Van konszenzusos alap Szigetköz-ügyben!

Az ÖKOPLAN másfél évtizede, a hágai döntés után kezdett el foglalkozni a Szigetköz vízpótlásának komplex problematikájával a MEH Dunai Kormánybiztos Titkárságának megbízásából.

Az ÖKOPLAN másfél évtizede, a hágai döntés után kezdett el foglalkozni a Szigetköz vízpótlásának komplex problematikájával a MEH Dunai Kormánybiztos Titkárságának megbízásából. Szívós munkával, összebékítve egymással szlovákot és magyart, vízépítő mérnököt, ökológust erdészt és zöld szervezetet, olyan megalapozó munkát készítettünk, amelyre a két érintett kormány közti tárgyalási folyamatban nem volt lehetőség.

A munka alapja az ÖKOPLAN és a hágai per folyómorfológus szakértőjének (Dr. Klaus Kern) közös koncepciója, az ún. meanderező megoldás volt. Ebben a munkában egyesült a Nagymarosi Vízlépcső nagy tudású főtervezőjének (Mikolics Sándor) és a vízlépcső rendszer fő ellenzőjének (Vargha János) látszólag kibékíthetetlennek tűnő nézőpontja. A szlovák fél (Miklós László akkori szlovák miniszter) jelezte a koncepció támogatását, több nemzetközi szervezet és a Duna Kör által 2004-ben rendezett Duna Konferencián pedig a szlovák ökológusok Dr.Mikuláš J. Lisický vezetésével egy nagyon hasonló koncepcióval, az ún. anabranch megoldással jelezték, hogy a kérdést lehet a szlovák-magyar szakemberek együttműködési szintjén kezelni. 2008-ra a közös szlovák-magyar munkacsoport egy INTERREG projekt keretében M=1:500 kisminta kísérletekben próbálta ki a koncepciók működőképességét, amelynek végső eredménye több javaslat, közte az ún. SZITE-ÖKOPLAN és SZITE-2 névre keresztelt javaslatok lettek. Ezek szerepelnek a két ország közt jelenleg folyó tárgyalások alternatívái közt.

Szerzők: 
projektgazda: Mosonmagyaróvár Környezetvédelméért Közalapítvány
cégnév: ÖKOPLAN GIS Kft
Szerzők: Dr. Rácz Tamás, Dr. Mikuláš J. Lisický, Dr. Alexay
Zoltán, Dr. Kevey Balázs, Láng István, Láng Mercedes,
R. Tamás Ágnes, Bardóczi Sándor, Limp Tibor
Munka helye: 
Szigetköz-Csallóközi Duna-Ártér mellékágrendszer
Terv: 
2007-2008
Csatolmány: