Tekintsd meg a hír részleteit

  • Főoldal
  • /
  • Hírek
  • /
  • A folyókarácsok választásának szempontjai - a Hauraton támogatásával (x)
A folyókarácsok választásának szempontjai - a Hauraton támogatásával (x)
Közzététel időpontja: 2020-10-18 22:48:22
  • Hírek
  • Általános

Kedves Partnereink!
 

A vízelvezető rendszer kiválasztásának egy rendkívül fontos szempontja a rácsozat. A folyókának ez a része érintkezik először a környezeti hatásokkal; ez határozza meg az adott felület képét. A Hauraton, mint piacvezető vízelvezető specialista, minden igényt kielégítő rácsmegoldásokat kínál, legyen szó ipari-, magán-, vagy lakó-városias övezetekről.
Hogy milyen igényeknek kell megfelelni egy folyókarácsnak?
Ha tömör választ kell adnunk, akkor azt mondhatjuk, hogy a helyesen kiválasztott fedlap megfelel a szabványban rögzített követelményeknek; elbírja a terhelést; biztonságos; lehetővé teszi a folyóka gyors takarítását; gyors vízelnyelést biztosít; esztétikus és időtálló.
Jelen hírünkben ezeket a témákat igyekszünk részletesebben kifejteni.

 


MSZ EN 1433:2003: „Jármű- és gyalogosforgalmú területek vízelvezetői” szabvány szerinti alkalmasság 

A műszaki alkalmasság legfontosabb kritériuma, hogy egy gyártmánynak minden tekintetben meg kell felelni a vonatkozó szabványoknak. A folyóka szabvány részletezi az osztályokba sorolást (15-900 kN teherbírás), tervezési és vizsgálati követelményeket, a jelölés és a megfelelőség értékelését. A rácsokra vonatkozóan a szabvány meghatározza azok anyagát, résméretét, felfekvésük módját; a rögzítési pontok számát, és a rács kiemelésének erejét. 
A szabványnak való megfelelés a gyártók kötelezettsége, amelynek megfelelését fel kell tüntetni a rácsokon. 
  
Csak olyan vízelvezető rendszert javasolt használni, ahol a folyóka, és a fedlap is megfelel a szabvány kritériumoknak!

Teherbírás

A terhelési osztályokkal kapcsolatos információkat az MSZ EN 1433 szabvány tartalmazza. A megfelelő teherbírási osztály kiválasztása a tervező feladata. Fontos kiemelni, hogy az osztályokba sorolás statikai teherbírás szerint van méretezve; viszont a folyókát a legkülönbözőbb intenzitású dinamikus erőhatások is érik: elindulás, kanyarodás, fékezés – esetleg ezek keveréke. Ezek a dinamikai erőhatások nagyobb igénybevételt jelentenek a rácsra, mint a statikus terhelés.
Ezért minden esetet egyedileg kell megvizsgálni, és eszerint választani a vízelvezető rendszert.
A terhelési osztály kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy a jövőben milyen típusú és gyakoriságú forgalom várható a folyókán (mekkora járművek, és milyen rendszerességgel közlekednek); valamint, hogy milyen lesz a forgalom dinamikája és iránya.
Olyan helyeken, ahol a folyókán keresztirányú, vagy nagy sebességű forgalom; gyakori kormányzás, elindulás, fékezés; vagy targoncaforgalom várható – célszerű nagyobb terhelési osztályú, és csavaros rögzítésű rácsot választani!

Rögzíthetőség

A rácsnak rögzülnie kell a folyókához egyrészt, hogy az áthaladó forgalom hatására is a helyén maradjon; másrészt védeni kell az eltulajdonítástól.
A Hauraton rácsok egyedülálló laprugós - ún. Side-Lock - rögzítésének köszönhetően mindkét felfekvési oldalon méterenként 4-4 ponton rögzítve vannak a testhez. Ez egy csavarmentes, biztos rögzítést ad; viszont kioldása rendkívül egyszerű. Ennek a forradalmasított rögzítési módnak köszönhetően jelentős üzemeltetési költségek takaríthatók meg a folyókarendszer tisztításakor. 
Azonban vannak esetek, amikor a fokozott biztonság mindent felülír. Extrém dinamikai terhelésnek kitett területeken - ahol egyszerre jelentkeznek statikus, dinamikus, rázó erők - a rácsot úgy lehet biztonságossá tenni, hogy csavaros kötéssel is biztosítjuk a kapcsolatot. Ilyen esetekre a Hauraton rácsok méterenként 16 szoros rögzítési ponttal rendelkeznek (8 pontos rugós és 8 pontos lecsavarozás).

