Tekintsd meg a hír részleteit

  • Főoldal
  • /
  • Hírek
  • /
  • Különleges kezdeményezéssel várja a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. a tájépítészeket
Különleges kezdeményezéssel várja a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. a tájépítészeket
Közzététel időpontja: 2020-12-16 23:13:30

  • Notice: Trying to get property 'name_hu' of non-object in /home/tajepit1/public_html/pages/news.php on line 54

  • Notice: Trying to get property 'name_hu' of non-object in /home/tajepit1/public_html/pages/news.php on line 54

  • Notice: Trying to get property 'name_hu' of non-object in /home/tajepit1/public_html/pages/news.php on line 54

Különleges kezdeményezéssel várja a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. a tájépítészeket

Izgalmas szakmai programot kínál a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. a tájépítészek számára 2021 tavaszától, melynek keretében nem csupán a süttői mészkőbánya lesz megtekinthető, de a szakmai bejárás kiterjed a kőfaragó műhelyekre, a gyártóüzemre és az utcabútorparkra is. Szőllőssy Barbara formatervező iparművészt, a program leendő házigazdáját kértük meg, áruljon el további részleteket a kezdeményezéssel kapcsolatban.

 

Miért éppen a tájépítészek számára hirdették meg ezt a programot?

Évek óta nagyon jó viszonyt ápolunk a Magyar Tájépítész Szövetséggel, 2019-ben pedig még szorosabbra fontuk az együttműködést. Azóta a szövetség több szakmai programjában is közreműködtünk, melyek közül talán az Év Tájépítésze díj támogatása a legnagyobb megtiszteltetés számunkra. Fontosnak tartjuk, hogy minden rendelkezésünkre álló eszközzel és információval segítsük a tervezőket, hogy minél több ponton párbeszédet nyithassunk az építőipar résztvevői között. A szövetséggel közös terveink között szerepel egy szakmai előadás-sorozat elindítása is a közeljövőben, amelynek ürömi rendezvénycsarnokunkban biztosítanánk majd helyszínt. Azon túl, hogy ez remek lehetőséget adna az építészet 21. századi kihívásainak és az arra adható lehetséges válaszoknak a megtárgyalására, a szakmabelieknek is remek fórumot szolgáltatnánk arra, hogy bemutassák egymásnak az éppen aktuális projektjeiket.

Szőllőssy Barbara formatervező iparművész, a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. üzletágvezető munkatársa

Milyen kihívásokra gondoljunk?

Számos égetően aktuális téma akad napjaink építészetében, elég, ha csupán a klímaváltozás következtében fennálló problémákra gondolunk. Az építészet szerencsére sokat tehet azért, hogy a városaink a globális felmelegedés ellenére is élhető helyek maradjanak; természetes anyagok használatával, a zöld felületek megfelelő kialakításával nagymértékben csökkenthető például a klímaváltozás nyomán egyre erősebbé váló hőszigethatás, amelynek már napjainkban is megjelentek az egészségkárosító hatásai. Mindehhez azonban párbeszédre van szükség tervezők és tervezők, tervezők és gyártók között. A legújabb kezdeményezésünkkel is ehhez a diskurzushoz szeretnénk lehetőséget teremteni.

Mit kínál a résztvevőknek a bánya- és üzemlátogatás?

Az ingyenes, ám regisztrációhoz kötött bejáráson való részvétel 1,5 kamarai pontot ér a tájépítészek számára. Munkatársaimmal igyekeztünk úgy kialakítani a programot, hogy a lehető legtöbb információt adhassuk át a szakembereknek úgy, hogy közben interaktív, izgalmas kalandot is kínálunk számukra.

Az elkövetkezendő évtizedek egyik legfontosabb kérdése, hogy minél inkább képesek legyünk odafigyelni az épített környezet és a természet egyensúlyára

A program keretein belül lehetőséget biztosítunk a süttői mészkőbánya megtekintésére, a legkorszerűbb bányászati technológiák megismerésére Adamcsik Tibor bányavezető és geológus vezetésével, aki több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkezik a mészkőbányászat területén, így többek között a résztvevők megtudhatják tőle azt is, hogy van-e összefüggés a mészkövek keletkezésének körülményei és a között, hogy a mészkő milyen célra használható biztonsággal, illetve hogy miben különböznek egymástól a horvát, a német, a török és a magyar mészkő fizikai tulajdonságai.

A bánya mellett az üzem látogatására is sor kerül, ahol megmutatjuk a kőfeldolgozás lehetőségeit és fázisait, a nyers kőtől a kézi faragáson és a legmodernebb robottechnológián át a high-tech lapgyártó sorokig. Az érdeklődők megtekinthetik a feldolgozott köveket különféle késztermékek formájában, hagyományos és rendhagyó felületekkel, illetve megismerkedhetnek utcabútor-kínálatunkkal is, ízelítőt kínálva mindezzel abból, hogy milyen határtalan tervezési lehetőségekkel bír a mészkő mint alapanyag korunk dizájnkultúrájában. Szeretnénk a legváltozatosabb kérdésekre is választ adni a mészkővel kapcsolatban, így a látogatás során szóba kerülnek majd annak gazdasági vetületei is (a megtérülés lehetőségei, a magyar mészkő használata mellett szóló érvek), Kamondy Tibor főmérnök és műemléki szakmérnök pedig a környezetvédelemről, azon belül pedig a hőszigethatásról, vagyis a különböző köztéri burkolatok hőkibocsátásáról tart rövid előadást, melyet mérési bemutató is követ majd.

Mit tegyen, aki szeretne részt venni a programon?

Az eseményre, amelyet az érdeklődés függvényében akár több alkalommal is megrendezünk, a Magyar Tájépítészek Szövetségének weboldalán lehet majd jelentkezni. A program pontos időpontjáról is itt adunk majd hírt, 2021 tavaszán.  

Hogy mennyire fontos kérdés az épített és természetes környezet harmóniája az emberiség jövője szempontjából, azt jól mutatja, hogy a Fenntartható városok és közösségek célkitűzése már 2015-ben ott szerepelt – 11-es sorszámmal – a világ állam- és kormányfői által elfogadott Fenntartható Fejlődési Célok között

https://www.reneszansz.hu/hu/tervezoknek

Kommentek(0)