Megújult a margitszigeti Japánkert

Kategória: 

Átadták a teljes egészében megújult Japánkertet. A Margitsziget 10.500 m2-es keleti kertje a burkolatok cseréje, a padok újragondolása, növények telepítése, csobogók reformja miatt vélhetőleg újra a sziget egyik fő látványosságává válik.

A Margitsziget északi részén létrehozott Szikla- és Japánkert kialakítása Magyar György nevéhez fűződik, aki 1882-től volt a Margitsziget főkertésze. Az akkoriban kuriózumnak számító „kertészeti alkotás" hamar közkedvelt pihenő és találkozó helyévé vált a budapestiek számára. A ’70-es években kialakított Japánkerten legutoljára 20 éve végeztek rekonstrukciós munkálatokat. A növényállomány elöregedett, az épített elemek technikai megoldásai felett is eljárt az idő.

A napjainkban is méltán közkedvelt Japánkert rekonstrukcióját nyár közepén kezdte el Társaságunk. A felújítás során megújult a félsziget faburkolata, kényelmesebb, s a környezethez jobban illeszkedő padok kerültek kihelyezésre. A Japánkerten végigfutó utak hepehupás burkolatát műgyantával ragasztott, vízáteresztő kavicsburkolat váltotta fel.
 
  

A tervezés során a meglévő értékes alapadottságok megtartásával, a terület japán hangulatát fokozó elemek újraélesztése és kiegészítése volt a cél. Sok esetben a már meglévő növényállomány formájának átalakítása, a cserjék, fák ágainak, koronáinak felnyírása autentikus japán hangulatot alakított ki a területen. A terület sokszínűségét tematikus növényállomány - helleborusok , peoniák, hortenziák, bazsarózsák - alkalmazásával alakították ki kollégáink. A Japánkertekre tipikusan jellemző gömb bukszusok, nagy levelű árnyékkedvelő évelők, páfrányok igazi ázsiai hangulatot varázsoltak a Margitszigetre.
 
  

A kert középpontjának számító tavat kollégáink feltöltötték vízzel és tavirózsákkal díszítették a tó tükrét. A parton futó sétányokra 3 klasszikus kő lámpás került kihelyezésre valamint öbb ülőalkalmatosságot is telepítettek, mind klasszikus padokat, mind a japán kultúra inspirálta piros-fekete, hosszú fémpadokat.
 
  

  

Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy a felújított területek nem maradnak sokáig rongálás, kártevés nélkül, tegyünk azért, hogy a felújított Japánkert hosszú ideig megőrizze szépségét.
 
forrás: fokert.hu
fotó: Szabó József, fokert.hu

Hozzászólások

Javaslat:
A furcsább növények elé érdemes lenne kis táblán jelezni a nevet latinul és magyarul (esetleg angolul is). Semmiképp nem színesfém lapkára gondolok ;-), hanem a járda padkájának anyagába beépítette, bekarcolt, bevésett jelölésre.