Több mint negyedmillió egynyári növény kerül idén a parkokba

Kategória: 

Az árvácskák, tulipánok és nárciszok elvirágzása után sem maradhatnak üresen Budapest virágágyai, ezért a FŐKERT Nonprofit Zrt. munkatársai városszerte megkezdték a több mint 260 000 darab változatos színű és formájú egynyári növény kiültetését.

A virágágyak kiültetését minden évben komoly felkészülési időszak előzi meg, melynek hátterében a tervezéstől a termesztésen át a megvalósításig, jól szervezett csapatmunka áll. A városszerte elhelyezkedő, összesen 11 500 m2-nyi virágágy felületeikbe idén több mint 250 fajtából 260 000 darab egynyári növény kerül kiültetésre. A kiültetésre szánt egynyári növények nagyszázaléka a budapesti klímát jól tűrő magyar fajtából kerül ki.  A parki kiültetések egynyári növényanyagának túlnyomó részét a FŐKERT Nonprofit Zrt. saját termesztő telepén állítja elő.

Legnagyobb százalékban begóniákat, pistikéket és kakastaréjfajtákat alkalmaznak a kiültetésekben. Jelentős számban kerülnek a közterületekre verbénák, bársonyvirágok és zsályafélék, valamint egyre több évelő dísznövényt használnak, úgy mint kasvirág, kúpvirág és az évelő díszgyertya.

A legnagyobb összefüggő egynyári virágágyak a Margitszigeten, a Városligetben, valamint a Gellérthegyen találhatóak. Az idei évben az április 26-án megrendezett sikeres Guinness-rekordnak köszönhetően a Margitszigeten található Casino virágágyakat – szakmai segítségnyújtás mellett – több, mint 1.000 fő önkéntes ültette ki.

Az ENSZ kihirdette, hogy a 2015-es év a fény és a fényalapú technológiák nemzetközi éve, ennek megfelelően a FŐKERT által kezelt virágágyakban idén a FÉNY éve által inspirált motívumokat, formákat, s színeket fedezhetnek fel a virágágyakat szemlélők.