Tekintsd meg a hír részleteit

  • Főoldal
  • /
  • Hírek
  • /
  • EURÓPAI ZÖLD VÁROSOK KONFERENCIA ÉS DÍJÁTADÓ ÜNNEPSÉG
EURÓPAI ZÖLD VÁROSOK KONFERENCIA ÉS DÍJÁTADÓ ÜNNEPSÉG
Közzététel időpontja: 2021-12-23 09:34:58
  • Hírek

Sajtóközlemény

EURÓPAI ZÖLD VÁROSOK KONFERENCIA ÉS DÍJÁTADÓ ÜNNEPSÉG

Franciaország nyerte a rangos Európai Zöld Városok Díjat, amit immár második alkalommal hirdettek meg.
A belgiumi Beringen városa után 2020-ban a franciaországi Nantes nyerte el az Európai Zöld Városok Díjat, amelyet a European Nurserystock Association (ENA) szervez a "Zöld Városok Európában" promóciós projekt keretében.

Le Jardin Extraordinaire elnevezésű francia projekt keretében egy régi kőfejtőt alakítottak át jóléti közparkká. A Le Jardin extraordinaire, azaz Nantes 101. parkja igazi látványossággá vált. Az egykori Miséry kőbánya rendkívüli, dús kertté alakult át a fejlesztés során. A hihetetlenül gazdag növénypalettának köszönhetően - többek között páfrányfenyőkkel, évszázados borostyánnal és banánfákkal - egzotikus hangulatot teremt, amely a helyszínen már meglévő mikroklímához igazodik. Ezenfelül egy hét lenyűgöző kilátóponttal rendelkező sétány köti össze a parkot Nantes nyüzsgő Chantenay negyedével.

A zsűri egyértelmű volt a döntésében. Ez a jövőbe mutató koncepció növeli Nantes városának gazdasági és kulturális vonzerejét, valamint valódi közösségi teret varázsol az ottlakók számára. A Jardin Extraordinaire tökéletes példája a tájépítészek, tervezők és növénytermesztők közötti szoros együttműködésnek. A biológiai sokféleség integrálása a jól átgondolt növényválasztással és a vízeséssel, amelyek mindegyike a meglévő tájba kapcsolódik, nagyon innovatívnak tekinthető.

A Le Jardin Extraordinaire az idei versenyben 12 másik projekttel együtt indult, hiszen pályaművek érkeztek a program keretében Belgiumból, Bulgáriából, Dániából, Németországból, Görögországból, Magyarországról, Írországból, Olaszországból, Hollandiából, Lengyelországból, Portugáliából és Svédországból is. A nemzetközi megmérettetésben Kaposvár innovatív zöld fejlesztési projektje képviselte hazánkat, mint az országos fordulóban továbbjutott pályázó.

A díjátadó ünnepségre egy online Európai Zöld Városok konferencián került sor. A kertépítők és a zöld környezet más érdekeltjei Európa-szerte követhették, ahogy Norbert Lins úr, az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának elnöke és César Luena úr, a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság alelnöke kifejezte a zöldebb európai városok
fontosságát, amelyek az európai biodiverzitási stratégia fontos részét képezik.

‘Mivel az éghajlatváltozás következményei már most is negatívan befolyásolják életkörülményeinket, és ezek a hatások tovább fognak súlyosbodni, a városokban növelni kell a természet és a zöld megoldások számát a városok, a lakosság és a szolgáltatások ellenálló képességének javítása érdekében. Emiatt kifejezetten támogatom a városi biológiai sokféleséggel, a természetalapú megoldásokkal és a városi zöld infrastruktúrával kapcsolatos ambiciózus, kötelező érvényű célokat.’ César Luena, az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottságának alelnöke

“A városokat és a vidéki területeket sokáig - talán túl sokáig - ellentétesnek tekintették. Csak akkor tudunk megfelelni korunk nagy kihívásainak, ha sikerül több vidéket a városba, és több várost a vidékbe vonzani." - fogalmazott Norbert Lins, az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának elnöke.

Több mint 300 európai várost ért el a "Zöld Városok Európában" projekt.

Az Európai Zöld Városok Konferencia és Díj a "Zöld Városok Európában" projekt kezdeményezése. Ez egy olyan platform, amely innovatív ötletekkel, tudományos kutatásokon alapuló információkkal és technikai szakértelemmel ösztönzi a közterületek zöldítését. A platform tevékenységei bizonyos témákra összpontosítanak: egészség, éghajlat, gazdaság, biológiai sokféleség és társadalmi kohézió. A projekt az ENA és a belga, bolgár, dán, francia, görög, holland, holland, ír, lengyel, holland, lengyel, német, olasz, portugál, svéd és magyarországi tars-szervezetek kezdeményezése. A projekt ebben a 13 országban fut, ami több mint 300 európai várost jelent.

A zöld környezet szükséges egy életerős és egészséges közösséghez. A fák és növények jelentősen hozzájárulnak a hőstressz, a légszennyezés, az árvizek és a biológiai sokféleség hiányának megoldásához a városon belül és kívül egyaránt – mondta Henk Raaijmakers, az ENA elnöke.
A Zöld városok projektről és a díjról bővebben a https://thegreencities.eu/ oldalon olvashat.Ezáltal a települési, városi környezetben a ZÖLD felületek megsokszorozását, így a klímavédelemben is hasznos ZÖLD szolgáltató infrastruktúrát hozhatunk létre közös erővel.

Kommentek(0)