Tekintsd meg az esemény részleteit

KÖNYVBEMUTATÓ
Esemény időpontja: 2024-01-12 17:00:00 - 2024-01-12 18:00:00
Mentés Google Naptárba
Radó Dezső: A Fenyegetett Budapest c. kötének első kiadása. A tekintélyes Radó hagyaték záróköve ez a könyv, aminek nem kis szerepe volt abban, hogy a főváros Zöld Infrastruktúra Fejlesztési és Fenntartási Akciótervét végül Radó Dezsőről nevezték el.
 
Tervezett helyszín: 
BUDAPESTI ÉPÍTÉSZETI KÖZPONT

CÍM:1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.

 
 
"2020-ban egy szikár alak kopogott be az ajtómon. Egy írógéppel írt, helyenként széljegyekkel és áthúzásokkal tarkított kéziratot szorongatott a kezében. Radó Dezsőtől származott, aki 1992-ben adta be azt a Városházára, támogatást kérve a kiadásra. A szikár alak Molnár Zsolt volt, aki a házban több mint 3 évtizede környezetvédelmi ügyekkel foglalkozik itt köztisztviselőként. Azt mondta nekem, hogy ezt a kéziratot eddig ő őrizte, de most már legyen az én gondom. Ha ő nincs, hogy megőrizze, ez a könyv nem születik meg. A zöldfelületekkel foglalkozóknak olyan ez a lelet, mint amikor egy ki nem adott Beatles számra bukkannak egy hangszalagon.
 
Tegnap (megj.szerkesztő: 2023.12.06.) adtam át Zsolt kollegámnak egy tiszteletpéldányt a nyomdából éppen kijött könyvből a hivatalban.
 
De a könyv születéshez nem csak ő kellett. Kellett egyrészt Péter Radó, aki édesapja örököseként lelkesen támogatta, hogy abból a kéziratból, amelyet édesanyja gépelt le, mielőtt elnyelte volna azt a család elől a “sárga ház”, mégis könyv legyen. Kellett hozzá Erő Zoltán, aki főosztályvezetőként a főosztály keretéből első szóra támogatta az előkészítő munkát.
Kellett hozzá Saly Noémi, aki a kéziratot szöveggondozta, értékes jegyzetekkel látta el, átkutatta az archívumokat a pontos hivatkozásokért és nagyszerű kutatómunkát végzett a Radó bibliográfiában. Kellett hozzá Nagy Zita, aki csodálatos korabeli illusztrációkkal látta el a könyvet, amelyek visszahozzák annak a Budapestnek a hangulatát, amiről a könyv szól. Kellett hozzá Vilmos Szaller, aki nemrég lett Budapest hőse, s aki Radó rajongóként archív fotókkal segítette a kiadást. Kellett hozzá Gadó György kollegám, aki az osztályomról fáradhatatlanul szervezte a hivatal, a kiadó, a szerkesztők közti párbeszédet, s kellett hozzá a Budapest150 bizottság, aki befogadta a könyv ötletét, valamint kellett hozzá a Városháza könyvkiadó is, aki elvégezte a tördelés, lektorálás, tervezés, kiadás vesszőfutását.
 
Egy szépen tervezett, elbűvölően friss nyomdaszagú, ízig vérig budapesti könyv született, amely a szerző, a FŐKERT egykori ikonikus vezérének hattyúdala. A városáért aggódó, a főváros 1945 és 1991 közötti el nem mesélt városfejlesztését, tévcselekedeteit, zöldfelületi és környezeti problémáit elmesélő könyv ez egy kortárs bennfentes elbeszélésében, aki mindezt belülről élte át. Érted haragszom, nem ellened stílusban megírva, s a végén megszívlelendő javaslatokban összegezve, hogy mi lenne itt kérem szépen a megoldás.
 
A tekintélyes Radó hagyaték záróköve ez a könyv, aminek nem kis szerepe volt abban, hogy a főváros Zöld Infrastruktúra Fejlesztési és Fenntartási Akciótervét végül Radó Dezsőről neveztük el. Próbáljuk megfogadni, amit a síron túl is üzen a szerzője az utókornak.
 
Január 12-én a Fuga - Budapesti Építészeti Központban többet is mesélünk róla a könyvbemutatón, de aki Karácsonyra már szeretné kézben tartani, az jövő héttől a FUGA könyvesboltjában megvásárolhatja. Sőt találkozhat vele Tapolcán is február 13-án, a Zöld Szakmák éves konferenciáján.
 
A Fenyegetett Budapest c. kötet, 30 évvel azután, hogy kéziratként beadták a Városházára, könyv alakban távozik onnan, hogy olvasókra leljen. Az ügyirat most már lezárható. A munka elvégeztetett.

Kommentek(0)