Tekintsd meg a hír részleteit

Ilyen volt az IFLA EU konferencia
Közzététel időpontja: 2023-11-14 09:08:31

  • Notice: Trying to get property 'name_hu' of non-object in /home/tajepit1/public_html/pages/news.php on line 54

Szakmai beszámoló a 2023-as IFLA Eu konferenciáról

Készítették: Fekete Albert IFLA EU magyar küldött, Elek Attila IFLA EU magyar küldött

 

A 2023-AS IFLA Eu konferencia (2023. október 12-15) a korábbi évekhez hasonlóan két nagy programpontból tevődött össze:

  1. a rendező ország tájépítész szövetsége (AIAPP) által szervezett szakmai konferenciából (október 12-13)
  2. az IFLA Eu vezetősége által szervezett rendes éves közgyűlésből (október 13-15)

 

Katarina Gkoltsiou elnök asszony megnyitja a konferenciát

 

1. Az Olasz Tájépítészek Szövetsége (AIAPP) által szervezett konferencia: „Lost Landscapes”

(2023 október 12-13.)

A kétnapos konferencia helyszíne a nápolyi Complesso SS. Marcellino e Festo kolostor volt, amely a nápolyi egyetemmel szerves egységet alkot.

A konferencia programját mellékeltük.

A konferencia első napjának megnyitóján a szervező Tájépítész Szövetség elnöke mellett többen felszólaltak, köszöntve az egybegyűlteket, mint például a regionális tájépítész szövetség vezetője, Campania régió városfejlesztési bizottságának a képviselője, a régió építész kamarájának a képviselője, az IFLA Eu elnöke, valamint az IFLA World képviselője is.

 

A konferencia helyszíne a kolostor temploma volt

 

Az első szakmai blokk (Inhabited Landscapes) felvezető előadását Annalisa Metta, a Római Tudományegyetem (Università degli Studi RomaTre) professzora tartotta.

A kolostor kertje

Ezt követték a témához kapcsolódó planáris előadások több olasz szakember (Luciano Mauro - Salerno, Italy, Michela De Poli - Treviso, Italy, Laura Zampieri - IUAV Venezia, Annarita Lapenna - Politecnico di Milano, valamint a lengyel tájépítész szövetség részéről meghívott Urszula Forczek-Brataniec tolmácsolásában. Az előadásokat követően kerekasztal beszélgetésre került sor, amelyet Vincenzo Gioffrè (Università Federico II di Napoli, AIAPP) illetve az IFLA Eu delegáltaja, Ioana Tudora moderálta.

A délelőtt szekciót a holland Eric-Jan Pleijster (LOLA Landscape Architects, Rotterdam, The Netherlands) esettanulmányokkal gazdagon illusztrált előadása zárta.

A délutáni szekció bevezető beszélgetését, amelynek címe „Hidden from View: the Lost Landscape” volt Merrick Denton-Thompson (OBE FLI) a Landscape Institute (UK) korábbi elnöke, Francesca Neonato, az IFLA Eu Agricultural Landscapes munkacsoportjának elnöke, valamint Carlos Jankilevich, az IFLA World Agriculture&Landscapes Working Group elnöke vezette.

A bevezetést követően Filippo Piva (Studio Pampa, San Marino, Italy), Mark Wilschut (Tractebel Engineering, Ostend, Belgium), Chiara Geroldi (Politecnico di Milano, Italy), Silvia Beretta (RWTH Aachen University, Germany), Laura Cipriani (TU Delft, The Netherlands), Chiara Geroldi és Antonio Longo (Politecnico di Milano, Italy) valamint Selma B. Pena (Università di Lisbona, Portugal) előadásai követték. 

A napot Henri Bava (Agence Ter, Paris, France) előadása, valamint Niek Hezendouk (IFLA Europe delegate for NVTL, member of CoE working group and of NELA, The Netherlands) és Tessa Matteini (UNISCAPE, Università di Firenze, Italy), összefoglalója zárta, amely az AIAPP NELA (Network of European Landscape Architectural Archives) 2023-as beszámolójáról is tartalmazott egy ismertetést.

A második nap Francesco Careri (Università degli Studi RomaTre, Italy) bevezető előadásával kezdődött, amelyet Antonella Valentini (Università di Firenze, Italy) kommentált.

 

Csoportkép a konferencia résztvevőivel

A „Landscapes of Crossing” címmel fémjelzett második napi tematikához kapcsolódóan elsőnek Valentina Dallaturca (Genova, Italy, AIAPP) „Appia Regina Viarum: una nuova vita per l’antica consolare romana” tartott előadást, amelyet Simone Zenoni (Bergamo, Italy), Victor Tenez (Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona, Spain), Saša Dobričić (University of Nova Gorica, Slovenia) valamint Tony Williams (IIT Transport Infrastructure Ireland, Dublin, Ireland) előadásai követtek.

A szekció végi kerekasztal beszélgetést Giulio Senes (Università degli studi di Milano, Italy), Manuel Sanchez Hernandez (Spain, IFLA Europe delegate LECTIO), illetve Marti Franch (EMF landscape architects, Girona, Spain) kommentárjai zárták.

A konferenciát Anna Lambertini (Università degli Studi di Firenze, Italy, AIAPP, director of the magazine “Architettura del Paesaggio”), Loredana Ponticelli (Trento, Italy, AIAPP) valamint Antonella Valentini (Università degli Studi di Firenze, Italy, AIAPP AdP) ismertetője zárta, amelya az Olasz Tájépítészek Szövetsége által gondozott szakmai kiadvány, az „ARCHITETTURA DEL PAESAGGIO (AIAPP magazine)” múltját, fejlődésének főbb mérföldköveit és jövőbeni terveit ismertette.

A szakmai konferencia záróakkordjaként a mintegy kétszáz résztvevő több csoportban, szakmai vezetés mellett, meglátogatta a nápolyi királyi palotát, illetve annak függőkerjteit.

 

 A királyi vár és annak függőkertje, illetve a kilátás a függőkertből

A konferencia után kezdetét vette a IFLA Europe közgyűlése. Az elnöki köszöntőt a szokásos díjkiosztás követte, kiosztásra került az IFLA Europe Díj, az IFLA Europe Ifjúsági Díj, valamint az IFLA Europe Tiszteletbeli Tagja megtiszteltetés. Ezt követte 30 tagország Pecha Kucha prezentációja. A nap zárása stílszerűen egy nápolyi pizzériában történt.

Az október 14-ei zárt közgyűlés helyszíne az építész kar épületének egyik tanterme volt. A közgyűlést ismét az elnök nyitotta meg, majd megemlékeztünk az év során elhunyt tájépítészekről.

Ezt követően az elnökség beszámolói kerültek sorra, beszámolt az elnök, a főtitkár, a kommunikációért, az oktatásért és a szakmagyakorlásért felelős alelnök.

 

A magyar Pecha-Kucha prezentáció

A workshop feladata

Személyi változások is történtek, két új alelnököt választott meg a közgyűlés, meglepő módon mindkettőnek magyar vezetékneve van, Thomas Kerekes Ausztriát képviseli, de magyarul nem beszél, ellenben a másik új alelnök, Tóth Attila, aki Szlovákiát képviseli, folyékonyan.

Két olyan napirendi pont volt, amely heves vitát váltott ki. Az egyik a tagdíj emelést. Az elmúlt 10 évben nem történt meg a tagdíjak korrekciója, ezért a kincstárnok 10% tagdíj emelésre tett javaslatot, ami a magyar tagdíj esetében 142,25 € emelést jelent jövőre. Az IFLA Europe éves működési költsége 180.000€ körül van, és a szövetségnek van egy éves működést fedező megtakarítása is, de az idei évre prognosztizált 2000 € körüli „nyereség” jövőre a költségek várható emelkedése és a szponzori bevételek kiszámíthatatlansága miatt „veszteségbe” fordul. A leghevesebben a német képviselő tiltakozott, mivel náluk már elfogadásra került a jövő évi költségvetés, amiben nem szerepel ez a költség. Ő több lépcsős, évenkénti 5-5%-os emelést javasolt.

 

A küldöttek szavaznak.

A másik napirendi pont amely sok vitát kavart a jövő évi közgyűlés helye. Az előzetes egyeztetéseknek megfelelően jövő novemberben Izrael adna-adott volna helyet a közgyűlésnek, de a háború miatt sajnos küldöttjük személyesen nem tudott jelen lenni, így távollétében zajlott a vita. Mivel a jelenlegi konfliktus végét senki sem látja, és azt sem látja senki mikor lesz Izrael újra biztonságos, az a döntés született, hogy december 15.-ig kivárunk, azután az elnökség eldönti, hogy mi történjen, de közben B tervként a 2025-ös gyűlés szervezője, Belgium felkészül arra, hogy szükség esetén 2024-be Brüsszelben legyen egy konferencia nélküli közgyűlés.

A fajsúlyos részek után 15-15 percben bemutatkozott az IFLA Europe három fő támogatója, a Hunter Industries (öntözéstechnika), a Vestre (utcabútorok) és az ASUNI Lands Design (tájépítész tervező program). Könnyű ebéd után egy workshop vette kezdetét. Mostanában a vezetőség, elnökség szereti erőforrásként hasznosítani a konferenciák közönségét arra, hogy megválaszolja a számára fontos kérdéseket, megoldja a számára életbevágó problémákat, feladatokat.

 

A workshop folyamata.

A kérdés, amire két csoportba bontva a választ kerestük az IFLA Europe identitása. A lebonyolítás öntapadós jegyzetfüzet lapok segítségével történt, az azonos kérdésekre adott válaszok végül csoportosítva egy nagy fehér lapra kerültek. Az első kérdés a MIÉRT, kifejtve, hogy miért van az IFLA Europe a földön (célok)

Második kérdés a HOGYAN, azaz hogyan éri el az IFLA Europe céljait a sajátos módján (folyamat)

Utolsó kérdés a MI, azaz, hogy mi a folyamat eredménye (eredmény). A két csapat eredményeit összegezve született meg a konklúzió.

 

A workshop folyamata

A kongresszus záróvacsorájára egy közeli, hangulatos étteremben került sor, ahol tovább erősödtek a régi kapcsolatok és új kapcsolatok alakultak ki.

 

A Magyar Tájépítészek Szövetségének az IFLA konferencián való részvételét a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Kommentek(0)