TájBlog

Közzététel időpontja: 2022-03-25 11:37:00
Elkészült a Főkert szakembereinek tervei alapján a Pünkösdfürdői park, a főváros legújabb nagykiterjedésű zöldfelülete.

A Fővárosi Önkormányzat által készített Radó Dezső tervben szerepel a főváros zöldebbé tételére vonatkozó célkitűzés. 2030-ig két margitszigetnyi területtel kívánják megnövelni a város zöldterületét, ezzel a jelenlegi 6 m2/fő-ről 7m2/fő-re növelve az egy fővárosi lakosra jutó zöldfelületet. Az is kiemelt cél, hogy a Duna minél több ponton legyen elérhető a budapestiek számára. Az Óbudán átadott Pünkösdfürdő Park mindkét célnak megfelel.

A Víz Világnapján átadásra került a Pünkösdfürdő Park. Budapest egy izgalmas új parkkal lett gazdagabb, amelynek létrehozásában és megtervezésében fontos szempont volt a környéken lakók, a majdani parkhasználók bevonása és igényeik maximális figyelembevétele.

Mi mindennel találkozhat, aki idelátogat? A hosszan elnyúló parkban a pihenni, vagy sportolni és játszani vágyók, piknikezők is megtalálják a számításaikat. Tervezőink a parkot elkülönülő zónákra tagolták, amelyet a középen futó „Mezsgye”, azaz akadálymentes sétaút fűz egésszé.

Helyet kapott itt a vadvirágos „Rét” mellett a szántóföldet idéző „Határ” takarmánynövényekkel, a „Berekben” fából készült fitnesz-eszközökön edzhetitek szinte minden izomcsoportotokat, a „Lapály” gumiborítású pályáin pedig a kosarazni és focizni vágyók fogják jól érezni magukat.

A „Kertben” is lehetőség van sportolásra, itt pétanque-pályák és strandröplabda-pálya található, és ha fel kellene fújni a biciklikereket, akkor a kerékpáros szervízpontban lehet ezt megtenni. A „Föveny” a gyerekeké: a játszótéren a homokfövenyből ütésálló gumival borított dombok emelkednek ki, a játszóeszközök anyaghasználatában a nyers fa dominál, megidézve a Dunában sodródó uszadékfákat. Végül a park északi végén a „Véderdő” gondoskodik a szélvédelemről, zajcsökkentésről, megköti a talajt és a port, és nem utolsósorban a jelentősen növeli a terület biológiai sokszínűségét is.

És a projektnek még nincs teljesen vége, a kutyatartókra is gondoltak: a terület déli részén még folynak a munkálatok, májusban itt kutya-akadálypálya nyílik, aely integrált parkként, elhetőséget biztosít a próáz nélküli játékra!

A tavaszi napsütés már kicsalta a növényeket, de még nem mutatja a park az igazi szépségét. Pár hét kell még, hogy megerősödjön a növényzet annyira, hogy ne tegyen benne kárt az intenzív parkhasználat, ezért néhány részt még lekerítettek, hogy védjék a növényeket.

Képek: https://welovebudapest.com/cikk/2022/3/23/szabadido-megnyitott-budapest-legujabb-parkja-a-punkosdfurdo-park

Forrás: fokert.hu

További blogbejegyzések

Megújulhat a Lánchíd környezete
2023-05-17 09:55:00

Hatalmas, besétálható terek a Lánchíd mindkét oldalán, még több fa, bicikliutak, párásító — ez várható, ha megmarad a híd jelenlegi forgalmi rendje.

Mi zajlik a Bajcsyn?
2023-05-13 14:55:00

Újabb rendkívül izgalmas közterületi kísérletbe fogott a FŐKERT, ezúttal a Bajcsy-Zsilinszky úton.

Kizöldül az Andrássy út!
2023-05-12 21:11:00

A Főkert kísérleti jelleggel évelősávra cseréli az Andrásy út kitaposott, elpusztult gyepsávját.

Megszületett a Népliget pályázat eredménye!
2023-04-15 16:34:00

Hatalmas tavak és lombkoronasétány nem, ellenben sok-sok zöld, látványos sétányrendszer, és a természettel harmonizáló, változatos funkciók lesznek a megújuló Népligetben. Kihirdették a tájépítészeti ötletpályázat győzteseit.

Hogy lett Népliget a Népliget?
2023-04-10 11:45:00

Ma a város legnagyobb zöldterülete, de volt itt szeméttelep, homokbánya, vurstli, sörkert, autóversenypálya és persze mindezt körbeölelte a hihetetlenül értékes zöld növényzet is. A Népliget története.

Bardóczi Sándor főtájépítész: Az egycentis gyep a városban nem más, mint fenntarthatatlan ökológiai sivatag
2023-03-30 11:23:00

A qubit.hu újrainduló urbanisztikai sorozatána friss adásában sorra vette Budapest legfontosabb zöld vonatkozású ügyeit, beszéltek többek között az új parkokról és telepítésekről, az utóbbi időszak néhány fontos konfliktusáról.

A zöldterületek látogatása visszaszoríthatja a gyógyszerhasználatot
2023-03-01 16:55:00

A parkok, közösségi kertek és más városi zöldterületek látogatása csökkentheti a városlakók szorongás, álmatlanság, depresszió, magas vérnyomás és asztma elleni gyógyszerhasználatát – állapította meg egy finn kutatás.

13 TERMÉSZETALAPÚ MEGOLDÁS A JOBB ALKALMAZKODÁSÉRT
2023-02-13 13:00:00

Elkészült a Természet-Alapú Megoldások Magyarországi Hálózatának jó gyakorlatokat bemutató kiadványa

Gondolatok a kertörökségről
2023-01-31 11:23:00

Gondolatok a kertörökségről címmel videósorozatot indít az MKA, amelyben hazai és nemzetközi szakemberek, társszakmák képviselői osztják meg a témával kapcsolatos gondolataikat.

Átadták a Blaha Lujza teret!
2022-12-12 11:34:00

December 10-én, 5 év után vehették birtokba a közlekedők a felújított Blaha Lujza teret.