Tekintsd meg az esemény részleteit

TN 5. Fatár Budapest
Esemény időpontja: 2021-12-02 15:00:00 - 2021-12-02 15:15:00
Mentés Google Naptárba
A FŐKERT megújította a BP Fatár mobil applikációt. Így polgárok is közreműködhetnek Budapest zöldfelületeinek megóvásában. Távlati tervek, hogy a nevezetes fák mellett nevezetes parkokhoz köthető kultúrtörténeti értékeit is közkincsé tegyék.

 

kép forrása és videó: https://www.youtube.com/watch?v=29LhJTn5_kw

 

A FATÁR adatbázis és applikáció, a FŐKERT által használt fakataszter letölthető, a polgárok számára elérhető része. A teljes fakataszter a FŐKERT munkáját segíti és támogatja.

"A fakataszter a fákra specializált nyilvántartás rendszere. Egyszerre több feladatot lát el, ezek közül a legfontosabbak a vagyonleltár, az adatközlés és a fafenntartási feladatok segítése. A modern, karbantartott fakataszter a faállomány fejlesztésének alapjául szolgál, a fákat érintő döntések elképzelhetetlenek nélküle. A szakmai funkciót kiegészítő, az “egyszerű adatbázison” messze túlmutató feladata a lakosság tájékoztatása, és bevonása a fákat érintő döntések meghozatalába.

A fák esetében a nyilvántartás soha nem lehet naprakész. A fák néhány hét alatt sokat változhatnak, nem beszélve a közterületi viszonyokról, ahol rendkívül sok mindennek vannak kitéve. Ezt, a fakataszter használatánál számításba kell venni. A rendszeres frissítés viszont elengedhetetlen. A FŐKERT jelenleg egy térinformatikai-szakmai alkalmazást használ a fák nyilvántartására, amely lehetővé teszi a gyors adatkinyerést és feldolgozást. Az adatállomány kezelése és karbantartása azonban még így is igen nagy kihívás, mert rengeteg terepi munkát igényel."

Tudj meg többet itt: https://www.fokert.hu/bpfatar/

képek: https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.infogarden.fokertapp&hl=hu&gl=US

"A FŐKERT megújította a BP Fatár mobil applikációt. Az ingyenesen letölthető nyilvános fa-és parkkataszter segítségével a főváros polgárai is közreműködhetnek Budapest zöldfelületeinek megóvásában és fejlesztésében.

A BPFatár hibabejelentő alkalmazásként is funkcionál, hiszen az adatok és képi információk mellett a használó célzott bejelentést is tehet a fenntartó felé, amennyiben valamilyen problémát észlel. A FŐKERT fejlesztésében és a Főváros támogatásával megvalósuló kataszter térképes felülettel segíti az eligazodást és a tudatos parkhasználatot.

A BP Fatár az új fejlesztéssel (LETÖLTÉS ITT) a főváros kiemelt parkjai, azok minden fája, utcabútora, játszótere, ivókútja és kerti építménye mellett több, mint 100 Budapesti nevezetes fával, valamint 38 fővárosi helyi védettségű területtel gazdagodott. A nevezetes fákat külön piktogram jelöli és az applikáció fakataszter keresőjével könnyen fellelhetőek.

Zakar András vezérigazgató szerint az alkalmazás május 6-án 4, 5 millió négyzetméternyi parki területtel és 47 ezer fával indult. A BPFatár az új fejlesztés során több, mint 100 nevezetes fával és a fővárosi helyi védettségű területekkel egészült ki ismeretterjesztési céllal, hogy Budapest lakosai megismerhessék Budapest a nevezetes fáinak történeteit és természeti kincseit.

Bardóczi Sándor Budapest főtájépítésze ismertette a BP Fatár applikációval kapcsolatos távlati terveket, többek között a nevezetes fák mellett a nevezetes parkokhoz köthető kultúrtörténeti értékeket is közkinccsé szeretnék tenni, hiszen a parkoknak is van története. A tervek között szerepel például a startup cégekkel való együttműködés is egy európai uniós kutatás-fejlesztési pályázat keretében, amely lehetővé tenné a Főváros birtokában lévő adatok feldolgozását mesterséges intelligencia segítségével."

forrás: https://fataj.hu/archiv/2020/08/148/202008148_BPFATAR.php

https://greenfo.hu/hir/segitsen-on-is-a-fovarosi-foldfeluletek-vedelmeben-a-bpfatar-bovitett-verziojaval/

 
Fatár applikáció itt is elérhető: https://www.fokert.hu/bpfatar/ 
 
 

 

 
 

Kommentek(0)