Tekintsd meg a hír részleteit

  • Főoldal
  • /
  • Hírek
  • /
  • Báthoryné Nagy Ildikó Réka - 2022-BEN Az ÉV TÁJÉPÍTÉSZE KÖZÖNSÉGDÍJ nyertese
Báthoryné Nagy Ildikó Réka - 2022-BEN Az ÉV TÁJÉPÍTÉSZE KÖZÖNSÉGDÍJ nyertese
Közzététel időpontja: 2022-05-11 23:09:13
  • Hírek

A 2022 JUBILEUMI ÉV TÁJÉPÍTÉSZE GÁLÁN minden idők egyik legerősebb mezőnye alakult ki. Ez az est folyamán többször is elhangzott.

A zsűri két körben hozta meg döntését. A második szavazás a laudációk meghallgatása után történt és az elhangzott méltatások alapvetően befolyásolták a végső eredményt.Most közreadjuk a 2022 év ÉV TÁJÉPÍTÉSZE DÍJ jelöltjeiről készült laudációkat.

Báthoryné Nagy Ildikó Réka - 2022-BEN Az  ÉV TÁJÉPÍTÉSZE KÖZÖNSÉGDÍJ nyertese

Szalai Anna a Népszava fővárosi tudósítója  (videó 44:20 percétől visszanézhető)

A GÁLÁRÓL készült videóanyag egyelőre csak az FB-n érhető el a Tájépítészek Fb oldalán a videótárban.

https://www.facebook.com/tajepiteszek/videos/673039663887274

 

 

 

Báthoryné Nagy Ildikó Réka méltatása

A gondolatültető láthatatlansága

 

Egy jó városi park csodás igézete a természetnek. A padon ülve tartjuk arcunkat a simogató nap felé. Lassú, elnyújtott lépésekkel fedezzük fel a sétányokat, elégedetten bólintunk a bokrok-virágok-zöldek tetszetősen illesztett foltjai felett. A hozzáértők elmélazhatnak a csapadékfelhasználáson, a fenntarthatóságon, az ökológiai tényezőkön, a különleges tájépítészeti megoldásokon. De az adott településre készült zöldinfrastruktúra fejlesztési és fenntartási akcióterv a szofisztikáltabb parkjáróknak is csak távoli képzettárs.

Most egy olyan tájépítészt mutatok be, Báthoryné dr. Nagy Ildikó Rékát, aki ebben a többség által láthatatlan, ismeretlen vakfoltban tevékenykedik immáron több mint két évtizede, miközben a világ egyre inkább folyamatosan pörgő látványszínházzá alakul, amelyben a háttérben zajló munkára vajmi kevés figyelem és elismerés jut. Egy embert, akinek rétegei azok a zöldek és kékek, amikkel a településszerkezeti terveken a parkokat, réteket, erdőket és vizeket színezik. Terei azok a városi természetfoltok, amelyek élhetővé teszik a térkővilágot. A közösség mindenki számára egyformán hozzáférhető, egészséget, békét és csendességet kínáló zöld terei.

Több sapkát hord egyszerre. A Magyar Agár- és Élettudományi Egyetem Településépítészeti és Települési Zöldinfrastruktúra Tanszékének vezetője. Immáron 22 éve dolgozik itt. A hazai tájépítészet és a zöldfejlesztés két neves szakembere Szilágyi Kinga és Jámbor Imre professzorok voltak a mesterei, akiktől megörökölte a városi zöldfelületekkel kapcsolatos témákat. A fővárosi zöldinfrastruktúra fejlesztési terv, a Radó Dezső Terv valamennyi előképének elkészítésében részt vett, ahogy a jelenlegi kidolgozásában is szerepet vállalt. Ennek az időszaknak a terméke a zöldfelületek gazdasági értékszámítási módszertanának kidolgozása is, amellyel a számok nyelvére is lefordítható, hogy mennyit ér a társadalomnak, mondjuk a Szent István Park egy négyzetmétere. A közös munka továbbélése a nemrég lezárult városmajori parkpályázat előkészítő tanulmánya, amelyen Jámbor Imrével dolgoztak együtt.

Az állami és az önkormányzati döntéshozókkal való egyeztetések minden esetben felérnek egy ütközettel. Mostanra már eléggé harcedzettnek számít. 2016-tól vállalt szerepet az Agrárminisztérium koordinálásával indult a kutatási programban, amelyben egy 21 fős települési szakértői panel munkáját irányította. A cél egy olyan módszer kidolgozása volt, amely láthatóvá és értékelhetővé teszi a települési zöldfelületeket a településrendezésben, kiemelve településökológiai jelentőségüket.

