Örökségvédelem

Post scriptum 2. : Zárdakert és nargilé

A néhány jeles szakrális műemlék környezetének helyreállításáról c. cikkemben nem térhettem ki sok más fontos, a témához tartozó ismertetésre, de a kiegészítéseket, a "Post scriptum" írásokban szeretném megtenni. - Kiss József írása

Néhány jeles szakrális műemlék környezetének helyreállításról

Nem is gondolnánk, hogy egy történeti épület hiteles helyreállításakor annak környezetén mennyi minden múlik. Hiszen az egykori terepadottságok, az egykori járószint mind-mind olyan dolgok, amelyek befolyásolják az épület összképét, pláne ha az egy olyan korból jön, amikor még egészen más volt ember és természet viszonya. Kiss József írása.

Parkrekonstrukció Dégen

 A Forster Központ vagyonkezelésében lévő dégi Festetics-kastély parkja Közép-Európa egyik legnagyobb angolkertje. Ezév nyarán zárult le az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében elnyert pályázati finanszírozásból 2012-ben kezdődött helyreállítás I. üteme, melynek során eredeti formájában újult meg a mintegy 300 hektáros kastélypark egyik legfontosabb része, a Parktó és környezete.

Beszámoló az „Örökség a jövőnek- jövő az örökségnek” című egy éves műemlékes program zárókonferenciájáról

Balatonfüreden szeptember 25-26-án sikeres konferenciát tartott az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága „Örökség a jövőnek- jövő az örökségnek” címmel, amelynek a történeti kertekre vonatkozóan is hasznos tanulságai voltak. Dr Szikra Éva beszámolója a konferenciáról.

Kiss József: Találkozásaim Ybl Miklóssal és a Károlyi Családdal - Alcsút, Fót, Nagymágocs kastélyoknál

2014. szeptember 19-én az Ybl Bicentenárium alkalmából rendezett ünnepségen megtartott előadáson nyílt mód rövid ismertetést adni a szerző több évtizedes helyreállítási munkáiról Nagymágocson, és egyúttal felvillantani az alcsúti és a fóti kastélypark helyreállításainak Ybl Miklós és a Károlyi család, szerzőhöz "fűződő"  momentumait is.

Az Ybl Miklós tér történeti áttekintése

A „Budai Vár és környéke közlekedésfejlesztése” projekt keretében megújulnak a Budapest I. kerület, Döbrentei utca – Apród utca – Ybl Miklós tér - Lánchíd utca közterületek. A komplex beavatkozás során az út-, és forgalomtechnikai változásokon túl megújul az említett közterületek arculata, zöldfelületei is. A változást elsősorban a Várkert Bazár 2013-14-ben történő megújítása teszi szükségessé.

Várkert Bazár - a Neoreneszánsz kert és az Öntőház udvar II. rész

Bemutatjuk a megvalósult Budai Várkert Bazár terveit. A generál tervezője a KÖZTI Zrt., melynek alvállalkozójaként a Garten Studio Kft. készítette a projekt táj-, és kertépítészeti szakági munkarészét, Alföldy Gábor kerttörténeti tanulmányával kiegészítve. A második részben a tervet és a megvalósult munkát mutatjuk be.

Gyula kálvária építése, makró és mikro téralakulások, idősíkok

Azzal a példával találkozhatunk jelen esetben is amire az UNESCO Városi Történeti Tájra Vonatkozó Ajánlások érvényesek- amit fordításban éppen most bocsájtott közre az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság. A várostól távol lévő, attól elszakadó kálvária építésének XX. századi periódusa II. János Pál pápa magyarországi látogatása alkalmára készült el speciális szempontok szerint, mint kétezer évet átívelő tér.

Károlyi-kastély Fehérvárcsurgó

A Bakonyt és a Vértest elválasztó Móri-árokban fekszik Fehérvárcsurgó. A falu mellett áll a Károlyi család historizáló ízekkel átitatott klasszicista kastélya, és a hozzá tartozó 40 hektáros park. A kilencvenes évekre elhagyottá váló épület látványos megújulása igazi sikertörténet.      

Magyar Zarándokút - 1. rész: a magyarországi El Camino születése

Rumi Imre építész 2008-ban végigjárta az El Caminot, és ekkor jött a gondolat, hogy legyen Magyar Zarándokút.  A magyarországi El Camino a hazai szent helyeket összekötve Esztergomból vezet Máriagyűdre, a Pilisen, a Kiskunsági Nemzeti Parkon, vagy a Mecseken át.

Oldalak

Subscribe to Örökségvédelem