Tekintsd meg a hír részleteit

  • Főoldal
  • /
  • Hírek
  • /
  • Az MTSZ is részt vett az IFLA Europe éves kongresszusán!
Az MTSZ is részt vett az IFLA Europe éves kongresszusán!
Közzététel időpontja: 2022-11-03 11:22:05
  • Hírek
  • Konferencia
  • Szakmai napok

IFLA kongresszus 2022 Helsinki 

Az eseményen a szövetséget Elek Attila alelnök képviselte. Képes beszámolóját itt közöljük.

 

0. nap Tanulmányi kirándulás

A találkozó délben, egy tanulmányi kirándulással kezdődött, a repülőtér melletti Vantaa régió meglátogatásával. A résztvevőket egy busz vitte el a közelben található, korábbi Forma 1-es pálya helyén kialakuló –hát én lakótelepnek hívom, kövezzetek meg – beruházás helyszínére, ahol a megmaradt kilátótorony a tér fókuszpontja, a kialakítás pedig a régi versenyek emlékét idézi meg. Ülőhelyek bedőlő kőből-betonból készült autókerekekkel, startzászló mintás térburkolattal. Az áhítatot megzavarta, hogy a tér hamarabb készült el, mint a kapcsolódó építkezések, ezért a felület egy része le volt korlátozva a folyamatba lévő házépítések miatt. Az egész kihaltnak, lelketlennek tűnt, de lehet hogy nem a megfelelő időben láttuk.

Gördülő betonkerekek Kilátótorony, esernyőként értelmezve Ilyen volt a pálya

 

A következő állomásunk Tikkurila (egyetlen finn név amit már ismertem, de eddig nem is sejtettem hogy finn, mivel festék) park volt. Mint kiderült a cég lenolaj sajtolással kezdte, mára már Magyarországon is ismert. Az anyatelep a hasonló nevű folyó mellett létesült. Napjainkra a gátak átszakításával, de azok jelképes megtartásával egy élhető, sok funkciós parkot hoztak létre, ahol a vízi színpad mellett vizes tematikájú játszótér, konferenciaközpont, szabadtéri kőzetbemutató és korszerű művelődési ház/konferencia központ jött létre a vízszabályozás elemeinek megtartása - de nem alkalmazása - mellett. A konferencia központban meghallgattunk néhány előadást a település zöldfelületeinek fenntartásáról és fejlesztéséről, a természetes tavak víztisztítási megoldásairól, majd magáról a park tervezéséről, a fennmaradt, megtartott épületekről, a kicsinosított hídról. Ezt követően egy aktuális témáról következett előadás, bevezető, amely a kongresszuson is jelentős szerepet kapott, az InnoLAND kezdeményezésről. Ebben a projektben öt egyetem és két intézmény közösen gondolkodik a tájépítész szakma jövőjéről, az egységes képzésről, átjárható oktatásról, amelynek következményeként a szakmagyakorlás is átjárható lesz egész Európában. Büszkék lehetünk rá, hogy az öt egyetem között található a miénk is. Az előadások után lehetőséget kaptunk a Tikkurila River Park bejárására. Meglepő volt, hogy itt is láttam öntözőzsákot, de legalább a nyírek itt túlélték a nyarat.

Tikkurilla patak felszabadítva Vizi színpad nézőtérrel A kettévágott, de megtartott gát


Vizes tematikájú játszótér

Következő állomásunk egy korábban lezüllő környéken épült, természetesnek tűnő tóegyüttes volt, természetidegen vízeséssel.

Mesterséges tókombináció Gátak? Nem természetes vízesés

 

A nap végén a Kuusijarvi-tóhoz érkeztünk, ahol a finnek lételeme, a szauna volt az alap vonzerő, amelyet a természet szolgai módon igyekezett kiszolgálni. Az igény akkora (csütörtök este telt ház volt a parkolóban) hogy aktuálisan bővítik a parkoló helyeket (vízmegtartásos eljárással). Persze ha leesik a hó, lehet itt sífutni is, ami mint kiderült nem megkönnyíti, hanem megnehezíti a tervezők dolgát, mivel a sétálók és a sífutók jobb ha külön pályán mozognak. Az estét szabadon választható füstszaunázás és csobbanás a tóban (nem láttam benne jegesmedvét) majd azt követően gomba vagy lazac levesből álló vacsora zárta jó hangulatban.

Épülő vízmegtartásos parkolók Hídkorlát Szaunaház

 

1. nap Konferencia

Az Európai Tájépítészek Szövetségének éves közgyűlése és a hozzá kötődő Bold and Beauty (merészség és szépség) elnevezésű konferencia is Espoo-ban, a Finn Műegyetem Alvar Aalto által tervezett épületeiben kapott helyett.

Központi előadó Aalto által tervezve. Mértékadó holland tájművész Kati Outinen, Aki Aurismäki kedvenc színésznője

 

Az előadók sorát az ismert finn színésznő Kati Outinen nyitotta meg, finn nyelvű előadásával a merészségről az alkotói folyamatban.

Jellemző, hogy a konferencián, egymást váltották a filozófiai, oktatáshoz kötődő, szakmatörténeti (az észt tájépítész szakmagyakorlás, oktatás kialakulása) előadások ,valamint projektismertetések (Andersen házának kertje), természetvédelmi elképzelésekről (One planet’s visons’), érdekes hollandiai projektekről (kettévágott háborús betonbunker, újraértelmezett hullámgenerátor), a tájépítész szerepéről a Finn Közlekedési Társaságnál mint meghatalmazott (mandator), a New York-i vihar pusztítása után két móló nagyon eltérő felújításáról-újjáépítéséről (a Pier 55-öt javaslom mindenkinek hogy nézzen utána, egy 200 millió dolláros magánadományból jött létre), egy finn tájépítész diák diplomamunkájáról a tájépítész identitásról és annak fontosságáról szóló előadások, melyeket végül egy svéd tájépítész a tervezési filozófiáját projektjein keresztül bemutató prezentációja zárta le.