Az egyetemi lét nem kevésbé viszontagságos. Változó név alatt, változó fenntartói elvárások mentén kell évről-évre olyan új szakembereket képezni, akik azután képesek lesznek megküzdeni a közpénz uraival, hogy térkő helyett nőhessen a fű, rózsaágyások helyett az embereknek, a pillangóknak és méheknek is tetsző virágos rét legyen a városi tájban. Nagy Ildikó Réka tanszéke korántsem elefántcsonttorony. Az unalomig ismétlődő tematikájú gyakorlatok helyett élő partnerségek diktálják a hallgatóknak az új feladatokat. S az, hogy hol a Soroksári Duna-ág mellett, hol Székesfehérváron, hol egy Tisza tavi kis faluban próbálhatják ki magukat a diákok, nagyban függ a tanszékvezető menedzseri képességeitől. Az pedig különösen nagy türelemre, empátiára és kapcsolatteremtő képességre utal, hogy politikai oldaltól függetlenül tud feladatot szervezni a diákjainak a Budapesti Fejlesztési Központtal, Józsefváros önkormányzatával vagy éppen Isztimér önkormányzatával. Ő a motor, ami lökést ad, a pók, aki összeköti a szálakat. Mindennél többet mond erről, hogy mesterképzéses hallgatók többsége már egy évvel a diploma előtt elkel.

Fiatalkorában nagyon elkeseredett, ha egy terve nem az általa elképzelt formában, módon valósult meg. Ma már sokkal fontosabbnak tartja, hogy sikerült-e elültetni a gondolatcsírát. Ha igen, akkor előbb-utóbb elindul a változás.

A sok éve vitt terepmunkák során arra is rájött, hogy minden ötlet releváns lehet. A nagy látványos megoldások mellett helye van az apró változásoknak. A csendes belesimuló magától értetődő felvetésnek éppúgy, mint a teljesen új irányt szabó provokatív huszárvágásnak. A lényeg, hogy az adott közösség sajátjának érezze és továbbgondolja.

Néha a csendes ellenállás, a nem tevés a leghelyesebb szakmai hozzáállás - vallja. Hejcén, egy Zemplén megyei zsákfaluban például közösségi gyülekezőhely kialakítására vártak terveket minden szokásos kellékkel - térkővel, szaletlivel, virágágyással, a barokk kastélyig vezető út végén termetes körforgalommal. Mindez éppen kitakarta volna, vagy jelentéktelenné silányította volna a meglévő természeti és épített értékeket. Mi lett végül helyette? Semmi! És ez annyira gyönyörű – mondja. Maradt a természetes patakpart, a szilvafás fasor, a kővel rakott pincék, csak szépen rendbe szedve, látványosra fazonírozva. Hogyan érte el? Legfőbb fegyvere az erős szociális érzékenység. Tegyük hozzá a a helyi kapcsolati hálók, erővonalak feltérképezésére való képessége se hátrány.

A polgármesternek meg kell adni a lehetőséget, hogy csilloghasson, de az ügyes tájépítész közben arra is ráveheti, ami a közösség számára hasznos. Tagadhatatlanul kell hozzá türelem. Veszprémben 7 évvel ezelőtt indult a közös munka. Azóta elkészült a zöldinfrastruktúra fejlesztési terv, felállt a klímaadaptációs bizottság és ma csaknem két hektáron 8 helyszínen terül el vadvirágos rét, ahogy azóta Budapesten elnevezték: méhlegelő. Az idén elkészül az egyedi összetételű veszprémi magkeverék és kihelyezik az első kaptárat. Az általa vezetett program lehetőséget ad a városi biodiverzitás kutatására, környezeti nevelésre, közösségépítésre, technológiai kísérletezésre, az élhető város kialakítására.

Sokadik sapkája a közösségépítés. Azoknak a civileknek az összeterelése és segítése, akiknek a sajátjukon túl a közösség zöldje is számít. Ennek egyik formája a belvárosi belső udvarok kivirágoztatása. A sűrű városi szövetben ugyanis ez teremt lehetőséget látható mértékű zöldfelületfejlesztésre. A XIII. kerületben egy német pályázatból kinőtt program mentoraként és zsűritagként is dolgozik. A tapasztalatokat a fővárosban az „Égig érő fű” udvarzöldítési programban is hasznosítják.

A tájépítésznél már csak a települések zöldfelületeit fenntartó szakemberek láthatatlanabbak. Az ő munkájuk elismerése a Virágos Magyarország mozgalom, amelynek öt éve szakmai vezetője, 2009 óta tagja az európai környezetszépítő verseny nemzetközi zsűrijének. A verseny valójában az értő, szerető figyelem a közösségért hivatásból, civilként tenni akarókra. Ahogy az egyik résztvevő település főkertésze mondta:„a versennyel láthatóvá válnak, kiemelik őket a porból”.

S ezzel vissza is tértünk a kezdő gondolathoz.  Pilinszky János szavaival zárva: „A jótettek javarészt titokban születnek. Semmiféle műszer nem jelzi őket, semmiféle statisztikai apparátus nem készít róluk táblázatot. De jelenlétük csak annál valóságosabb”.

 

Báthoryné Nagy Ildikó Réka bejegyzése (április 30)
 
ÈV TÀJÉPÍTÈSZE 2022 Közönsègdíj
Minden láthatatlan szakmagyakorló nevêben köszönöm az elmúlt időszakban engem övező kitüntető figyelmet ès a szavazatokat! Meghatott. De az elismerès mindazoké a kollêgáké is, akikkel az egyetemi projektekben ès a Virágos Magyarország programban dolgozom! Csak így tovàbb, mindannyiunknak!

Kommentek(0)