Rajk szakkollégium belső udvara, Budapest

A Rajk szakkollégium a Budapesti Corvinus Egyetem Horánszky utcai új kollégiuma. A várhatóan intenzív igénybevételnek kitett belső udvart úgy terveztük, hogy az a diákok mindennapi használatának megfeleljen, egy kellemes kültéri kollégiumi „szoba” alakuljon ki.

A Rajk szakkollégium a Budapesti Corvinus Egyetem Horánszky utcai új kollégiuma. A várhatóan intenzív igénybevételnek kitett belső udvart úgy terveztük, hogy az a diákok mindennapi használatának megfeleljen, egy kellemes kültéri kollégiumi „szoba” alakuljon ki. Ez egy nagyrészt burkolt udvar koncepcióját igényelte, de ugyanakkor törekedtünk arra, hogy a zöld- és a vízfelületek is szerepet kapjanak.

     

Ennek a zöldfelületekben szegényes belvárosi terület közepén különös jelentősége van. A belső udvart É-D-i irányból a kollégium épületrészei, míg a hosszanti oldalakon a szomszédos épületek tűzfalai határolják. A Ny-i oldalon egy üvegfalú fedett átközlekedő található, a keleti oldalon pedig egy nyírt tiszafa (Taxus baccata) sövény oldja a tűzfal monotóniáját. A terület ritmusát a két oldalon kialakított pergola adja; a burkolat-architektúra is erre lett rászervezve.  Az udvaron főszerepet kapnak az ülőfelületek, amit egyedi tervezésű padokkal oldottunk meg. A vízfelület, mint kedvelt kertépítészeti elem az udvarban egy 3x3 m-es ülőmedence formájában jelenik meg. Fekete-fehér mozaik burkolattal a medence alja sakktábla kiosztást kapott ami, szárazon de akár vízzel tele is a kollégisták „sportterülete” lehet. Az udvar fő karakterét a négy meglévő, koros bálványfa (Ailanthus altissima) adta, melyeket egyenként megvilágítottuk. A két épületrész közötti közlekedési főirányt kiemelve a burkolatban süllyesztett lámpatesteket helyeztünk el. 

Szerzők: 
generál tervező :  Károlyi István, Siffel Gábor (Hélis Kft. )
tájépítész tervező: Szakács Barnabás (Lépték-Terv Tájépítész Iroda)
kivitelező: Taxus Kft.
fotó: Glázer Attila
területnagyság: 420 m2