Tekintsd meg az esemény részleteit

TN 10. Radó Dezső terv
Esemény időpontja: 2021-12-07 00:01:00 - 2021-12-07 00:02:00
Mentés Google Naptárba
A Radó Dezső Terv átfogó céljai vezérelvként szolgálnak a főváros zöldinfrastruktúráját érintő programok és projektek kidolgozása során.

Radó Dezső Terv átfogó céljai vezérelvként szolgálnak a főváros zöldinfrastruktúráját érintő programok és projektek kidolgozása során. Átfogó céljaink a következők:

  • egészséges várost segítő zöldinfrastruktúra fenntartása,
  • klímatudatos zöldinfrastruktúra üzemeltetés,
  • biodiverzitás szinten tartását és lehetőség szerinti növelését segítő városi zöldinfrastruktúra fenntartás és fejlesztés,
  • együttműködésen alapuló zöldinfrastruktúra fejlesztés,
  • okos zöldinfrastruktúra szolgáltatások bővítése.

Bardóczi Sándor főtájépítész április 2. bejegyzése (FB):

Az elmúlt héten két olyan munkára került pont, amin a Tájépítészeti osztály és a BFVT egy egész évet dolgozott. A Radó Dezső Terv (leánykori nevén ZIFFA, embriókori nevén Pro Verde) és a Gellért-hegyi közpark Stratégiai Terve is elfogadásra került. Mind a kettő nagy mérföldkő a számunkra és a zöld szakmák számára is, igazi húsvéti ajándék, régi restancia.

Amikor 2007-ben Ongjerth Richárd a Studio Metropolitana színeiben meghívott engem abba a szakértői csapatba, ami a főváros zöldfelületi stratégiáját volt hivatott kidolgozni (Pro Verde), akkor nem gondoltam volna, hogy 14 évet kell erre várni. Arra, hogy végül egy fővárosi közgyűlés által is elfogadott terve legyen a fővárosnak arról, hogy hogyan akarja megóvni, fenntartani és fejleszteni a zöld vagyonát. Hogy ez a terv létrejött, abban bő 3 éves munka van, s ebben egyetemi műhelyeknek, civil szervezeteknek, kerületi önkormányzatoknak, lakossági véleményeknek is nagy szerep jutott. Ahogy azonban az anyag hízott, valahogy kezdte elveszíteni a fókuszát, egyre kevésbé lett konkrét és tele lett óhajtó mondatokkal.

Ezt az évet ezért a ZIFFA - Zöld Infrastruktúra Fejlesztési és Fenntartási Akcióterv alapos átszabásával és áramvonalasításával töltöttük el, s ebben elévülhetetlen szerepe lett Gábor Péter kollegámnak, aki annak idején a XIII. kerület AngyalZöld programját is sikerre vitte a végrehajtásban is. Zsombor Tatai és az ő BFVT-ben dolgozó kollegái korszerűsítették, a városvezetés igényeihez szabták, és az előttünk álló uniós ciklushoz és az ITS-hez igazították az anyagot, az összhangot a Környezetvédelmi Programmal és a Klíma Stratégiával pedig Ada Ámon csapatával teremtettük meg. Abban is fejlődött a komplexitása, hogy Noémi Takács-nak köszönhetően konkretizálódtak a természetvédelmi lépéseink, a FŐKERT Nonprofit Zrt. kiváló szakembereinek és Kirrné Feicht Ágnes kollegámnak köszönhetően pedig a zöldfelület-fenntartási reform is beépült a tervbe. Rengeteg jó és elhivatott szakember éveken át tartó erőfeszítése van tehát e tervben összesűrítve, igazi csapatmunka. A Radó Dezső Terv egy instrumentum (szeretek rá hegedűként gondolni) abban a nagyzenekari hangzásban, amit a főváros integrált stratégiája és ágazati stratégiáinak ezzel való összjátéka varázsolhat harmóniává.

Hogy végül a ZIFFA felvehette a Radó Dezső Terv nevet, az egyszerre főhajtás és szimbólum. Főhajtás a főkertes legenda, az újító és a városvédő előtt, szimbólum abban, hogy az általa vallott elveket a fővárosi zöld védelmében, értéknyilvántartásában, fejlesztésben mi is valjuk, a zöld szakmák (tájépítészek, kertészek, erdészek, ökológusok, biológusok, botanikusok, agrármérnökök) közösen. 59 megvalósításra váró projekt, 130-150 milliárdnyi értékben. Soknak tűnik és az is. De ha azt látjuk, hogy a Városligetre ennek a háromszorosa van betervezve és elpocsékolva igen kétes eredménnyel a zöld védelme és fejlesztése szempontjából, vagy ha annak a 3000 milliárdnyi fejlesztésnek az ígéretét tekintjük, ami Budapestre jutna a mostani hét éves uniós keretből, akkor nagyon szerény összeg, amiből hatalmas mennyiségi és minőségi változást lehetne elérni a város élhetősége szempontjából. A zöldinfrastruktúrát fejleszteni olcsó a szürke infrához képest. A zöld a betonhoz képest töredék áron elérhető. Viszont sokkal lassabban bontakozik ki, mert idő kell ahhoz, hogy a mag szárba szökkenjen, kis fa legyen belőle, a kis fából nagy legyen, árnyat adó, helyi klímát javító és ezt pénzen nem lehet megvenni. Ezért sem halogathatjuk tovább az elindulást. Nagyon sok a tennivaló.

A Radó Dezső Terv részleteiben itt olvasható, s maga a terv is letölthető.  innen

 

 

 

Kommentek(0)