Tekintsd meg a hír részleteit

  • Főoldal
  • /
  • Hírek
  • /
  • Zöldebb, Egészséges Városok - 13 EU ország összefogásából született a ”Több Zöld Várost Európának” kampány
Zöldebb, Egészséges Városok - 13 EU ország összefogásából született a ”Több Zöld Várost Európának” kampány
Közzététel időpontja: 2021-05-20 22:45:40

  • Notice: Trying to get property 'name_hu' of non-object in /home/tajepit1/public_html/pages/news.php on line 54

A nemzetközi EU kampány célja, hogy megismertesse a politikusokat, várostervezőket, önkormányzatokat, ingatlanfejlesztőket, és más kapcsolódó szakembereket a város-zöldítés fontosságával. A ‘Több Zöld Várost Európának’ népszerűsítő kampány 2021 januárban indul és 2023 végéig tart.

Az ezt megelőző hároméves ”Zöld Városokat egy Fenntartható Európáért” kampány 2020 végén lezárul. Az Európai Bizottság által finanszírozott kampány 2018-ban indult a következő országok részvételével: Belgium, Bulgária, Dánia, az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, és Németország. Az angolok a Brexit következtében nem vesznek részt a 2021-2023-as kampányban, míg a résztvevő országok sora a következőkkel bővül: Görögország, Írország, Lengyelország, Magyarország, Olaszország, Portugália és Svédország.

Ezen a héten az ENA (European Nurserystock Association - Európai Faiskolák Szövetsége) képviseletében Jan-Dieter Bruns, az ENA elnöke több millió eurós támogatási megállapodást irt alá a CHAFEA-val (Consumer, Health, Agriculture and Food Executive Agency of the European Commission – Az Európai Bizottság Fogyasztókkal, Egészséggel, Mezőgazdasággal, és Élelmiszerrel foglalkozó Végrehajtó Hivatala). A faiskolákat képviselő szervezetek által nyújtott pénzügyi támogatás, illetve az Európai Uniótól származó jelentős társ-finanszírozás teszi majd lehetővé, hogy a kampány valóban hatékony legyen.

Luxus, vagy szükségszerűség?

Az urbanizáció fokozódása mellett, a tizenhárom résztvevő országban az egészségügyi kiadások növekedése tapasztalható és egyre nagyobb az aggodalom az éghajlatváltozás miatt, a viharok, hőség, szárazság, és hirtelen, nagy mennyiségben lehulló csapadék kapcsán is. Ezekre a problémákra csak kevés, időigényes és mindenek felett, költséges megoldás áll rendelkezésre. A növényzet jótékony hatása ezekre a területekre már bizonyított.

A fák és egyéb növények önmagukban nem jelentenek tökéletes megoldást, de mindenképpen nagyon költséghatékony részét képezik a megoldásnak. Fák, parkok, tetőkertek, és zöld falak létesítése lakóterületeinken gyors, specifikus és mérhető megoldást nyújt az európai városok sok problémájára.

A ”Több Zöld Várost Európának” kampány széles körben tájékoztatja a felhasználókat, a döntéshozókat és aktív részt kíván venni a különböző csoportok ráhangolásában a közös munkára, specifikus célok elérése érdekében. Ezáltal a kampány sok szinergia-hatást hozhat létre.

TheGreenCities.eu

”Több Zöld Várost Európának” elsősorban a döntéshozatalban szerepet játszó és a városi életterek tervezésében, kialakításában résztvevő szakembereket szólítja meg. TheGreencities.eu lesz a központi internetes platform, ahol a szakemberek és a hatóságok tájékoztatása történik a zöldfelületek által létrehozott hozzáadott értékről, ahol regisztrálhatnak a digitális hírlevélre, de mindenekelőtt, ahol a központi, nemzetközi események naprakész naptára is található.

A következő ENA tagok vállalták, hogy a 2021-2023-as kampányhoz hozzájárulnak:

AVBS (Belgium), BAOPN (Bulgária), Danske Planteskoler (Dánia), VALHOR (Franciaország), HEPEXIA (Görögország), ANTHOS (Hollandia), The Irish Farmers' Association (Írország), ZSZP (Lengyelország), Magyar Diszkertészek Szakmaközi Szervezete (Magyarország), BdB (Németország), ANVE (Olaszország), APPPFN (Portugália), LRF (Svédország)

Kommentek(0)