Tekintsd meg a hír részleteit

Kert-diplomáciai nagyüzem az MKA-ban
Közzététel időpontja: 2022-05-24 10:40:21

  • Notice: Trying to get property 'name_hu' of non-object in /home/tajepit1/public_html/pages/news.php on line 54

  • Notice: Trying to get property 'name_hu' of non-object in /home/tajepit1/public_html/pages/news.php on line 54
 
Kert-diplomáciai nagyüzem az MKA-ban. A héten Budapest adott otthont a IX. EuroGard Európai Botanikus Kerti Kongresszusnak, amely a szakterület csúcsrendezvénye. Az eseményen a Magyar Kertörökség Alapítvány is bemutatkozott. Emellett neves brit és francia szakemberekkel értekezhettünk a kertörökség megóvásában szerzett nemzetközi tapasztalatok hazai alkalmazásairól.
ℹ Az eseményről szóló összefoglalót elolvashatjátok honlapunkon: https://www.magyarkertorokseg.hu/.../nemzetkozi.../

 

Fehérvárcsurgói Arborétum és Károlyi Kastélypark  Fb bejegyzés  2022. május 20.
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=152156354040726&id=117553847500977
 
Daniel Boulens, Lyon város zöldterületeinek fejlesztéséért felelős nyugalmazott igazgatója, a 107 hektáros Parc de la Tête d’Or, a lyoni botanikus kertek és az állatkert volt vezetője, Parkigazgatók és az Állami Zöldterületek Francia Szövetségének alelnöke, számos francia, kertészeti szövetség tisztviselője két napot töltött a kastélyban és az arborétumban a feleségével. Hétfőn este a kastély díszebédlőjében a Károlyi család és a hazai kertészet különböző szakterületeinek ( tájépítészet, kertépítészet, faiskolai termesztés, kertészeti oktatás, fáapolás, kertészeti informatika) szakértőivel egy barátságos és meghitt vacsorán vettek részt. Az este egy naplementés arborétumi sétával vált teljessé.
Szaktudása révén hasznos ötletekkel szolgált a kastélypark ökológiai parkfenntartása kapcsán.
Lyonban közel 25 éve bevezetett környezetbarát, ökológiai zöldfelület gazdálkodás számos városnak szolgált mintául a világon. Károsítókra rezisztens növényfajok ültetése, a kémiai növenyvédelem teljes elhagyása, biológiai anyagok használata a parkfenntartás minden területén.
Kedden előadást tartott az Európai Botanikus Kertek (Eurogard) konferencián, ahol főként a holisztikus szemléletről beszélt a kertészet kapcsán, kiemelve a legfontosabb feladatunkat: az oktatást, a tudás átadását. Ez mindennek az alapja. A szakértők felelőssége, hogy az általuk ismert tudás birtokában közérthető nyelven átadják a természet, a kertek, a kertészet megőrzésének fontosságát és a változó klíma kapcsán javaslatokat tegyenek a kertészet új irányairól.
 

Kommentek(0)