termelők által üzemeltetett ökopiac készül. A piac egyedi tájépítészeti elemekkel felszerelve biztosítja a kultúrált elárusítás feltételeit.

A fürdő főbejárata és a többfunkciós látványelem által meghatározott tengely a térszervezés fő tengelye. Ezen a tengelyen helyezzük el a szökőkutat, ami a bejárat előterében a víz látványával hangolja az érkezőt a fürdés élményére.

(Ide beszúrandó látványtervek: paraszinhaz04_fo_tengely; paraszinhaz03)

 

A Zsóry fürdő bejárat előtti tér rekonstrukciója során a meglévő térkő elemek felhasználásával újraépítjük a burkolatot, valamint kiemelt zöldfelületekkel színesítjük a fürdő előterét.

A gyógyhely fogadótér területén egységes burkolati rendszert tervezünk tájépítészi elemekkel, szabadtéri pihenő pontokkal, mobiliákkal, utcabútorokkal, térvilágítással. A meglévő zöldfelületek felújításra és újakkal kiegészítésre kerülnek.

 

Gyógypark-arborétum:

Az arborétum területén a zöldfelületek megőrzése és fejlesztése a cél. A növényállomány gazdagítása, különleges fajok bemutatásán túl, sétautak, játszóterek, növényszobrok kiállító helyét tervezzük.

A zöldfelületek megújulnak, parképítés és parkrekonstrukció történik látványelemekkel kiegészítve. Ezek közül újdonság a tó és a rajta átívelő gyaloghíd. Gyalogösvények, sétautak, szabadtéri pihenőpontok mobiliákkal, utcabútorokkal, térvilágítással teszik komfortossá a liget működését. Az ökológiai tanösvény mutatja be a - növénytelepítési szempontból - főbb látványosságokat.

A jelenlegi szabályos telepítési rend determinálja a terület feltárását biztosító tervezett gyalog- és sétaút rendszerét. Ez a sétaút rendszer három egységre bontja a leendő arborétum területét: északi és déli sávra, valamint a középső ligetes zónára. A meglévő faállomány védelmében új faegyedek telepítését javasoljuk.

Az északi sáv:

Hazai hegyvidéki aljnövényzet telepítését irányozzuk elő a kiviteli tervben. A sűrű örökzöld állomány megléte miatt fatelepítésre nincs jelenleg lehetőség, a sűrű állomány ritkítását, elöregedését követően hazai őshonos és tájhonos fafajok telepítését javasoljuk a jövőben.

A déli sáv:

A japán hangulatú déli területrészen ezen hangulatot idéző és valódi Japánban honos növények telepítését írtuk elő mind lágy-, mind fásszárúak esetében. A japánkertek nélkülözhetetlen növényei közé tartoznak a japán díszcseresznyék, amelyek tavasszal buja virágözönükkel és ősszel őszi lombszínükkel díszítenek, valamint a japán juharok. A kertrészletben a növényfajok latin és magyar neveit tartalmazó névtáblák kihelyezését írjuk elő a növénykiültetési tervnek megfelelően, az adott növények közelében, az ökológiai tanösvényről jól látható helyen.

Középső sáv:

A két tematikus sáv között egy szélesebb, ligetesen fásított ún. pihenőkerti funkciókkal rendelkező tájelem alakul ki. Ennek a területegységnek a szervező eleme az a kereszttengely, amely a déli és északi tematikus sávot köti össze az arborétum középső zónájában.

 

A középső területsáv a következő térelemek szerint tematizálódik

Információs zóna

Információs pavilonok és növénytorony:

Különleges élményt nyújt hang- és fényjátékkal, a tájegység növény- és madárvilágát bemutató "növénytorony". A torony futó- és kúszónövényekkel befuttatott, este kivilágítva, napközben párásítva, érdekes látványosságot jelent a látogatók számára, akik besétálhatnak a torony alá. A torony szerkezete ragasztott fa tartószerkezetből épül, a belső oldalán csöpögtető öntözőrendszerrel és reflektor megvilágítással. Ezen a téren jelennek meg a mikroklíma páratartalmát növelő egyedi formavilágú párásító oszlopok. Ide tervezünk egy interaktív madárhangok felismerésére alkalmas audió installációt. Funkcionálisan a növénytoronyhoz kapcsolódik a két, információs pavilon, melyek a kerti útra kifutva, az elválasztó zöldsávon keresztül vezetve, bevonzzák a sétálót a belső térre, ahol az „ökológiai innovációs központot” alakítjuk ki. A fedett-nyitott terekben a látogató hagyományos és digitális információhoz juthat a parkban megtalálható minden növény és az itt élő állatok világával kapcsolatosan.

Az egyik információs pavilonban helyeztünk el 1 db állapotfelmérő terméket. Ez az infokommunikációs rendszer segítségével személyre szabott értékelést ad a felhasználó a fizikai állapotáról.

Dísztó

Fólia bélésű és kőszórás felületű 0 – 60 cm mélységű vizes élőhely, a vízparti vegetációk bemutató helye. A tóban egy kis méretű sziget fűzfával, illetve partján színes évelőkiültetés gazdagítja a látványt. Távolabbi környezetében évelőfoltok, süllyesztett led világítással ellátott gyepes dűnék kapnak helyet.

Növényszobrok bemutatása, helyi művész alkotásaiból a tó mögötti zöldfelületet feltáró gyalogos ösvény mentén.

Sétányok

Stabilizált zúzottkő burkolatú sétaútrendszer tárja fel az arborétum területét, amely környezetbarát anyag, hosszú élettartamú, teljes mértékben vízáteresztő, időtálló, könnyen fenntantartható.

Kneipp sétaút

Az arborétum északi területén található többféle burkolatstruktúrával ellátott gyalogos ösvény.
Az ösvény burkolata 5-6 méterenként más-más anyaggal burkolt. A különböző felületek eltérő módon ingerlik a sétáló talpát, így hatnak a talpon lévő idegvégződésekre, valamint az egyensúly központra.

Ökológiai tanösvény

A tanösvény feltárja a park azon részét, melyen különböző növénytársulásokat lehet felfedezni. Az egyes növénynevek ismeretterjesztő táblákkal jelöltek magyarul és latinul egyaránt.

Futópálya

Az arborétum keleti oldalán az intenzív zöldfelület peremén alakítottuk ki a 360 m hosszú rekortán futópályát. A pálya a rendszeresen sportoló futóknak, gyaloglóknak biztosít komfortos sportolási lehetőséget.

Tematikus fitneszpálya és tematikus játszóhelyek

Tematikus fitneszpálya és tematikus játszóhelyek különböző korosztályok részére minősített HAGS eszközökkel. Jelen projektbe betervezett eszközök kiválasztásánál a látványos, mégis hagyományos megjelenés mellett a standard játszófunkciókon kívül az interaktív játékélmény volt a fő szempont. Több korosztály számára biztosít a terv izgalmas játékot: 3 komplex csúszdás játszóvárat és több kisebb játszóeszközt tervezünk, mindemellett helyet kap egy talajba süllyesztett trambulin is.

A nagyobb gyerekek és a felnőttek számára betervezett kültéri fitneszeszközök aktív szabadidő eltöltést tesznek lehetővé. Fejlesztik a mozgáskoordinációt, valamint lehetővé teszik a szabadtéri testedzést. Alkalmasak rehabilitációs mozgásba való beillesztésre, egészen az idős korig.

 

Bekerülési költség: ~ 1 milliárd forint

Építés kezdete: 2019 eleje

Építés befejezése: 2019 vége

 

Tervezők:

Tájépítész tervezők:                 

Építészet - Generáltervező:       

Vízgépészeti terv:

Tartószerkezeti terv:

Automata locsolóhálózati terv:

Út- és közműépítés:                 

Elektromos tervező:                 

 

Látványterveket készítette:

 

Szöveg: Karádi Gábor, Tóth Bettina

Fotók: Karádi Gábor