Tekintsd meg a hír részleteit

  • Főoldal
  • /
  • Hírek
  • /
  • Éghajlatvédelem és társadalmi bevonás a tájépítészeti gyakorlatban
Éghajlatvédelem és társadalmi bevonás a tájépítészeti gyakorlatban
Közzététel időpontja: 2023-11-02 19:52:11

  • Notice: Trying to get property 'name_hu' of non-object in /home/tajepit1/public_html/pages/news.php on line 54

Kérdőiv itt: Éghajlatvédelem és társadalmi bevonás a tájépítészeti gyakorlatban

Keresztes-Sipos Andi és Szabó Patrícia útjára indítottott egy kérdőívet, ami már régóta mindkettőjük szíve csücske volt, és persze mindkettőjük kutatásához kapcsolódik.

"Úgy gondoltuk, hogy ha a két témát (klímavédelem és társadalmi bevonás a tájépítészeti gyakorlatban) egy kérdőívben dolgozzuk fel, több tájépítészhez eljut, és a gyakorlati kapcsolódásokat is jobban láthatjuk.

Abból indultunk ki, hogy az éghajlatvédelem és a társadalmi bevonás egyaránt feltétele a hosszú életű szabadterek létrehozásának. Közös kutatásunkban arra keressük a választ, hogy ez a két terület hogyan hat egymásra, illetve hogyan tudná egymást segíteni abban, hogy a szabadtérfejlesztések minél inkább klímatudatosak és a közösség által is megbecsültek legyenek.

Bár a téma összetett, törekedtünk arra, hogy a kérdőívet észszerű keretek között tartsuk. Kitöltése kb. 45 percet vesz igénybe, ami elsőre talán soknak tűnik, viszont egyszerre két kutatást gazdagít! ?"

A kérdőív négy fő egységből áll:
(A) általános, a kitöltő személyére vonatkozó kérdések,
(B) klímavédelemmel kapcsolatos kutatás,
(C) a társadalmi bevonás vizsgálata,
(D) a két témakör kapcsolódása.

 

Keresztes-Sipos Andrea
A MATE Tájépítészeti és Tájökológia Doktori Iskola doktorandusz hallgatójaként az önkormányzati szabadtérfejlesztésekhez kapcsolódó társadalmi bevonási folyamatokat, ezen belül a közösségi tervezéseket és a tájépítész abban vállalt szerepét vizsgálom. A közel 10 évnyi kutatás mellett folyamatosan dolgoztam önkormányzati kötelékben, és több közösségi bevonási folyamatot is végig követhettem. Kutatásomat ezzel a komplex kérdőívvel szeretném zárni, hogy a felmerült kérdésékre szélesebb körben is választ kaphassak, illetve fény derülhessen az éghajlatvédelemmel való kapcsolódási pontokra is.

Szabó Patrícia
Doktori kutatásomban azzal foglalkozom, hogy hogyan érinti Magyarországon a tájépítészeket az éghajlatváltozás kérdésköre, hogyan látják a saját szerepüket az éghajlatvédelem terén, akár tervezőként, akár más területen dolgoznak. Amilyen változatos szakmai kihívásokat rejt magában a téma, olyan sokféle hozzáállás, körülmény, értékrend nyilvánulhat meg a vele való munka során. A kérdőívvel ezt a sokszínűséget szeretném feltárni, hogy kiegészítse a kutatás tájépítészeti alkotásokat vizsgáló részét, valamint a tájépítészekkel készített interjúkat. 

 

Kommentek(0)