Tekintsd meg a hír részleteit

  • Főoldal
  • /
  • Hírek
  • /
  • Ormos Imre emlékparkot avattak a törökországi Ankarában.
Ormos Imre emlékparkot avattak a törökországi Ankarában.
Közzététel időpontja: 2024-01-22 09:50:57

  • Notice: Trying to get property 'name_hu' of non-object in /home/tajepit1/public_html/pages/news.php on line 54

Ormos Imre emlékének tiszteletére, aki 1927-29 között jelentősen hozzájárult Ankara tájépítészeti munkálataihoz, 2023. december 30-án Mansur Yavaş főpolgármester és Mátis Viktor ankarai magyar nagykövet új parkot avatott fel a török fővárosban.

Az ünnepélyes átadón – ahol Zafer Sarı szobrászművész Ormos professzor portréját ábrázoló művét is leleplezték – Mátis Viktor köszönetet mondott mindazoknak, aki hozzájárultak a Budapest utca mellett fekvő, közel 3000 m2 alapterületű Ormos Imre park kialakításához.

„A kertészeti tanintézet után, féléves friss diplomával a zsebemben Törökországba mentem. Ankara akkor Kemal pasa reformjai hatására kezdett fővárossá fejlődni. Rendeztük az utcákat, parkosítottunk, én terveztem a hősök temetőjét, dolgoztam Kemal pasa magánbirtokán, építettünk a követségnek és magánmegrendelőknek. A város 700 méterrel van a tengerszint felett, az éghajlat nem a földrajzi szélességi fognak megfelelő, s ez megkönnyítette a munkám, mert a félsivatagos éghajlat olyan, mint nálunk a Tisza-Duna közén. A növényzet is hasonló, facsemetéket éppen Ceglédről szállítottunk.” (Ormos Imre)

 

Ankarában park itt található: https://maps.app.goo.gl/Due6FWtNexcJfe4c9

 

Kommentek(0)