Tájföld - natúrparkok

Kategória: 

Natúrparkok: a tervezett Budakörnyéki Natúrpark, Írottkő Natúrpark. A kérdésekről beszélgetünk Szilvácsku Zsolttal, a Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti karának oktatójával és Básthy Bélával, Kőszeg alpolgármesterével, a Magyar Natúrpark Szövetség elnökével.

Definíció szerint: A natúrpark az ország jellegzetes természeti, tájképi, és kultúrtörténeti értékekben gazdag, a természetben történő aktív kikapcsolódás, felüdülés, gyógyulás, fenntartható turizmus és a természetvédelmi oktatás, nevelés, ismeretterjesztés, továbbá a természetkímélő gazdálkodás megvalósítását szolgáló nagyobb kiterjedésű területe, amely a jogszabályban foglaltaknak megfelelően jön létre.
Bár keveset hallani róla manapság, de Magyarország hét miniszteri engedéllyel működő natúrparkkal is büszkélkedhet. De mi is valójában a natúrpark, hogyan és hol érdemes létrehozni, kik vehetnek részt benne, milyen külföldi példákat érdemes követni, mik egy sikeres hazai natúrpark létrejöttének feltételei?
 
Ezekről a kérdésekről beszélgetünk Szilvácsku Zsolttal, a Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti karának oktatójával és Básthy Bélával, Kőszeg alpolgármesterével, a Magyar Natúrpark Szövetség elnökével.
 
Műsorvezető: Bechtold Róza