Olimpia park

Kategória: 

A terület értéknövelő felújításával, rehabilitációjával a kor igényeinek megfelelő, felügyelhető és könnyen karbantartható, magas minőségű parkot terveztünk. A kapott tervezési program alapján célunk egy egységes park kialakítása, melyben helyet kap egy kutyafuttató, pihenőpark, az Olimpikonok tere, korszerű játszótér egy hadihajóval, melynek magyar történelmi vonatkozása is van; valamint egy multifunkcionális sportpálya

Tervezési koncepció

A terület értéknövelő felújításával, rehabilitációjával a kor igényeinek megfelelő, felügyelhető és könnyen karbantartható, magas minőségű parkot terveztünk. A kapott tervezési program alapján célunk egy egységes park kialakítása, melyben helyet kap egy kutyafuttató, pihenőpark, az Olimpikonok tere, korszerű játszótér egy hadihajóval, melynek magyar történelmi vonatkozása is van; valamint egy multifunkcionális sportpálya. A tervezett park minden korosztály számára napi rekreációs, szabadidős tevékenységeket biztosít. A tervezési program szerint, a környező fejlesztéseket és környezetalakításokat szem előtt tartva törekedtünk a visszafogott, egyszerű, átlátható park kialakítására.

Tervezési irányelvek:

  • Egyszerű, letisztult modern formavilág, illeszkedő anyaghasználat – nem konkurálva a történelmi környezettel.
  • Visszafogott, reális használatra méretezett térépítészeti elemek, járdák és pihenő felületek.
  • Nagyvonalúság, sokrétűség –kornak megfelelő, átgondolt, területhez illesztett kialakítás.
  • Használatra ösztönző – városi trend követése, közösség erősítése, turisztika erősítése (látvány pontok). 

Fogadóépület            

A bekerített parkba fogadóépület kerül, melynek kiszolgáló egységei: mosdók, pelenkázó, esőtető, raktár, portás fülke, kukamosó. A fogadóépület a Balassi Bálint utca menti pergolarendszerrel és támfalakkal egységes építészeti elemként jelenik meg.

  

Park                           

A park körbekerítésével barátságos, belső kert alakul ki. A park szerkezetének átlátható kialakításával a zöldfelületek, sétányok és terek könnyen felügyelhetővé és fenntarthatóvá válnak. Ezzel egy rendezett, biztonságot nyújtó, napi rekreációra alkalmas, használatra ösztönző zöldterületté válik az Olimpia park. A körbekerített park megközelítésére minden irányból, több kaput biztosítottunk. A főbejáratot a park keleti oldalán, a Balassi Bálint utca mentén a park középre helyeztük. A park fő feltáró tengelye a terület keleti oldalán fut. A 2-3m széles burkolt sétányról tárhatóak fel a park egyes alegységei. A hosszanti sétány mentén székek (és asztalok) kerülnek kihelyezésre. A tervezett pergola rendszer és a fogadóépület kellő takarást biztosít a Balassi Bálint utca felől. Az épülethez kapcsolódó pergolarendszer az alatta elhelyezett székekkel és növénykazettákkal ideális helyszínt biztosítanak a parkban pihenők, beszélgetők számára.

  

A parkot filigrán szerkezetű, egyedi tervezésű fémkerítéssel vettük körbe, mely illeszkedik a park keleti határát képző pergolarendszerhez.

Kutyafuttató            

A tervezési terület északi, Balaton utca felőli részére elkerített kutyafuttatót terveztük. A kutyafuttató szórt zeolit zúzalék (2/5 szemcseméretű) burkolattal kerül kialakításra, akadálypályával és a kutyák kiszökését akadályozó dupla kapuval. A kutyafuttatóba helyet kapott egy a kutyák itatására is alkalmas ivókút, székek és hulladékgyűjtők, valamint különállóan kutyapiszok gyűjtők. A meglévő fákat kiemelt növénykazetták védik a kutyáktól. A kutyafuttató kerítése a parkot körülvevő kerítéssel egységes megjelenéssel kerül kialakításra, 20 cm-re kiemelt beton lábazattal.

Pihenő park                

A Duna-parti és a budai látvány miatt a tervezett pihenő park nyit a Duna felé. A nagy gyepes terület helyet ad szabadtéri játékoknak, piknikezésnek. A gyepet virágzó cserjék, egynyári és évelő ágyások veszik körbe.

Olimpikonok tere, Olimpikonok falai                          

A park központi térrésze az Olimpikonok tere. Az Olimpikonok tere reprezentatív kialakításával méltó emlékhellyé válik. A meglévő olimpiai lángot formázó szobor a tér súlypontjában marad, az olimpikonok falát újraértelmeztük; az 1,3m magas új falakat (4 egységben) enyhén döntve terveztük, melyek gyepes rézsűben folytatódnak. Az emlékfalak adnak keretet az Olimpikonok terének. A falak látszóbetonból készülnek a VPI betonmanufaktúra műszaki specifikációja alapján.

Az előregyártott látszóbeton paneleken az eddigi összes nyári olimpia helyszíne évszámmal szerepel, valamint a magyar aranyérmes sportolóink a nyertes sportág feltüntetésével, valamint az aranyérmek számával (körök) együtt. A szöveg felhőcske alakzatban, homokfúvásos techinkával jelenik meg a látszóbeton falfelületeken. A betűk utólagos festést kapnak az egyértelműbb olvashatóság érdekében.

A központi teret két tengelyre szerveztük. A térszerkezet kialakításával a park északi és déli részét összekapcsoltuk, átjárást biztosítottunk a nagy gyepes területről a játszótér felé, és hangsúlyt kapott a Stollár Béla utca Duna felé irányuló tengely is. Az utóbbi tengelyre szerveződik a fogadóépület nagykapuja, ami egyben a park főbejárata. A Stollár Béla utca szerepe, mint városi gyalogosközlekedési-tengely a későbbiekben várhatóan megnövekedik. A főbejárat kapuzata összekapcsolódik a park fogadóépületével és egyben szerves része lesz a park nyugati oldalára tervezett pergolarendszernek is.

A dísztérre látványos vízjátékú, burkolatba süllyesztett vízarchitektúrát terveztünk, mely ugyancsak a Stollár Béla utca – Duna felé irányuló tengelyt erősíti. A tér közelében több új, olimpia témájú térelem kerül kihelyezésre. Az olimpikonok terén egyedi tervezésű ülőelemek jelennek meg.

  

Játszótér                              

A park déli részén, a meglévő játszótér bővítésével, terepszintek rendezésével korszerű játszóteret terveztünk. Az új játszótér fő attrakciója a hadihajó, ami egy kombinált mászóka rendszer, csúszdával, kötél létrákkal, kötél hidakkal. A hadihajó a Maros hadihajó alapján készült. A Maros hajó történetével a gyermekek a játszótérre kihelyezett információs tábla segítségével ismerkedhetnek meg. A Maros hajó az Osztrák Magyar Monarchia hadihajója volt, akkoriban a világ legmodernebb hadihajói közé tartozott a Lajta hadihajóval együtt. Mindkét hajót az 1870-es évek elején bocsátották vízre. A Lajta még jelenleg is megvan, Neszmélyen raktározzák. A jövőbeni tervek között szerepel a Lajta hajó múzeumhajóként történő felújítása és üzemeltetése, melynek a Parlament északi oldalán, a Dunán biztosítanak helyet. A Maros hajó már nem létezik, de sokszor harcolt együtt a Lajtával, és 1914 őszén, a Száva menti harcok idején, segített a harcképtelenné vált Lajta megmentésében.

A régi idők emlékére, a magyar történelem felidézésre jelenik meg a játszótéren a Maros hajó. A hadihajó megjelenését indokolja a látótávolságon belül a jövőben elhelyezett Lajta múzeumhajó közelésege, a Duna látványa, illetve a dunai folyami hajózás is. A hadihajó növeli a játszótér és egyben a park helyi identitását is.

A hadihajó mászókarendszert több játékelem egészíti ki, minden korosztály számára megfelelő játszási lehetőséget biztosítva (3db rugós játék, homokozó, kosár és klasszikus hinta, csúszdás játszóvár, körforgó). A játszótér DNy-i sarkában a gyermekek környezettudatosságra nevelése érdekében egy szelektív hulladékgyűjtő játékszigetet alakítottunk ki. Az itt elhelyezett információs tábla és a színes hulladékgyűjtők segítenek a gyermekek a játékos ismeretterjesztésben.

  

Sportpálya és lelátó             

A játszótér térszerkezeti elrendezéséhez részben kapcsolódik a sportpálya. A gumiburkolatú sportpálya alkalmas futball, kézilabda és kosárlabda játékokra egyaránt. A sportpálya hosszanti tengelye észak-déli tájolású, a rendezett terepszinttől 60-70 cm-re van lesüllyesztve. A sportpályát 4 m magas labdafogó kerítés veszi körül. A pályához nyugat felől lépcsőzetes lelátó kapcsolódik.

Parkon kívüli területek, járdák és parkolók rendezése                  

A tervezési terület környezetének rendezése során felújításra kerülnek a parkot közvetlenül körülvevő járdák és a Széchényi rakpart felé eső parkolók. A Duna-parti szakaszon a park mentén promenádot terveztünk a meglévő parkolás rendezésével és a meglévő fasorok megtartásával. A promenádhoz kapcsoltan a park nyugati szélén, a kerítés mellett 3m széles térkőburkolatú járda kapott helyet. A Stollár Béla utca meghosszabbításában a promenádon át 5m széles zebrával biztosítottuk az úttesten az áthaladást a dunai kikötő és a Széchenyi rakpart menti sétány felé. A Duna menti promenád vertikális elemeként a Stollár béla utca tengelybe az Olimpiai ötkarika, az ÉNy-i részre Kligl Sándor Kovács Béla szobra kerül.

A park körüli észak-déli kiszolgáló járdák szélessége 2m. A kerítésen kívüli keleti járda 5,5m széles.

Térelemek                              

A park hangsúlyos eleme Mihály Gábor Olimpiai lángja, a terület középső, kelet-nyugati tengelyében marad.

A tervezett térelemek a területen az olimpia témaköréhez kapcsolódnak. A Széchenyi rakpart felé eső promenád központi részén a Mihály Gábor Olimpiai ötkarikája kerül kihelyezésre. Ugyanezen promenád északi végére helyezik át Kligl Sándor Kovács Béla szobrát a Kossuth térről. A park nagy gyepes felületén, az olimpikonok terének észak-déli tengelyében egy másik térelemnek is helyet biztosítottunk.

Szerzők: 
Megrendelő:                                           
Budapest-Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat
Lebonyolító:                                           
Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt.
Generál tervező:                           
S-TÉR Kft.
Felelős tájépítész tervező:        
Sándor Tamás
Tájépítész tervezők:     
Fischer Márta, Lénárt Eszter, Pottyondy Flóra, Kaposi Nóra
Építész:                                     
Ivány Inke (D.o.P. Studio Építésziroda)
Statika:                                      
Szabó Zoltán (STATIKUM s.r.o.)
Úttervezés, forgalomtechnika:  
Bálint József  (Via Futura Kft.)
Gépészet, energetika, közműtervezés:  
Hucker Csaba (H.É.T. MÉRNÖK IRODA Kft.)
Elektromos tervezés:                      
Rajkai Ferenc, Robákné Nagy Bea (Hungaroprojekt)
Vízgépész és öntözőrendszer tervezés:
Szűcs Sándor (Ganz-Hydro Kft.)
Olimpiai ötkarika tervezése:  
Mihály Gábor
Akadálymentes szakmérnök:   
Babits Bernadett
Grafikus:                                    
Fábry Kata
Látszóbeton technológia:                 
Varga Péter István, Vajda Szabolcs  (VPI Építész Kft.)

 

Munka helye: 
Budapest, V. kerület
Terv: 
2012-2013