Városi park, közterek és közösségi tervezés Eredmények az Europan 12 magyarországi helyszínén

Kategória: 

Az EUROPAN Nemzetközi Építészeti és Városépítészeti pályázat 12-es ciklusa a következő lépcsőjéhez érkezett, nyilvánosságra hozták a 2013 tavaszától őszéig lebonyolított EUROPAN 12 pályázat eredményeit.

A francia alapítású, de mára európai szintűvé fejlődött, kétévente megrendezett EUROPAN Nemzetközi Építészeti- Városépítészeti pályázat elsődleges célja az, hogy egy európai szintű hálózaton keresztül segítsen a települési önkormányzatoknak abban, hogy a legbonyolultabb helyszíneikre friss és előremutató, az adott helyzetet legjobban megoldó városépítészeti/építészeti/környezetrendezési tervek szülessenek, és kerülhessenek megvalósításra. Mára az EUROPAN a kontinens legnépszerűbb és legnagyobb hatású városépítészeti pályázati rendszerévé vált.
 
A 16 európai tagország által megszervezett 2013-2014-ben lebonyolításra kerülő EUROPAN 12-es pályázati ciklusban 51 helyszínre 2398 tervező csapat regisztrált Európa-szerte. A pályázati helyszínekre beadott tervek száma meghaladta a 1750-t. Zugló, Rákos-patak: Az EUROPAN 12 tematikája az európai városi szövetek ellenálló- és alkalmazkodó- képességének kérdését járta körül, illetve azt vizsgálta, hogy milyen városi folyamatok vezethetnek az egyes területek fenntarthatósági potenciáljának növeléséhez.
 
Az EUROPAN 12 magyarországi helyszíne a Budapest XIV. kerületében található, Rákos-patak menti zöldfelületi sáv lett. A pályázat célja egy kerületi léptékű fejlesztési stratégia alapján a lokális közterületi beavatkozások megalapozása volt, melynek segítségével olyan turisztikai célpontokat, közfunkciókat is összekötő ökologikus zöldfolyosó jöhet létre, amely a városi szövet megújítását is elősegíti.
 
A magyarországi helyszínre 35 regisztrált nemzetközi tervezőcsapat összesen 26 pályaművet adott be mellyel a nagy léptékű városrendezési /területrendezési helyszínek közül az egyik legsikeresebbé vált!
A pályázati ciklus lebonyolítása a Zugló, Budapest XIV. kerület Önkormányzata szakmai és anyagi támogatásával vált lehetségessé.
 
A zuglói pályázat eredménye: A pályázat eredménye 2013. december 13-án került kihirdetésre az  www.europan-hungary.hu oldalon, ahol a pályázattal kapcsolatos további információk is elérhetőek.
Az EUROPAN pályázat szabályaival összhangban a bíráló bizottság két megvétel (runner-up) és egy dicséret díjat (special mention) adott ki. A pályázat második zsűrifordulójába további két pályamű került
 
MEGVÉTELBEN RÉSZESÜLT PÁLYAMŰVEK:
 
CM063
CHAIN REACTION
Sándor Guba - HU; Balázs Besenyei - HU; Lilla Szabó – HU;
Gödöllő, Magyarország
 
     
 
CB574
MANUAL TOWARDS A CLUMSY CITY
Romain Granoux - FR; Francois Justet - FR; Margaux Minier – FR;
Pantin, Franciaország
 
     
 
DÍCSÉRETBEN RÉSZESÜLT TERV:
 
IZ264
TUNE UP, ZUGLO'!
Alessandra Glorialanza - IT, Eliana Saracino - IT, Orsola Nina Artioli - IT, Francesco Scillieri - IT,
Enrica Olita - IT, Antonio Guerrieri – IT;
Róma, Olaszország
 
     
 
TOVÁBBI MÁSODIK ZSŰRIFORDULÓBA JUTOTT TERVEK:
 
DV913
LETTING FLOW
Claire Dycha - FR; Elsa Renouf – FR;
Párizs, Franciaország
 
     
 
VD545
„THE RHYTHM OF THE LINE”
Torres Hector - ES; Munoz Julio - ES; Galian Manuel - ES; Traspaderne Jaime – ES;
Madrid, Spanyolország
 
     

A pályázati tervek értékelése 2013. júliusában kezdődött, a többfordulós magyar és nemzetközi zsűrizésben részt vesz többek között Markus Pernthaler, építész (Graz / Vienna –AT); Christoph Luchsinger, építész, a TU Vienna professzora (Luzern / Vienna – CH); Henri Bava, tájépítész, a TU Karlsruhe professzora (Paris / Karlsruhe – FR); Marcel Smets, építész, a KU Leuven/Belgium professzora (BE); Michelle Provoost, Építészettörténész, az International New Town Institute igazgatója (NL); Balogh Péter István, PhD DLA tájépítész, a Corvinus Egyetem docense, Barta Ferenc, építész, Zugló főépítésze, Körmendy Imre, építész, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke, Mihályfi László, építész, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt Általános Vagyonelemek Igazgatóságának igazgatója, Tihanyi Dominika, tájépítész, Ongjerth Richárd, építész, a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont ügyvezető igazgatója, Horváth Zsuzsanna, építész, a zuglói Városfejlesztési Osztály képviseletében, Szabó Gyöngyvér, az EUROPAN Magyarország nemzeti koordinátora, Győrffy Máté, építész, a Főpolgármesteri Hivatal, Városépítési Főosztály, Városfejlesztési Csoport munkatársa, valamint Bern Vlay építész és Szabó Árpád építész az EUROPAN Ausztria és EUROPAN Magyarország képviseletében.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A ZUGLÓI HELYSZÍNNEL KAPCSOLATBAN, VALAMINT A ZSŰRI
JEGYZŐKÖNYVEK MEGTEKINTHETŐEK AZ EUROPAN MAGYARORSZÁG HONLAPJÁN

A pályázat további helyszíneinek eredményei elérhetőek a

webcímen.
Csatolmány: