Tekintsd meg az esemény részleteit

TN 20 Vadvirágos Budapest első év
Esemény időpontja: 2021-12-17 00:00:00 - 2021-12-17 00:01:00
  • Események
  • Általános
Mentés Google Naptárba
„Jólfésült” gyepek helyett vadvirágos rét - írta a FŐKERT év elején a Vadvirágos Budapest Programhoz
Lezártult a Vadvirágos Budapest Program első éve, amelyet kíváncsi figylemmel kísért a tájépítészek közössége is.
Sokhelyen, sokféleképpen folytak a beszélgetések erről a programról. 
 
A vadvirágos gyepek látványban, fenntartásban is új kihívások elé állítják a tulajdonosokat, a fenntartókat és a használókat egyaránt.
A teljesség igénye nélkül egy kis szemezgetés a célokról, tapasztalatokról:
 
 
"A Fővárosi Önkormányzat és a FŐKERT közös célja, hogy Budapest területén növekedjenek a növény- és állatvilág természetes élőhelyei. Parkfenntartási gyakorlatunkban a természetkímélő, természetközeli zöldfelület-gazdálkodás több elemét már bevezettük, ilyenek az avar őszi helyben történő tárolása, a rovarhotelek és a madárodúk telepítése, lakossági komposztálási mintaprojektek indítása. Idén tavasszal egy új programmal lépünk tovább az ökológikusabb fenntartás felé: extenzív gyepgazdálkodási programot vezetünk be, melynek keretében több mint 28 hektár területen alakítunk ki rovarbarát zöldfelületeket a fővárosi parkokban és zöldsávokban." FŐKERT oldala
 
 
 
 
"A budapesti kísérletezgetésnek ez az egyik remélt célja, megnézni mi jön föl, célzott kaszálással tompítani a nemszeretem, fajszegényítő fajok számát, célzott és jól időzített kaszálással begyűjteni a termőhelyileg, ökológiailag helyeset, s a következő évben rásegíteni a begyűjtött magokkal a fajszegényebb területek fejlődésébe. Amiből majd egyszer előállhat a Budapest magkeverék, amit bármelyik kiskert tulajdonos, vagy önkormányzati fenntartó is leemelhet a polcról, elvethet, s várhatja a virágözönt."
 
 
 
"Az első vegetációs időszak tapasztalatai lassan mind összegyűlnek a februárban a FŐKERT-el közösen megtervezett Vadvirágos Budapest programról, amely a hatmillió m2 kaszált fővárosi gyep 4,6%-án, 22 kevéssé használt mintaterületen zajlott le folyamatos monitorozás (megfigyelés, adatgyűjtés) mellett.
Az most is látszik, hogy biodiverzitás (biológiai sokféleség) szempontjából a kísérleti területeken már az első évben szenzációs fordulat következett be, hiszen nem várt módon egyes területeken az első évben védett növények is előbújtak, nem beszélve a honos, endemikus (bennszülött) fajok sokaságáról. Megelevenedett az ökosivatag.
A természet csodálatos, ha hagyjuk kibontakozni, csodákra képes. A FŐKERT munkatársai a legígéretesebb területeken a beütemezett szezonvégi kaszálás folyamán magokat gyűjtenek be, hogy azt a kevésbé jól alakuló, rásegítést igénylő területeken szórják ki.
A vadvirágos rét (méhlegelő) az idén tematizálta a közéletet (ez is volt a célunk vele), közel hoztuk az emberekhez azokat a természetvédelmileg kezelt területeinken már bejáratott módszereket, amelyek a fővárosi közparkokban eddig idegenek voltak, nem úgy mint számos nyugat-európai városban, ahol ugyanezeket a módszereket már több éve vagy évtizede használják.
 
Természetes, hogy erről, mint minden újdonságról, ekkora vita van. Pláne természetes egy olyan társadalmi közegben, ahol a kerttulajdonosok egy részében komolyan felmerül, hogy műfűvel borítsák be a kertjüket. Nagyszerű volt ugyanakkor látni a vidéki települések szakembereinek, vagy a kerületi zöldfelület-gazdálkodóknak az érdeklődését, tapasztalni a rengeteg szóban vagy írásban hozzánk elérő támogatást is a környezet-érzékeny emberek részéről, vagy éppen kerttulajdonosok beszámolóit, akik másolni kezdtek bennünket a fenntarthatóbb és természetközelibb gyep kialakításában otthon. Ez is cél volt.
 
A változás, a klímaadaptációs lépések (alkalmazkodás az extrémebb időjáráshoz) a fejekben átállított váltókkal kezdődnek és ez mindig a legnehezebb. Ezekhez a társadalmi folyamatokhoz idő kell, csakúgy mint a természetes gyeptársulások regenerálódásához (meggyógyításához). Köszönöm a FŐKERT, és közvetlen kollegáim idei munkáját, hogy úttörő szerepet vállaltak ebben az izgalmas kihívásban!
 

idézet és kép forrása: https://www.facebook.com/fokertbp/photos/pcb.4288988504555404/4288980954556159/

Bardóczi Sándor október 21. FB bejegyzés:

"Lezárult a Vadvirágos Budapest program első éve. Miközben a 22 ritkábban kaszált mintaterületen versengtek egymással a fajok, mi megfigyeltük őket. Azonosítottunk a mintaterületeken három jól elkülönülő élőhelyet. A budai hegyvidék lejtőrétjeit, a pesti sík száraz homoki gyepeit és a Duna és patakvölgyek vízközeli nedvesebb rétjeit. Amelyek ott lappanganak a túlkezelt, gyakran tövig kaszált, gyorsan kiégő monokultúrás pázsitok alatt, s ha engedjük őket élni, akkor visszatérnek. Sőt ha értő módon időzítjük a kaszálásukat, akkor hasznos rovarok, gombák, madarak élőhelyeivé varázsolhatók és megjelennek bennük az élővilág királyai és királynői: védett növények és állatok, miközben ingyenes szolgáltatásokat nyújtanak: megkötik a vizet, a port, hűtik a várost. Sőt, még az invazív fajok terjedését is képes visszaszorítani. Mondhatnánk azt is, hogy Stop parlagfű, Stop toklász. A természet erejével.
 
Az első éves vizsgálatok során azonosítottunk 23 olyan fajt, ami Budapesten általánosan vethető lenne a gyepekbe (Budapest Universal). Azonosítottunk 33 olyan fajt, ami kifejezetten a pesti homoki gyepekbe tud virágdíszt csempészni (Pest Arid). Azonosítottunk 33 olyan fajt, ami a nedvesebb vízparti réteket alkothatja (Budapest Wetland). És azonosítottunk 29 olyan fajt, ami a budai hegyvidéken érezné jól magát (Buda Hillbilly). Azaz a program első évében eljutottunk oda, hogy tudjuk, milyen növények magjai alkothatnak egy olyan ideális magkeveréket, amit bárki (kerületi vagy fővárosi, netán állami zöldfelület üzemeltethető, kerttulajdonos) ökológiai kockázatok nélkül elvethet, s azzal jót tesz a városi biodiverzitásnak.
 
Képzeljünk el egy olyan világot, ahol az áruházak polcairól leemelhető egy FŐKERT és Zöld Budapest logóval ellátott Budapest magkeverék. Sőt a budaiak választhatják a Hillbilly-t, a pestiek az Arid-ot, a Vízművek, az FCSM, a KDV-Vizig a Wetlandet, és egyébként minden budapesti és agglomerációs lakos és településüzemeltető az Universalt. Nem németet, nem hollandot, nem angolt. Magyart. Ami itt jól érzi magát, itt érzi jól magát, jól fenntartható, kevesebb öntözéssel és kevesebb kaszálással ad virágdíszt, ökotudatodabb az agyonvegyszerezett, agyonöntözött, agyonműtrágyázott pázsitnál.
 
Szép világ nemde? Nos hogy ez a világ eljöjjön még sokat kell dolgoznunk. De ma például pont ezért jártunk Törökszentmiklóson egy mezőgazdasági vetőmagtermesztő üzemben, a PannonBreeding program főhadiszállásán, hogy egyszer ez a világ eljöjjön. Ne csak Angliában, ne csak Hollandiában, ne csak Németországban, hanem Magyarországon is. #budapestmagkeverék
 
(A monitoring vizsgálatokat Budapest Főváros Önkormányzata Főpolgármesteri Hivatal Tájépítészeti osztály, BKM Zrt. FŐKERT Főigazgatóság, Ökológiai Kutatóközpont, Ökológiai és Botanikai Intézet, Lendület Ökoszisztéma-szolgáltatás Kutatócsoport közösen végezte.)"

 

forrás és kép: https://www.facebook.com/photo/?fbid=4751969394846914&set=pcb.4751973164846537

 

 

Kommentek(0)