Pazar kilátáshoz elsőrangú kilátó

Átadták a Boldog Özséb Kilátót a Pilis-tetőn. A borovi fenyőfából készült faszerkezet rozsdamentes acélgerendákkal csatlakozik a geodéziai toronyhoz és tágas lépcsősoron mehetünk fel a 17,25 méteren található kilátószintre.

Amilyen magas színvonalat képvisel a turista szállások között a Som-hegyi Turistaház, ugyanazt a magas minőséget, szépséget kapjuk a Boldog Özséb kilátótól is. A Dunántúli-középhegység legmagasabb pontja meg is érdemelte ezt a nem hétköznapi építményt, amelyet az átadásra ellátogató, elfogulatlan természetjárók is a hazai legszebb kilátók közé soroltak.

   

A pálos rendet alapító remete szerzetesről, Boldog Özsébről elnevezett építmény rekord gyorsasággal, mindössze négy hónap alatt készült el. 96 m3 betont, 3.8 tonna betonacélt, 6 tonna acélszerelvényt és 31 m3 faanyagot használtak fel. A kilátószintre rozsdamentes acélkorlát került 65 méter hosszúságban.

A kivitelezők nemcsak a kilátót építették fel, hanem megkezdték a környező terület rehabilitációját is. Az elhagyott katonai bázis területéről elszállítottak 200 m3 sittet, lezártak öt veszélyes ciszternát is.

A gombára emlékeztető, kifejezetten mutatós kilátó már messziről észrevehető a hatalmas hegy tetején. Megközelítése három turistaútvonalon lehetséges. A Két-bükkfa-nyeregtől a Z+, Z, Z△, Pilisszántóról és Pilisszentkeresztről a P, Z, Z△, jelzéseket követve érhettek fel a hegyre. A természetvédelmi oltalom miatt a Boldog Özséb kilátót csak a kijelölt utakon közelítsétek meg.

A kilátó tervezője, Koller József Ybl-díjas építész örömmel vállalta a feladatot. Az építmény megtervezésénél az a cél vezérelte, hogy a lépcsőkön felfelé haladó látogatók elé fokozatosan táruljon a pazar panoráma. A tervezésnél és kivitelezésnél ügyeltek arra, hogy a fa elemeket úgy helyezzék el, hogy azok jól tolerálják az időjárás viszontagságait, így az építmény hosszú ideig nem szorul majd felújításra.

forrás: turistamagazin.hu

Munka helye: 
Pilis-tető
Terv: 
Koller József