Pier 55

 

Nekem ez az utolsó előadás tetszett a legjobban, nagyon lendületes és inspiráló volt, lenyűgöző építészeti-tájépítészeti projektekkel a világ minden részéről. Meg is hívtam Jenny Osuldsen-t a februári szakmai napokra előadónak, nem zárkózott el, de a részleteket még egyeztetjük.

A konferenciát számomra meglepő módon több díjátadó is megszakította. A helyi díjakon túl az IFLA Europe is díjakat és kitüntetéseket adott át Sirpa Pietkiainen-nek (volt Európai Parlament képviselő) és tiszteletbeli tagságot Maguelonne Déjant-Pons-nak (ügyvéd, aki sokat tett a tájépítészekért az Európai Parlamentben).

A konferencia befejezése után feljebb költöztünk egy emelettel, ahol átadták a tájépítészek és fiatal szakmagyakorlók díját, és bemutatták az IFLA Europe kiállítási anyagát és annak elkészültét, melynek címe ’Reconsidering Nature’ (A természet újragondolása). A kiállítás anyaga letölthető az IFLA Europe oldaláról, és remélik, hogy minél több országban kinyomtatásra és kiállításra kerül.

Az est szakmai részét a Pecha Kucha bemutatók zárták, ahol minden ország bemutatta aktuális kiemelkedő projektjét. Este nyolc órakor kezdődött a gálavacsora ezért nem minden prezentációra jutott idő, Elnökünk úgy döntött hogy az elmaradt bemutatókkal kezdjük a másnap reggelt, így elindultunk az étteremhez vivő emeletes busz felé.

A gálavacsorán a helyi gasztronómia legjava mellett élvezhettünk újabb díjátadókat, a helyi tájépítészekből verbuvált zenekart és DJ Anton mesterműveit.

Tájépítészekből összeállt zenekar finn módra

 

2. nap Közgyűlés

Ismét az Aalto kampuszon kezdtük a napot az elmaradt Pecha Kucha előadásokkal. Ezután az Elnök asszony köszöntötte az egybegyűlteket, majd megszavaztuk a napirendet. Ezt követte az elnöki beszámoló, majd a munkacsoportok beszámolója (ebből nem kevés van). Következő napirendi pontok a Titkár beszámolója, az alapszabály módosításának megszavazása, a külső támogatások egyeztetése voltak, majd megtudtuk, hogy a következő közgyűlés Nápolyban lesz 2023-ban.

Komoly arcok, komoly témák Robotcsapat

 

Az ebédszünetet színesítette, hogy az ebédlő ablakán kinézve furcsa robotokat láttunk, melyek a járdán közlekedtek. Mint kiderült tesztelnek egy itt kifejlesztett ételszállító egységet. Erre úgy tűnik a szombati gyér forgalom volt a legalkalmasabb, de így is vicces volt látni hogy a pizzával teletömött, Wall-E-re hasonlító szerkezet körülnézett a zebránál, és megvárta hogy az autók elmenjenek majd átkelt az úton hogy elvigye a megrendelőnek az ételt.

Ebédszünet után a már említett InnoLand vezetője tartott ismertetőt, ezután az Európai Tájépítész Diákok Szövetsége mutatkozott be az oktatási bizottság képviseletében.

Rövid szünet után a munkacsoportok kaptak szót – ebből négy van - és mutatták be előző éves munkájukat, aktuális feladataikat. A munkacsoportok témai a klímaváltozás, az új európai Bauhaus, a mezőgazdasági tájak és a professzionális tájépítészek.

A kommunikációs csoport jelentése következett, ahol tájékoztatást kaptunk a kommunikációs stratégiáról, a honlapról és a szociális médiáról, a grafikus tervezésről és a hozzá kapcsolódó vizuális egyediségről. Minden csoport erőforrás hiányról panaszkodott, és új jelentkezőkért aggitált. Ezt követően a régi és új önként jelentkező tagok csoportosan elvonultak, és megtárgyalták a tennivalókat.

A szervezet vezetőségében változás történt, mivel korábbi pénztárnokunk 2023. január 1.-étől a Nemzetközi Tájépítész Szövetség pénztárnoka lesz, így szavaztunk utódja személyéről. A Titkárunk mandátuma is lejárt, így újraválasztásáról is szavazni kellett.

Egyetértés

 

Mindeközben a volt elnökök megfogalmaztak egy kiáltványt az Európai Unió parlamentje felé, melyet én is aláírtam.

A záró vacsorát egy tengerparti pavilonban tartották. Mivel Finnországban igen drága az alkohol, megkérték a résztvevő nemzeteket hogy nemzeti italukkal járuljanak hozzá a vacsorához. Megtettem, amit tudtam…

Ami minden tagunkat érinthet:

A konferencia egyik szponzora AutoCad-hez ajánl tájépítész kiegészítőt amely alkalmas tereprendezési, növénykiültetési tervek elkészítésére is. Felajánlotta, hogy az érdeklődők részére webimar-t tartana. Akit érdekel a program látogasson el a www.landsdesign.com –ra.

A másik lehetőség, ami lehetővé teszi hogy európa szerte ismertek legyetek az, hogy küldjetek bemutatkozó-projektbemutató anyagot a landezine.com-ra. Újságírójuk Rogert Schäfer jelezte, hogy nagyon várja a magyar anyagokat. Akinek van színvonalas angol nyelvű bemutató anyaga, vagy hajlandó ilyet készíteni, bátran küldje el neki. Email címe: robert@landezine.com.

Kommentek(0)