Tekintsd meg az esemény részleteit

BALATORIUM_Meetup I.
Esemény időpontja: 2022-05-19 18:00:00 - 2022-05-19 19:30:00
Mentés Google Naptárba
A Veszprém-Balaton 2023 EKF program kiemelt projektje a BALATORIUM programsorozat, amely közel két éven át fogja bemutatni a Balatonhoz és térségéhez kötődő legfontosabb ökológiai kihívásokat, folyamatokat és az ezek megértését elősegítő kulcsfogalmakat.
Előadások és beszélgetések hazai- és nemzetközi ökológiai témájú kulturális/művészeti projektekről.
 
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program
kiemelt projektje
a BALATORIUM programsorozat,
 
amely közel két éven át fogja bemutatni a Balatonhoz és térségéhez kötődő legfontosabb ökológiai kihívásokat, folyamatokat és az ezek megértését elősegítő kulcsfogalmakat.
 
A programsorozat nyitó eseményén, május 19-én hazai-és nemzetközi szakemberek mutatják be projektjeiket, majd az előadást követően kötetlen beszélgetés során is többet is meg lehet tudni az előadóktól.
 
Az esemény nyilvános, de regisztrációhoz kötött.
https://forms.gle/mvaQ3T2HyggxTvzA6
 
Az előadássorozatot megnyitja:
Togay Can / Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB 2023)
 
Előadók:
▪️ dr. Zlinszky András / szabadonbalaton
__//Balaton és térségét érintő ökológiai kihívások
 
A Balaton nem csak egy tó, hanem egy ökológiai rendszer is, a balatoni turizmus pedig a tájra, az ökológiai rendszer tulajdonságaira épít. Az ökológiai rendszer egyes elemeit és a köztük levő összefüggéseket jól ismerjük, más elemeit, összefüggéseit csak nagy bizonytalansággal. Ezt a bizonytalanul ismert rendszert módosítjuk beépítéssel, vízszint-szabályzással, tápanyag-terheléssel, miközben a globális klímaváltozás és kihalási hullám is hat rá. A tó hatékony és fenntartható kezelésének kulcsa a kommunikáció a tudomány, a döntéshozók és a nagyközönség között.
▪️ Berecz Diána / PAD Alapítvány
__//BALATORIUM programismertető
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB 2023 EKF) program keretében a PAD Alapítvánnyal együttműködésben megvalósuló BALATORIUM kulturális eseménysorozat és tudománykommunikációs projekt a Balatonhoz és térségéhez kötődő legfontosabb ökológiai kihívásokat, folyamatokat és az ezek megértését elősegítő kulcsfogalmakat mutatja be az egyedi, kifejezetten a térségre reflektáló, széles körben hozzáférhető és megtapasztalható kulturális programok és további tartalmak segítségével. Ezt egyedi, kifejezetten a térségre reflektáló, széles körben hozzáférhető és megtapasztalható kulturális programokkal - performatív tájbejárások, interaktív köztéri akciók, kiállítások, beszélgetések, hangjátékok, művészeti rezidencia programok - segítségével teszi.
 
▪️ Szalontai Ábel / Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
Az egyetem, mint a művészetek, a dizájn és a kreativitás világszínvonalú oktatási és kutatási központja számos területen segíti a VEB 2023 munkáját. A hallgatók, oktatók és a program partnerei együtt dolgoznak a dizájn és innováció területén megvalósuló projektek létrehozásán, melynek keretében többek között egy szabadon választható BALATORIUM tematikájú kurzus is indult.
/////
 
▪️ Andreas Gotritschnig / Breath Earth Collective - Ausztria
A 2020-as grazi kulturális év keretein belül, a Klíma-Kultur Pavilon, egy 159 m2-es erdei oázis installáció volt a város közepén, amely a városi terek természetes hűtésének jövőbeli modelljét mutatta be a forró nyári napokon. A pavilon a pihenés és időtöltés mellett a kultúrát, eszmecserét és diskurzust is szolgálta.
https://breatheearth.net/
 
▪️ Kees Lesuis / Oerol festival - Hollandia
Az Oerol fesztivál, Európa egyik legkiválóbb tájművészeti fesztiválja, amely a 10 napos esemény mellett, egész éven át tartó kutatómunkát is végez. Átmeneti társadalmat hoz létre művészek, tudósok, természetvédők és egy nagy létszámú közönség számára, áthidalva a köztük lévő szakadékot.
https://www.oerol.nl/en/wat-is-oerol/
 
▪️ ▪️ ▪️
__//ENGLISH
Lectures and discussions on local and foreign cultural/artistic projects on ecological issues.
One of the flagship projects of the Veszprém European Capital of Culture event is the BALATORIUM programme series, which, over two years, will be presenting the most important ecological challenges, processes related to Lake Balaton and its region, as well as the key concepts that help to understand these.
On May 19th, the opening event will feature presentations by national and international experts, followed by an informal discussion with the speakers.
The event is open to the public but registration is required.
https://forms.gle/mvaQ3T2HyggxTvzA6
The presentation will be opened by:
Togay Can / Veszprém-Balaton 2023 European Capital of Culture (VEB 2023 ECoC)
 
Speakers:
▪️ dr. András Zlinszky / szabadonbalaton
Lake Balaton is not just a lake but an ecosystem. Tourism on Lake Balaton is built on this ecosystem, the landscape itself. Some elements of the ecosystem and the connections between them are well known, others are uncertain. Despite the uncertainties, this system is being modified by land use change, water level regulation and nutrient loading, and affected by global climate change and species extinction. Communication between decision makers, scientists and the public is key to efficient and sustainable management of the lake.
▪️ Berecz Diána / PAD Foundation
The BALATORIUM 2022-2023 project is a series of ecological and cultural programmes in the framework of the VEB 2023 European Capital of Culture. The aim of the project is to support the creation of cultural, artistic and educational productions reflecting on the most important ecological challenges of Lake Balaton and its region and to promote a broader discussion on the topic.
 
▪️ Ábel Szalontai / Moholy-Nagy University of Art and Design
As a world-class centre for education and research in the arts, design and creativity, the university supports the work of VEB 2023 ECoC in a number of areas. Students, faculty and programme partners work together to create projects in the field of design and innovation, including related, optional BALATORIUM courses.
//////
▪️ Andreas Gotritschnig / Breath Earth Collective - Austria
In the framework of the Graz Year of Culture 2020, the Climate-Culture Pavilion, a 159 m2 forest oasis installation was set up in the middle of the city, as a showcase for a future model of natural cooling of urban spaces on hot summer days. The pavilion was not only a place for relaxation and leisure, but also for culture, exchange and discussion.
 
▪️ Kees Lesuis / Oerol festival – Netherlands
The Oerol festival, one of Europe's most outstanding landscape art festivals, is a year-round research project, beyond the 10-day event. It creates a transitional society for artists, scientists, conservationists and a large audience, bridging the gap between them. 
Kevesebb jelenjen meg

Kommentek(0)