A Világörökség 40 éve - ünnepi konferencia

Kategória: 
Pécs Dóm tér

Az UNESCO Világörökség Egyezménye aláírásának 40. évfordulóján, 2012. november 16-án került megrendezésre "A Világörökség 40 éve" című ünnepi konferencia a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán.

 

 

2012. november 16. - 09:00, péntek

Az UNESCO Világörökség Egyezménye aláírásának 40. évfordulóján, 2012. november 16-án került megrendezésre "A Világörökség 40 éve" című ünnepi konferencia a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán.

A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola, az Információs Társadalomért Alapítvány, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnöksége alatt megrendezett konferenciát Dr. Vass László, a BKF rektora nyitotta meg, majd Francesco Bandarinnak, az UNESCO kulturális alelnökének köszöntő üzenete következett.
 
Dr. Fejérdy Tamás, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ alelnöke, az ICOMOS MNB titkára tartott igényes előadást a Világörökség védelmi kategóriájának változásairól, és a megőrzés-terhelés kérdéseiről, a védőzónák, a tágabb környezet lehetőségeinek kihasználásáról, a közösségek bevonásának lehetőségeiről és fontosságáról a helyszín védelme érdekében, a jövő kérdéseit is érintve.
 
Dr. Tardy János c. egyetemi tanár a világörökségi helyszínek csoportjaihoz kapcsolódó jellegzetességeket és a Nemzeti Bizottságok tevékenységeit is bemutatva tért ki a különböző tájegységek, Nemzeti Parkok mint világörökségi helyszínek elismertetésének és sajátos védelmi feladatainak fontosságára.
 
Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke a Solti György és Szentágothai János Emlékév kapcsán arról a tudományos és kulturális életünket átszövő teljesítményekről beszélt, amelyek a Világörökségeket is jellemzik.
 
Dr. Nagy Gergely, az ICOMOS MNB elnöke a Velencei Charta a turisztikai lehetőségeket, és azokon keresztül a hitelességet érintő hatásairól, valamint a várományosi listák eljárási feladatairól adott részletes, tárgyszerű áttekintést.
 
Dr. Visy Zsolt, az ICOMOS MNB alelnöke, korábban a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottság elnöke Világörökségi politika Magyarországon az ezredfordulón címmel tartott részletes elemzéseket is adó előadást.
 
Dr. Vass László, a BKF rektora az oklevelek aláírása közbenDr. Fejérdy Tamás DLA, az ICOMOS MNB főtitkára, elnökhelyettesDr. Tardy János államtitkár
 
A további előadóknak csupán felsorolása is képet ad a tág körű, színes téma feldolgozási lehetőségeiről: 
Capdebo Ákos (Fővárosi Önkormányzat Városépítési Főosztály), Tahi Tóth Ilona (Terézváros műemléki felügyelője), Sztrémi Zsuzsa (a Hollókőért Közalapítvány titkára), Szilágyi Gábor (a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója), Taschner Tamás (a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsának titkára), Pottyondy Ákos (Pannonhalmi Főapátság, Világörökségi Helyszínkezelő Testület vezetője), Szakács Péter (Pécs, Zsolnay Kft, Világörökség divízió), Veress Balázs (az Aggteleki Nemzeti Park igazgatója), Nagy Júlia (Tokaj, Világörökség Helyszínkezelő Testület vezetője), Bacsó András (a Tokaj Oremus igazgatója), Csonka Takács Eszter (a Szellemi Kulturális Örökségek Igazgatóságának igazgatója), Melanie Smith (docens, BKF), László János (a Civertan Stúdió igazgatója), Kiss József (Kós Károly díjas táj -és kertépítész), Millisits Máté (művészettörténész, Iparművészeti Múzeum), Grotte Judit (docens, BKF).
 
Dr. Nagy Gergely, az ICOMOS MNB elnökePottyondy Ákos, a Pannonhalmi Gyógynövénykert vezetőjeKiss József Kós Károly-díjas táj- és kertépítész
 
Előadási anyagom közvetlen táj - és kertépítészeti vonatkozásai - azt gondolom - indokolttá teszik, hogy mint tervező, egy 35 évre visszatekintő folyamatot, annak részeseként röviden ismertessek.
Előadásomban Pécs ókeresztény emlékeire, a Dóm-térre és a Püspökvár - Középkori Egyetem - Aranyos Mária kápolna - Virág-ház - keleti városfalak területére terjedő munkáinkat, valamint a Hollókő Ófalu zöldfelületi rendezési tervéhez kapcsolódó távolabbi és további fejlesztési lehetőségeket villantottam fel a több évtized alatt (1976-tól mostanáig) az Országos Műemléki Felügyelőség és utódintézményei által kiadott hivatalos dokumentációk néhány lapjának megidézésével.
Érintettem a tervtári anyagok nem csak etikai, hanem gazdasági fontosságú kezelését is, párhuzamosan egy " régi-új " javaslatommal, miszerint  - akár hivatásunk némi hasonlósága okán is, de valójában igen sok szempont szerint is - igen hasznos lenne egy kórlaphoz hasonló esetlap, ami minden tervezési-, kutatási-, kivitelezési- és egyéb folyamat történéseit rögzítené.
 
Pécs, Dóm térPécs, Káptalan u. 4. módosított fogadótere
 
Pécs, a Szt. István tér keleti része az Ókeresztény MauzóleummalPécs, a Dóm nyugatról
 
Dr. Bassa Lia, az Információs Társadalomért Alapítvány ügyvezető igazgatója értékelve a számtalan tartalmas előadási anyagot, és megköszönve az előadók teljesítménye mellett a hallgatóság kitartását is, ünnepélyesen bezárta a konferenciát.
 
Részünkről is köszönet illeti a rendezőket és szervezőket, és csak egy hiánnyal, az idővel álltunk hadilábon, de ez - a témát tekintve - természetes.
Köszönjük !
 
Szerző: Kiss József
 
Kiss József előadásának anyaga letölthető.