Mesebeli elvarázsolt kastély a felhőben

Címkék: 

A Walt Disney Autodesk BIM segítségével építi fel az eddigi legbonyolultabb építményét.

A Walt Disney Imageneering építi a felejthetetlen Disney-élményeket – legyen szó arról, hogy együtt zenélünk az animált Country Bears tagjaival, a Karib-tenger kalózainak hajóján borzongunk, vagy akár Ariel tökéletesen lobogó haját csodáljuk a Kis hableány útján.

De a mesebeli élmény, amiről valóban mindenkinek a Disney jut eszébe: a kastély.

Így amikor eljött az idő, hogy megtervezzék a Disney Shanghai Resort 2015-ben nyíló mesebeli elvarázsolt kastélyát, az Imagineers csapata egy egészen különleges építményt akart létrehozni.

„Ez a legbonyolultabb kastély, amit valaha készítettünk” – mondta David Abair, a WDI koncepciótervekért felelős vezető építésze, aki részt vett a mesebeli kastély tervezésében. „Van egy étterem, van színpadi show, hajóút, körséta, egy terület, találkozás a hősökkel, egy fantasztikus lépcső – és hatalmas műszaki terület, ami mindezeket támogatja.

Mivel ennyire bonyolult dolgot terveztünk, tudtuk, hogy új módon kell közelítenünk a tervezési folyamathoz. A tervezés során erősen támaszkodtunk a 3D modellezésre, valamint a bevont tervezési szakterületek közötti koordinációra.

A kastély díszítésének jegyzéke. A kép az AIA BIM TAP Awards 2014 tulajdona.

A mesebeli elvarázsolt kastély felépítésében az volt a kihívás, hogy méltó társa legyen a Walt Disney World Resort területén levő Hamupipőke-kastélynak, miközben a belső terek sokkal modernebbek és bonyolultabbak, egy központi kettős spirálban futó lépcsővel, étteremmel, szökőkútszivattyúkkal, a hajóúttal és az azt működtető létesítménnyel, valamint egy gyerekrészleggel – hogy csak párat említsünk a számos szolgáltatás közül.

Az épület nem pont úgy néz ki, mint Hamupipőke kastélya, hiszen a mesebeli elvarázsolt kastély az első olyan Disney kastély, amely az összes filmes Disney-hercegnőt megidézi. Azért vannak bizonyos utalások a Disney ikonikus tornyaira és építészeti részleteire, például az ablakok és a tetőelemek. A több mint 60 méter magas épület ráadásul a legmagasabb is az összes Disney-kastély közül.

Egy BIM kastély építése a felhőben

A mesebeli elvarázsolt kastély egészét 3D-ben tervezték meg, és a WDI csapata a felhőalapú együttműködést új magaslatokba emelő épületinformáció-modellezési (BIM) folyamatot használt. Ennek révén könnyebb volt a modellek megosztása, kevesebb javításra volt szükség a gyűlések után, és részletesebbek voltak a tervek. A webalapú közösségi, a videós távmegjelenítési és a felhőalapú számítási technológiákat használó BIM-kompatibilis együttműködés ráadásul több tucat csapattagot hozott össze mind Glendale-ben, mind a sanghaji kivitelezési helyszínen, így biztosította a projekt főbb pontjainak sikeres betartását.

Koordinációs találkozó a kastély tervezése közben. A kép az AIA BIM TAP Awards 2014 tulajdona.

Bár az építészcsapat áttért a Revit szoftver használatára, a WDI szerkezeti, épületgépészeti és elektromos szakterületén dolgozó munkatársak továbbra is az AutoCAD szoftvert használták. A különböző szakterületek közötti adatcsere megkönnyítésére a csapat kifejlesztett egy házon belüli munkafolyamatot is. Az egyéni parancsfájlok lehetővé tették, hogy a tervezési fájlokból egyszerűen és automatikusan létrejöjjön az építészeti Revit adatok napi eredménye az egyéb szakterületek számára.

Számos szakterület – összesen 142, például építészek, mérnökök és alvállalkozók – dolgoztak együtt a világ különböző pontjain a projekt tervezése közben.

„További kihívást jelentett, hogy a tervezést körülbelül félúton át kellett helyezni Sanghajba” – mondta el Eric Anderson, AIA, a WDI projektintegrációért felelős menedzsere. „A munkafolyamat a világ két felén zajlott – Glendale-ben és Sanghajban. Tehát az egyik dolog, amit megtettünk az adatok megfelelő áramoltatása érdekében, hogy létrehoztunk egy BIM információs diagramot annak megjelenítéséhez, hogy ki miért felelős, és hogyan jut el az adott csapattól az információ a világ másik felére.

Minthogy Kínában vannak problémák az internetkapcsolattal, a csapat egy Buzzsaw nevű felhőalapú kivitelezési együttműködési platformot használt a BIM-modell frissítéseinek Glendale és Sanghaj közötti átvitelére.

Amint a modell megfelelő állapotban volt, és a kommunikáció a világ mindkét oldalán működött, a WDI tervezőcsapata nekilátott az építészeti részleteknek. A modellen belüli intelligens, parametrikus tartalom létrehozásában egy BIM „vészcsapat” segített. A részletek közé tartozott egy korhű középkori kastély mesterséges talajának és építészeti díszítőelemeinek (többek között az ablakoknak, ajtóknak, bonyolult tetőszerkezeteknek, tornyocskáknak a tornyokon, és a kettős spirálban futó központi lépcsőnek) a megtervezése. Ezeket az adatokat mind Revit objektumokként mentették el egy központi könyvtárban, mert ezek közül sokat a kastély különböző területein is használni kellett.

A kastély megvalósítása a Revit alkalmazásban. A kép a AIA BIM TAP Awards 2014 tulajdona.

A WDI rögzítette az elnevezési konvenciókat a több száz, házon belül készült objektum (például karnisok és antik ablakok) szabványos elnevezési konvencióval végzett katalogizálásához. Ezek az építészeti díszítőelemek megkönnyítették a jobb mennyiségelemzések elkészítését és a kivitelezés felügyeletét.

A geometriához rendelt attribútumok lehetővé tették, hogy a WDI építészei és mérnökei megjelenítsék az épület anyagösszegzését, amely segített a tervezési, koordinációs és műveleti döntések meghozatalában. Ebbe beletartoztak az épület két tűzijáték-indító platformjához szükséges pontos beton- és egyéb anyagmennyiségek. Az objektumok ezután kapták meg az attribútumokat annak elemzéséhez, hogy az anyagok együtt hogyan állnak ellen a láng terjedésének.

A koordinált 3D modell lehetővé tette, hogy az összes csapat egy valóban integrált épület kontextusában tervezzen. A tervek időben elkészültek, a kastély kivitelezése tavaly kezdődött, és még mindig áll a Disney eredeti terve, hogy a Mesebeli elvarázsolt kastély a Disney Shanghai többi részével együtt 2015-ben megnyissa a kapuit. Az integrált munkafolyamatnak és a BIM innovatív használatának köszönhetően a terv innovációs megközelítésmódja díjat nyert a 2014-es AIA TAP (Technology in Architectural Practice) konferencián.

Mi ez, ha nem igazi Disney-varázslat?

A főkép a WD tulajdona.

További, az Autodesk megoldásokkal kapcsolatos hírek, események, szakmai anyagok, esettanulmányok, tippek és trükkök valamint események és pályázatok bemutatása és ismertetése az Autodesk közösségi portálján, az autodeskforum.hu weboldalon.