Tekintsd meg az esemény részleteit

TN 12. Bardóczi Sándor Fb bejegyzések
Esemény időpontja: 2021-12-09 08:00:00 - 2021-12-09 09:54:00
  • Általános
Mentés Google Naptárba
Bardóczi Sándor Budapest Főtájépítész saját Fb profilján keresztül, folyamatosan tájékoztatja a szakmát és az érintetteket a legújabb fejleményekről, a döntések hátteréről, mindennapi szakmát érintő eseményekről. Bejegyzéseit közel 3500-an követik.

Bardóczi Sándor Budapest Főtájépítészének Fb bejegyzései, nagy hiátust hidaltak át az elmúlt évben (években). Köszönet érte, hogy miközben a szakmán belüli régi 'vágyakat' igazgatja  a különféle jogszabályi, eljárásrendi kérdések rendezésén dolgozik, a zöldfelületi tervezési anyagokat készít elő és szakági stratégiák megalkotásán is ügyködik, ( forrás: https://greenfo.hu/hir/bardoczi-sandor-a-termeszetvedelem-nem-politikai-furkosbot/)  saját Fb profilján keresztül, folyamatosan tájékoztatja a szakmát és az érintetteket a legújabb fejleményekről, a döntések hátteréről, mindennapi szakmát érintő  eseményekről. Bejegyzéseit  közel 3500-an követik.

"A tájépítészek ... elméleti szakemberek, főként tervezőmérnökök: kertet, zöldfelületi hálózatokat és tájrehabilitációt terveznek, de emellett beleásták magukat a tájvédelembe, ökológiába, építészetbe, erdészetbe, vízépítészetbe, tájalakulástörténetbe vagy éppen a társadalomtudományokba is. Egyszerűen annyi a különbség, hogy a tájépítész műszaki tervekben és stratégiákban gondolkodik, míg a kertész a kivitelezésben, fenntartásban, termesztésben. Mi tájépítészek egy kicsit építészek és egy kicsit kertészek is vagyunk. Még egyszerűbben az építészeknek kertészek, a kertészeknek meg építészek." forrás: https://epiteszforum.hu/egy-parbeszed-alapu-varos-vizioja-interju-bardoczi-sandorral

építészfórumon megjelent cikkek: https://epiteszforum.hu/fogalmak/bardoczi-sandor

Egyelőre csak reméljük, hogy a szakma számára is fontos anyagok valamilyen formában mentésre kerülnek.

Nem telt el 5 hónap azóta, hogy a Qubit-en egy clickbait címekért felelős mókás szerkesztőnek köszönhetően “A MÉHEK UTÁN BUDAPESTEN LEGELŐ JUHNYÁJAKRÓL ÁLMODIK BARDÓCZI SÁNDOR, A VÁROS FŐTÁJÉPÍTÉSZE” címmel megjelent velem Vajna Tamás korrekt interjúja. Ennek a mókás címnek “köszönhetem”, hogy utóbb több címlapot kaptam a propagandasajtóban, ahol odáig is elmentek, hogy birkanyájat montíroztak a Hősök terére béna photoshoppal “Karácsonyék hülye ötletéről” vagy fiktív embereket szólaltattak meg a III. kerületben a közeli Mocsáros kapcsán a “képtelen elképzelésről”, hogy itt legeltetnénk, miközben minden ott élő tudja, hogy a Mocsárosban több évtizede van legeltetés. A szokásos lejáratási kísérlet valós háttér nélkül, megdöbbentő tájékozatlansággal a témában, érdemi értelmezés kísérlete nélkül. Megszokhatatlanul színvonal alatti “újságírással”.
 
Nos az elmúlt 5 hónapot nem töltöttük tétlenül, nem csak kínunkban nevettük a propagandisták erőlködésén, de ébren álmodtuk tovább azt, hogy hogyan lehetne három jelentős természetvédelmi területünket ökológiailag jobb állapotba hozni. Hiszen a dolgunk ez is. A “körúton kívüli” Budapest. A Radó Dezső Terv természetvédelmi fejezetének megvalósítása. Hogy hogyan lehet legeltetéssel, vízkormányzással, rom- és szemételtakarítással, lőszermentesítéssel, juhhodály építéssel, természetvédelmi terület bővítéssel, invazívok eltakarításával, erdőszerkezet átalakítással, vizes élőhely rekonstrukcióval megmenteni és javítani a természetvédelmi területeink élőhely, ökológiai menedék szerepén. Begyógyítani a tájsebeket, építeni (épebbé tenni) a tájat. Hogy hogyan állítható vissza a harmónikusabb kapcsolat ember és természet között.
 
Az álomhoz szövetséget építettünk, partnerségeket kerületekkel, civilekkel, fővárosi cégekkel, állami hivatalokkal és szervezetekkel. Megírtuk a pályázatunkat a LIFE Biodiversity felhívásra Budapest Grasslands néven. Lokálisan akarunk cselekedni a globális természeti kihívásokra.
Tegnap volt a pályázat feltöltésének határideje, ezt időre teljesítettük, azaz üzentünk Brüsszelnek. Brüsszel pedig azonnal visszaüzent, hogy a feltöltés sikeres volt. A kollegáim messze túl a hivatali időn a véghajrában éjszakázva szerkesztettek térképeket és táblázatokat, véleményeztek szövegeket az utolsó hétvégén, hogy sikeres legyen a beadás, s ezt nem tudom eléggé meghálálni nekik.
 
Talán nem sértődik meg Gadó György kollegám, hivatali oldalról a pályázati beadás lelke, ha idézem őt, betekintést nyújtva kicsit a műhelymunka kulisszatitkaiba. A pályázati leadást követően ezt írta a partnereknek:
“Közületek többen biztos fognak kapni értesítést a pályázat beadásának tényéről, nekem most hirtelen ti jutottatok eszembe,
mert lehetetlen időpontokban hülye telefonokkal nyaggattalak a Mocsárosban eltakarítandó hulladékokról, a karvalyposzátákról, a magyar tarszáról vagy a füstös őszi araszolóról, a pannon molyhos tölgyesek kiterjedéséről, a kőérberki időszakos vízborítás létrehozásának rejtelmeiről vagy csak egyszerűen megkértelek, hogy szánj már rá másfél napot néhány térkép megrajzolására. Szóval ez sokkal több volt, mint elvárható szakmai kapcsolat. Azt akarom mondani, hogy: Köszönöm.”
 
Nos én is köszönöm. Mindenkinek, aki bármilyen kicsi részt vállalt a sikeres pályázati benyújtásban. Most 5 hónap feszített várakozás kezdődik, s ha az uniós döntnökök pozitívan bírálják el a pályázatunkat, akkor 7 éves megvalósítás. A Tétényi-fennsíkon, a Kőérberki szikes réten és a Mocsárosban. 1,5 milliárd és egy biológiailag sokfélébb jó ökológiai állapot elérése a tét, amiben kulcsszerepe lehet a legeltetésnek. A tétjeinket megtettük, rajtunk nem fog múlni. A Hősök tere billegő térburkolatát továbbra sem birkanyájak fogják ugyan koptatni, de ami késik, lehet hogy nem múlik! ?

 

 

Kommentek(0)