Római kert lakóépület tetőkertje

Stúdiónk tervezési feladata az volt, hogy megtalálja a minden szereplő számára elfogadható és a lakáspiacon is értékként megjelenő átmenetet Tima Zoltán olasz eleganciájú, architektonikus tetőkertje és a Megrendelő mini Colosseumot, hippodromot és műromokat javasló víziói között. A feladat megoldása, hála a kimagasló minőségű kivitelezésnek is, olyan szinten sikerült, hogy a kert 2004-ben elnyerte az „Év Kertje” pályázat különdíját.

Stúdiónk tervezési feladata az volt, hogy megtalálja a minden szereplő számára elfogadható és a lakáspiacon is értékként megjelenő átmenetet Tima Zoltán olasz eleganciájú, architektonikus tetőkertje és a Megrendelő mini Colosseumot, hippodromot és műromokat javasló víziói között. A feladat megoldása, hála a kimagasló minőségű kivitelezésnek is, olyan szinten sikerült, hogy a kert 2004-ben elnyerte az „Év Kertje” pályázat különdíját.

A Tutaj utca szintjéről a főbejáraton és az üvegezett lépcsőházon keresztül érhető el a kert fogadószintje. A kert elsősorban azzal próbál meg természetes hatású tereket és képet adni, hogy a terep nem sík, mint általában a tetőkerteken, hanem 120 cm-es belső szintkülönbséget mutat.

   

A területet feltáró útrendszer két meghatározó eleme - a kör és az ellipszis - szintje 36 cm-rel van a lépcsőházak érkezési szintje alatt. Ugyanezen a süllyesztett szinten található a körhöz kapcsolódó, kőszoborral díszített gyepfelület, a díszmedence tere, és a kerti patak ellipszisen kívüli, alsó szintje. Ezen felületek alatt nem szükséges a vastag termőréteg-borítottság, ellenben a cserjékkel és fákkal dúsan betelepített felületekkel. Ezzel a megoldással kiküszöbölhető a terhelés egy része is, bár a terepdomborulat miatt szükségesé vált a vasbeton födém megerősítése.

A fel nem sorolt területek tulajdonképpen enyhe lejtésű felületek, amik összekapcsolják a süllyesztett, burkolt felületeket a lépcsőházak érkezési szintjével. Az ellipszisen belül a felszín egy dombbá magasodik, aminek déli oldalán a patak forrása és egy kis játszótér került elhelyezésre. A játszószer térigényéhez szükséges vízszintes felületet, egy fa gerendák által támasztott tereplépcső-rendszer „vágja” ki a domb oldalából.

A patak a dombról lépcsőzetesen folyik le a fogadótér mellett lévő kis tóba, nyomvonalát medrébe helyezett sziklák törik meg. A meder fóliaszigetelésű. A patakon két híd ível át. A park berendezési tárgyai (padok, kerti székek, világítótestek, hulladékgyűjtők), a park kialakításához és stílusához igazodva, a mai formavilágnak és anyaghasználatnak megfelelően készülnek és kerülnek elhelyezésre.

A terület világítását különböző módon, a helyi igényeknek megfelelően alakítjuk ki. A nagyobb forgalmú sétautak mellé magasabb fénypontú világítótestek, a kevésbé forgalmas területekre alacsony fénypontú világítótestek kerülnek. A kert valamennyi része teljes körűen használható a mozgássérültek számára is. A magasságkülönbségek nem jelentősek, rámpák segítségével könnyen leküzdhetők.

Szerzők: 
Generál tervező:        Tima Zoltán - KÖZTI ZRT.
Tájépítész tervező:    S73
Kivitelező:                   Deep Forest Kft.

 

 

Munka helye: 
Budapest, Hegedűs Gyula, a Visegrádi, a Vág és a Tutaj utca által határolt tömb területén
Terv: 
2002-2003
Elkészült: 
2004