TájBlog

Közzététel időpontja: 2020-12-21 10:00:00
Újabb elemekkel gazdagodott a park megújuló zöldfelülete, közben azonban az állam úgy tűnik mégsem hajlandó elengedni a túlzott léptékű beépítések kiterjedt lakossági és szakmai ellenállásba ütköző, megalomán terveit

December elején újabb eleme készült el a megújulás alatt állóvárosligeti közparknak. A frissen átadott botanikus kert mellett átadásra került az új kutyás élménypark és két kilométer hosszú, kivilágított futókör is a Városligetben. Ezzel a parkfejlesztés során eddig több mint 150 ezer négyzetméter zöldfelület újult meg a Városliget Zrt. enyhén PR-szagú közleménye szerint.

Ezzel visszanyerte régi fényét a Városliget egyik legkülönlegesebb növényeit felvonultató, ismeretterjesztő parkeleme, a botanikus kert, amelyet az újranyitásra Mőcsényi Mihályról, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról neveztek el – írja közleményében a Városliget Zrt. 

„Mőcsényi Mihály sokoldalú felkészültségével a tájépítészet nemzetközileg elismert tudósa volt, óriási megtiszteltetés volt számunkra, hogy a Városligetet megújító tájépítészeti pályázat megfogalmazásában, kiírásában, illetve a zsűri társelnökeként a pályaművek bírálatában is részt vett.  Mőcsényi Mihály szellemiségét a Városliget örökké magában fogja hordozni, és az itt található botanikus kert átnevezésével szeretnénk méltó emléket állítani a legendás professzornak” – hangsúlyozta Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója.

Az új kutyafuttató, bár szép tervek alapján készült, valószínűleg a korábbi sorsára fog jutni, ahol a túlhasználat következtében alig néhány hónap alatt sivataggá vált a korábbi zöldterület. Ez sajnos a kutyatulajdonosok felelőtlenségének is köszönhető, hiszen a felügyelet nélkül hagyott kutyák nem tudják, amit a gazdinak kellene, jelesül, hogy miként kell vigyázni a köztulajdonra. A park szélén, az egykori Felvonulási tér helyén, amelyet korábban a parkból hasítottak ki, fásított közterület készült egy hatalmas mélygarázs tetejére, amely bár jelentős esztétikai javulást eredményezett, alapvetően elhibázott lépés. Tömegközlekedési kapcsolatoktól távol, ennyire közel a belvároshoz, ilyen befogadóképességű, a talaj vízháztartását is jelentősen befolyásoló mélygarázs építése egy mára idejétmúlt forgalomtervezési eszmerendszer eredménye, amely csak plusz forgalmat generál az amúgy is túlterhelt Dózsa György útra és a VII. illetve XIV. kerületke közeli részeire.

Sajnos a park megújulása mellett új fokozatba kapcsolt az állami törvényhozó gépezet, és hiába próbálta a korábbi megegyezés szerint a még el nem kezdett építkezéseket leállítani a fővárosi önkormányzat, a kormány egy alkotmányossági aggályokat felvető rendelettel írta felül a lakossági igényeket is követő budapesti határozatot. Így újra felmerült a kérdés, hogy a miniszterelnök ígérete, és az adófizetők valamint a szakmai szervezetek tiltakozása ellenére mégis felépülnek az alcsony minőségű, egyáltalán nem oda való épületek az ország legrégebbi közparkjában?

További blogbejegyzések

Régi módszer vagy új trend? - az erdőkert
2021-05-17 19:00:00

Burkolt felületek, nyírt pázsit, tujasorral szegélyezett betonplacc - az utóbbi években-évtizedekben divatos kertek jellemző képe. Közben azonban egyre népszerűbbek az ökotudatos, biodiverz, rovarbarát udvarok.

Tájszempontú ismeretterjesztő sorozatot indított a BFNP
2021-05-16 10:00:00

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársa, Bubics Benedek, a Természetmegőrzési Osztály kollégája felel az izgalmas, újszerű látásmódú cikkekért.

Zöldülő Budapest - elindult a Radó Dezső terv
2021-05-10 10:00:00

Hivatalossá vált a Budapest zöldítésének fő céljait, elemeit rögzítő, Radó Dezső nevét viselő fővárosi akcióterv: lakótelepzöldítés, emlékerdő, parkláncolat Pesten, új fasorok, megújuló patakok.

Ellentmondásos tervek alapján újul meg a Citadella
2021-04-23 10:00:00

Hosszú évek-évtizedek elhanyagoltsága utána kormányzati beruházásként újul meg hamarosan a Citadella.

Könyv jelent meg Mőcsényi Mihály életéről
2021-04-19 10:00:00

A Mőcsényi Mihály. Egy polihisztor tájépítész - Tanulmányok és esszék Mőcsényi Mihály életéről címet viselő kötet a szakmaalapító születésének centenáriuma alkalmából jelent meg a Terc Kiadó gondozásában.

Szintet lépett Budapest a közösségi tervezésben
2021-03-20 10:11:00

A fővárosban a főtájépítészi pozíció megalapítása után szintet lépett a közösségi tervezés és a közösségi véleményfelmérés, a részvételiség a várost érintő, így különösen a zöldfelületi fejlesztésekre vonatkozó kérdésekben.

Tájépítészek az állami kitüntetettek között
2021-03-20 10:00:00

A márciusi állami díjazottak között szakmánk képviselői is elismerést kaptak.

Kizöldülhetnek a fővárosi udvarok
2021-03-01 20:00:00

Pályázatot írt ki a Fővárosi Önkormányzat a belső udvarok zöldítésére.

Megújulhat a Népliget
2020-12-28 11:00:00

Hosszú évtizedek teljes elhanyagolása utána Fővárosi Önkormányzat újabb lepusztult budapesti közpark megújítását készíti elő.

Új, favédelmi szempontú karácsonyi dekoráció a fővárosban
2020-12-15 22:00:00

A zöld szemlélettel összhangban új, a fákat védő szempontrendszert érvényesít a főváros karácsonyi dekoráció terén.