A Side-Lock rendszerről készült videót ITT tekintheti meg.

G-TEC rács

GUGI rács

Esztétikum

A kiválasztott folyókarendszer műszaki megfelelőségén túl egyre fontosabb, hogy a folyókarács esztétikai élményt is nyújtson. A folyókarendszer a burkolat meghatározó része, vezeti a szemet; elválaszt felületeket. A fantázia nem ismer határokat, ehhez kell igazodni a folyókarácsoknak is.
A Hauraton rendelkezik a legszélesebb rácsválasztékkal legyen szó színről, formáról, anyagról. 

Széleskörű rácsválasztékunkat megtekinthetik a weboldalunkon.

www.hauraton.hu

FIBRETEC színes rácsok

Metropolis rács

 

Vízbelépési keresztmetszet

A folyókarendszer hidraulikai kapacitása a folyókatest vízszállító kapacitásától függ. A rács befolyási keresztmetszete többszörös vizet képes elnyelni, mint amennyit a folyóka szelvény szállítani képes. Ezért a tervezésnél fontos, hogy a folyóka hidraulikai teljesítményét vegyük figyelembe, ne a rács víznyelési kapacitását.
A folyóka víznyelési tesztjéről készült videót ITT tekintheti meg.

Ugyanakkor vannak helyzetek, amikor a vízbelépési keresztmetszet a fontosabb szempont, például lejtős területeknél nem javasolt bordásrácsot, rés folyókát alkalmazni, mert átszaladhat rajta a víz. 

Van, hogy épp ellenkezőleg, a biztonság érdekében a rács résszélességét szükséges csökkenteni a biztonság javára (pl.: kerekesszékes, vagy kerékpáros közlekedésnél; irodaházas környezetben fontos a tűsarokvédelem; uszodáknál, játszótereken olyan rácsok alkalmazása, melyek nem balesetveszélyes, nem tudnak belenyúlni)

Ide kattintva megnézheti a bordás rács és GUGI rács vízátvezető képessége közti különbséget

Video

Időtállóság

Mivel a rácsozat érintkezik először a környezettel, ez a folyókarendszer legérzékenyebb pontja. Minden alkalmazási helynek megvan a maga sajátossága, ami egyedi követelményeket támaszt a folyókaráccsal szemben. A nemzetközi Hauratonnál az elmúlt 60 évben rengeteg felhasználási hellyel találkoztunk és sok tapasztalatot gyűjtöttünk a speciális alkalmazásokról.
Ahhoz, hogy a folyókarendszerünk sokáig el tudja látni a fent részletezett funkciókat, elengedhetetlen a megfelelő anyagok alkalmazása. A megfelelő rácsozat kiválasztásakor számba kell venni a klímát, hőmérsékletet, esetleges vegyi hatásokat, sózást.
Például egy mélygarázsban, ahol más a klíma mint a szabad levegőn, és télen tömény sókoncentrátummal érintkezik a rács, a korrózió gyorsan felemészti az anyagokat. Az időtálló megoldás ilyen helyekre a műanyag rácsos folyóka, saválló csavarokkal. Vagy egy strandon, ahol az öntöttvas- és acél rácsok pillanatok alatt felforrósodnának, célszerűbb a műanyag rácsok alkalmazása. Vannak helyek, ahol a legszigorúbb elvárásoknak kell megfelelni - pl. élelmiszeripar - ahol elengedhetetlen a rozsdamentes-acél anyagok használata.
Öntöttvas rácsainkhoz elérhetők KTL bevonatok, melyek kiegészítő védelmet nyújtanak a rács felületén.

Bátorítjuk olvasóinkat, hogy éljenek több évtizedes vízelvezetési tapasztalatunkkal és a széles rácsválaszték adta szabadsággal. Készséggel állunk rendelkezésre személyesen, illetve halásztelki központunkban, ahol minden rácsból rendelkezünk mintákkal, melyet akár nálunk, akár a projekt helyszínén vagy a tervező irodájában szívesen be is mutatunk!

Kommentek(0)