Tekintsd meg az esemény részleteit

Örök-Zöld-Klub: Szingapúr, város egy parkban
Esemény időpontja: 2024-01-11 17:30:00 - 2024-01-11 19:30:00
Mentés Google Naptárba
Előadó: Grabner Balázs (tájépítész, vezető tervező, Korzó Tervezési Stúdió Kft.) Helyszín: FUGA
SZINGAPÚR,
VÁROS EGY PARKBAN
Előadó: Grabner Balázs
Tájépítész, vezető tervező, Korzó Tervezési Stúdió Kft.
 
A klímaváltozás hatásai mindenhol érezhetők. Nyaranta egyetlen felhőszakadás során több csapadék hullik le, mint akár az előző hónapban összesen. A szélsőséges időjárási viszonyok egyre gyakrabban érezhetők olyan városrészekben ahol nincs lehetőség a víz visszatartására.
Az 1960-as években, Szingapúr iparosodni kezdett és Lee Kuan Yew miniszterelnök faültetési kampányba kezdett és azóta is folyamatosan fejlesztik a zöldfelületeket. Az elmúlt években Szingapúr hangsúlyt fektetett azon politikai akaratára, hogy ellenállást mutasson az éghajlatváltozással szemben. Elfogadta a „kék-zöld” stratégiát, vagyis a csapadékvíz-gazdálkodást beépítette a város zöldfelületeinek bővítésére és fenntartására irányuló projektekbe. Ez magában foglalta a városi parkok és az egyfőre jutó zöldfelületek növelését, amelyek nagyobb kapacitással rendelkeznek az esővíz elnyelésére és visszatartására heves esőzések esetén. A csapadékvíz és szennyvízkezelésükben pedig egyedülálló megoldásokat alkalmaznak.
Azonban minden egészséges és élhető városban a jól megtervezett parkok és zöldterületek biztosítása és a nyitott terek ugyanolyan fontosak, mint bármely más földhasználat. Valójában különösen kritikus egy olyan erősen urbanizált város jóléte, mint Szingapúr. Minél sűrűbbé válik a város az idő múlásával, annál fontosabbá válnak a parkok lakosaik számára.
Ezért a szingapúri parkok nem egyszerűen zöldek, nyílt terek vizuális és fizikai rekreációhoz; jellemzően több funkciót is kiszolgáló terek, mint például a CO2 megkötés, a város biológiai sokféleségének gazdagítása, ill. társasági összejövetelként, rekreációs és rendezvényterek. Mint minden más földhasználatot Szingapúrban, parkosított területet is optimalizálással terveznek, szem előtt tartva, hogy könnyen elérhetően biztosítsa a megfelelő használatot az emberek számára. A parkok tehát alapvető szerepet töltenek be városunk élhetőségének növelésében és a természet megbecsülésében.
Követendő példa ez a város mindenki számára. Ez az előadás képekben mesél a parkokról, a vízvisszatartásról, a zöldfelületek szerepéről. Ez a város inkább egy park, amiben házak állnak és nem egy város parkokkal.

Felhasznált irodalom: (The Importance of Planning: A City in a Garden, Text by Lim You Ling)
 
 
JEWEL CHANGI AIRPORT
Architects: Safdie Architects
The landscape architect: Peter Walker and Partners
2019
GARDENS BY THE BAY
Landscape Architects: Grant Associates
Architects: Wilkinson Eyre Architects
Area: 54 Hectares
2012
WATERFRONT
Architects: Safdie Architects, Aedas, Pte, Ltd.:
Landscape Architect (Design): PWP Landscape Architecture
VÁROSI ZÖLDEK
 The capita spring
 Oasia hotel
 Fort canning park – tree tunel
 Rochor canal
BISHAN ANG MO KIO PARK
Landscape Architecture: Ramboll Studio Dreiseitl
Landscape Architect (Design): Henning Larsen
2012
JURONG LAKE
Landscape Architecture: Ramboll Studio Dreiseitl
Landscape Architect (Design): Henning Larsen
2019
BOTANIC GARDENS
Established in 1859
Area: 82 Hectares
 

Kommentek(0)