Nemzetközi műhelykonferencia a Szarvasi Arborétumban

Kategória: 
A Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége KERTÉPÍTÉSZETI ÖRÖKSÉG KEZELÉSE, FEJLESZTÉSE ÉS NÉPSZERŰSÍTÉSE A GYAKORLATBAN címmel - 2018. április 19-21. - között nemzetközi műhelykonferenciát szervez a Szarvasi Arborétumban.
KERTÉPÍTÉSZETI ÖRÖKSÉG KEZELÉSE, FEJLESZTÉSE ÉS NÉPSZERŰSÍTÉSE A GYAKORLATBAN
2018. április 19. - 09:00, csütörtök - 2018. április 21. - 16:30, szombat

 

A Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége

KERTÉPÍTÉSZETI ÖRÖKSÉG KEZELÉSE, FEJLESZTÉSE ÉS NÉPSZERŰSÍTÉSE A GYAKORLATBAN

címmel 

2018. április 19-21. között

nemzetközi műhelykonferenciát szervez a Szarvasi Arborétumban.

Az országos vagy helyi műemléki oltalom alatt álló történeti kertek kultúrtörténeti értékükkel is növelik a gyűjteményes kertek turisztikai vonzerejét. Ugyanakkor, az épített örökség megőrzése és fenntartása további feladatokat ró ezekre az intézményekre. 2018 az Európai Kulturális Örökség Éve, többek között ez adja az apropót, hogy a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Kara közreműködésével egy hiánypótló, nemzetközi műhelykonferenciát rendezzünk „Kertépítészeti örökség kezelése, fejlesztése és népszerűsítése a gyakorlatban” címmel a Kar kötelékében működő Szarvasi Arborétumban.

 
  

A történeti kertek, mint élő műemlékek, sokféle kertet felölelnek a kastélykertektől kezdve a kolostorkerteken keresztül a városi közparkokig, ahol a műemléki környezet nemcsak a helyszín múltjához méltó, értékóvó kerttervezést követel meg, hanem a terület korszerű, kiemelten turisztikai célú használata és fenntartása során is elengedhetetlen a műemlékvédelmi szempontokat figyelembe vevő értékőrzés. Az épített elemek kezelése mellett az élő alkotóelemek, a növények speciális gondozása is sajátos módszertan és gyakorlat követését teszi szükségessé.

Műhelykonferenciánkon jeles francia szervezeteket (Ministère de la Culture; Association des Parcs et Jardins en Région Centre-Val de Loire) képviselő szakemberek vesznek részt, akik a kertörökség kezelése, fenntartása, működtetése és népszerűsítése témakörökben tartanak előadásokat, amelyekhez kötődően hazai előadásokat is hallhatnak a résztvevők, többek között a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési NKft. – NÖF vezető munkatársaitól. A két ülésnapot egy egész napos szakmai kirándulás zárja a Tiszakürti Arborétumba, és a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyparkba.

Tudnivalók

A konferencia nyelve magyar és francia, szinkrontolmácsolást biztosítunk.

A műhelykonferencia előzetes programja alul csatolva érhető el. A szervezők  a program változtatás jogát fenntartják.

A rendezvény helye, ideje:
2018. április 19-21., Szarvasi Arborétum, 5540 Szarvas, I kk. 9.

Regisztráció:
A konferencia részvételi díja 6 000 Ft/fő/nap, amely magában foglalja a kávészüneteket és az ebédet. Részvételi szándékukat, kérjük a jelentkezési lap kitöltésével és visszaküldésével jelezzék 2018. március 31-ig.

Lemondási feltételek: A befizetett részvételi díjat a rövid határidőre való tekintettel lemondás esetén nem áll módunkban visszatéríteni.

REGISZTRÁCIÓS ŰRLAP: https://tinyurl.com/ya4lnx9k