Tekintsd meg a hír részleteit

  • Főoldal
  • /
  • Hírek
  • /
  • Megszületett a városmajori tervpályázat eredménye!
Megszületett a városmajori tervpályázat eredménye!
Közzététel időpontja: 2022-04-06 13:55:12
  • Pályázat
  • Hírek

 

Eredményt hirdettek a Városmajor tájépítészeti tervpályázatán

 

Az OpenSpace Kft. és a Deicler Jakab Építész Stúdió Kft. közös pályamunkája nyerte a kormányzati Budapest Fejlesztési Központ (BFK) által meghirdetett, a városmajori közpark átfogó fejlesztését célzó, nyílt tájépítészeti tervpályázatot.

"Az volt a célunk, hogy nőjön a park területe, legyen 15 ezer négyzetméterrel nagyobb a zöldfelület, legyen több, megújult közösségi sportpálya, valamint hogy jelenjen meg a víz: egy kis ér az Ördögárok egykori vonalán és egy tó a Városmajori templom mellett" - mondta el az eredményhirdetés után Fürjes Balázs Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, a bíráló bizottság elnöke.

 

varosmajor

 

Mint hozzátette, igyekezett sokszínű zsűrit felkérni: a bírálati munkában részt vettek a főváros képviselői (Erő Zoltán főépítész és Bardóczi Sándor főtájépítész), a 12. kerület főépítésze, a Városmajorhoz kötődő civil egyesületek, továbbá tájépítészeti és környezetvédelmi szakértők is.

Fürjes Balázs összegzése szerint a győztes terv egyszerre tartja tiszteletben a park történeti örökségét és valósít meg új gondolatokat, kortárs tájépítészeti megközelítést. Nagyon jól tagolja a Városmajort egy csendesebb, a nyugodt pihenést szolgáló területre, illetve egy aktívabb időtöltést, sportolást lehetővé tevő részre. Jól járnak a kutyabarátok is: a kisebb és nagyobb testű kutyák elkülönített, a mainál sokkal minőségibb futtatókat kapnak - jegyezte meg az államtitkár. Vitézy Dávid, a BFK vezérigazgatója kiemelte, hogy foglalkoztak a közlekedéssel is: könnyebben lehet majd megközelíteni a parkot a fogaskerekű, a János kórház és a Szilágyi Erzsébet fasor felől is, miközben jobb urbanisztikai kapcsolatok jönnek létre a Vérmező és a Városmajor között.

 

varosmajor

 

Fürjes Balázs elmondta, hogy a BFK rendelkezésére áll az az összeg, amely a tervezési munkák befejezéséhez szükséges.

Várhatóan másfél éves folyamat lesz, mire az összes építési engedélyt beszerzik, utána nyílt közbeszerzési eljáráson választják ki a parképítőt, és újabb két évet követően születhet újjá a Városmajor. A munkálatokat némileg lassítja, hogy a parképítés szakaszosan halad majd, ám így a Városmajor egy része mindig használható marad. A beruházást a BFK fogja megvalósítani, kormányzati finanszírozásban, nagyon szoros együttműködésben a fővárossal és a kerülettel.

Forrás: MTI, turizmus.com

 

A díjazott pályamunkák itt tekinthetők meg.

 

I. helyezett: OpenSpace Kft., Deichler Jakab Építész Stúdió Kft.

Résztvevő tervezők, szakértők

Pápai Veronika, Bulath Janka, Lugosi Flóra, Lenkai Borbála, Szilfa Vica

Deichler Tímea, Jakab Dániel, Kolossváry Bernadett, Kovács Regina, Ostoróczky NóraII. helyezett: Garten Studio Kft.

Résztvevő tervezők, szakértők

Vastagh Gabriella, Steffler István, Stéhli Zoltán, Pálffy Dóra, Böhm Gábor, Szlojszár György, Fernezelyi Gergely, Barna Zsolt, Kovács Hargita, Ledzényi Lilla, Szentesné Dandé Eszter, Tarr Kata, Füssy Gyula, Mányoki Bence, Grósz Kitti, Bosnyákovics GabriellaMegosztott III. helyezett: Objekt Tájépítész Iroda Kft., Geum Műterem Kft., ARCHI-KON Kft., Közlekedés Kft.


Résztvevő tervezők, szakértők

Barcsay Gergő, Hómann János, Hómanné Huszti Bernadett, Koltai Emese, Gyüre Borbála, Lád Gergely, Pécsi Máté, Ripszám Eszter, Tóth Evelin E., Városy Dóra, Wang Xiao

Nagy Csaba, Pólus Károly, Varga Veronika

Lipka József, Major László, Győri Benjámin


Megosztott III. helyezett: Lépték-Terv Kft., Hello Wood Zrt.


Résztvevő tervezők, szakértők

Sógor Gabriella, Szakács Barnabás, Ráskai-Kis Dorottya, Zombori Dorottya, Bátki Alexandra, Sréter Szilvia, Both Réka, Kristófi Orsolya, László Viktor, Csizmadia Dóra, Bősze Sándor, Vincze Andrea

Huszár András, Pozsár Páter, Ráday Dávid, Tóth Krisztián, Szelecsényi Balázs, Gerges Máté


 
Kiemelt megvételben részesült: s73 Tájépítész Tervező Iroda Kft., Óbuda Építész Stúdió Kft.


Résztvevő tervezők, szakértők

dr. Balogh Péter István, Mohácsi Sándor, Bugnics Ida Bogáta, Kovács Dávid, Biró Borbála, Kovács Ferenc, Gimes Kinga, Fodor-Györfi István, Patka Zsuzsa Kincső, Ruda Fanni, Vincze Vera Anna, Balogh Fanni, Lovas Lars, Karlócai Péter

Csernik Tamás, Szegedi Dávid Olivér, Kákóczki Norbert, Ötvös Zsuzsanna, Farkas Zoltán

 


Megvételben részesült: Bedrossian Ádám Krisztián, Gazdag-Iványi Kinga Anna, Orbán Csenge Dorottya, Hulej Miklós Lajos, Dormán Miklós, B. Tóth Dániel, Tot Kristóf, Torbágyi Örs, Jézsó DóraDicséret: Atelier P7 Tájépítész Kft., BIS Építész Iroda, iUtak Mérnökiroda Kft.


Résztvevő tervezők, szakértők

Bognár Emese Emilia, Kaposi Nóra, Karádi Katalin, Lénárt Eszter, Varga Tibor

Szabó Viktor

Gyökér András, Bozsik Máté

Ambrus Dávid, Tancsik Gábor

Kommentek(0)