Margitsziget felújítása - Szökőkút és Rózsakert

Kategória: 

A Margitsziget újra a sajtó figyelmének központjába került, politikai csatározások célpontja. Cikksorozatunk utolsó részében azonban próbálunk a szakmai szálon végighaladni és a néhány nap múlva átadásra kerülő, megújuló létesítmények tervezési hátterét bemutatni.

A Margitsziget újra a sajtó figyelmének központjába került, politikai csatározások célpontja. Cikksorozatunk utolsó részében mi azonban próbálunk a szakmai szálon végighaladni és a néhány nap múlva átadásra kerülő, megújuló létesítmények tervezési hátterét kívánjuk bemutatni.

A 35 m átmérőjű, 1000 m2 vízfelülettel rendelkező szökőkút 1962-ben épült, környezetét Kecskésné Szabó Ildikó tervezte. Ebből az időből származó markáns formai elem az elszórt körök alkotta növénykiültetés. A szökőkút és annak vízgépészete többször került átalakításra, legutóbb 2002-ben. Az átalakítások nyomán megváltozott a sétányhálózat és a növénykiültetés is.

Szökőkút környezete a 70-es években és a felújítás előtti állapot

Szalkai Adrienne tervező arról tájékoztat, hogy a koncepció kidolgozása során alapvető szempont volt, hogy az eredeti terv egyes elemeire utalásokat tegyenek, ugyanakkor a szökőkút környezetének sokkal inkább megközelíthetővé és interaktívvá kellett válnia. A stílus megválasztásánál a Margitsziget íves, romantikus útvonalvezetéséhez illeszkedő, ám a napjainkra jellemző formavilágtól sem idegen kialakításra törekedtek.

Szökőkút környezete terve és látványa

A tervezők a megrendelő elvárása alapján a medence mellvédjét lebontották, ezáltal a vízfelület láthatóvá vált. A külső medencerészben elhelyezett, 105 db szökőkútfúvóka függőlegesen fellövellt, majd visszahulló vízfala a korábbi mellvédre utal, és egyben megakadályozza, hogy bárki a szökőkútban kívánjon lubickolni. A szökőkút medencéje a tervezők egyértelmű szándéka szerint a járókelők által nem hozzáférhető, tisztán esztétikai célú vízfelületként működik majd. A „multimédiás látványszökőkút” környezetét kamerás biztonsági rendszer és 24 órás őrszolgálat felügyeli majd, ami várhatóan megakadályozza a rongálást és a lopáskárokat.

Szökőkút vízképek Forrás: Főpolgármesteri Hivatal

Amellett, hogy az úthálózat központi eleme a szökőkút – amely ezentúl minden irányból könnyen megközelíthetővé válik – új átmenő úttal is bővül a terület. A BKK menetrendszerinti hajójáratának kikötőhelye új célpont lett a sziget keleti partján. A kikötőhely gyalogos utakkal való minél jobb feltárása érdekében egy új íves úttal kötötték össze a játszóteret és a hajóállomást. A medence körüli széles burkolati sávba szabálytalan elrendezésben székek kerülnek. A tervezőtől megtudjuk, hogy szerette volna, ha a székek mobilan, az éppen adott felhasználói igényeknek megfelelően áthelyezhető kivitelben kerülnek kihelyezésre, ezt az elgondolást azonban a megrendelő lopással kapcsolatos aggodalmai felülírták. A szökőkút közvetlen környezetébe poliuretán kötéssel stabilizált szórt burkolat kerül, a fennmaradó felületeken pedig hagyományos agyagos kötéssel készülnek a kavicsos burkolatok. A burkolatépítési és növénytelepítési munkák mostanra jórészt elkészültek. Azt hihetnénk, hogy a burkolati szint még nem a végleges, mivel a fémszegély jó 5 cm-rel nyúlik a burkolat szintje fölé, ám ez tudatos tervezői elgonodlás, amely a "századeleji Margitszigetet idézi a burkolatban úszó, szigetként kiemelkedő zöldfelületekkel."

Íves sétány a kivitelezés során

A medence délnyugati szegletében lévő platán csoport alatt nagyvonalú pihenőhely alakul ki, amelyen szintén az utolsó munkálatokat végzik. A fák nyújtotta kellemes árnyék és a szökőkútra való kiváló rálátás miatt a lépcsőzetesen emelkedő kompozit fapalló burkolat minden bizonnyal a legkedveltebb tartózkodási helyek egyikévé válik majd a nyári hőségnapokon. A kiemelt pallóburkolatra azért volt szükség, mert így válnak megközelíthetővé a platánok, és a gyökereik ezen a módon maradnak sértetlenek. A csapadékvízgyűjtő folyókák vizét is ide vezetik, hogy a fák mindél több vizet kaphassanak.

Platánok alatti palló-burkolat építés közben

A terület világítását az öko-játszótérről már ismert napelemes kandeláberek biztosítják. A terület különösen tetszetős fáit alulról is megvilágítják, így azok este is látványos elemként jelennek meg. A világítás leghangsúlyosabb eleme természetesen a szökőkút RGB LED-ekkel megvilágított változatos vízképe lesz.

A Rózsakert területén egykor a Fővárosi Kertészeti Vállalat épülete állt. A jelenlegi átalakítás előtti formáját, Nemesné Kucsovszky Annamária terve alapján, 1976-1977-ben nyerte el. „Mozaikszerűen helyezve el a hatalmas gyepfelületen a virágágyakat. Szegélyül a bazaltkockát választották…” – olvashattuk egy akkori tudósításban.

Rózsakert 1929, 1952, 2012

A tervező rávilágít arra, hogy mintegy három évvel ezelőtt készült el a Szent István parkban a Márk Gergely rózsáit bemutató fajtagyűjtemény, így a Margitszigeten sokkal inkább illatozó rózsatömeg létrehozását tartja indokoltnak fajtagyűjtemény helyett. Ezt támasztja alá a gazdaságosabb fenntartás és lényegesen egyszerűbb növénypótlás. A korábbi rózsakertben nem csak a virágokat tépték le a növényekről, hanem olyakor gyökerestül tulajdonították el azokat. A rózsaágyások kialakítása lényegében megegyezik a korábbival; a négyzetes formájú ágyásokat bazaltkocka szegély választja el a gyepes felületektől. A tervezői szándék a rózsák csoportosítása során, hogy un. színszobák alakuljanak ki, tehát a hasonló árnyalatú rózsák hozzák létre a három színcsoportot, a sárgát, a pirosat és a lilát. Megtalálhatóak lesznek természetesen a pergolára kapaszkodó futórózsák és talajtakaró rózsák is. Megszűnik azonban a korábbi, már kifejezetten rossz állapotban lévő díszmedence, amelynek helyére egy nagyméretű rózsaágyás kerül. A rózsák ezúttal nem magyar nemesítések, hanem a neves németországi Kordes rózsakertészetből érkeznek.

Rózsakert felújítási terve

Felújításra kerülnek a pergolák és a padok. A színvilág továbbra is – a rózsanemesítés fellegvárának számító angliai stílusnak megfelelő – fehér marad. A központi út bazalt kiskockából készül, míg a fennmaradó gyalogos felületek a szökőkút környezetéhez hasonlóan stabilizált kavicsburkolatból készülnek. A világítást szintén solar-kandeláberek biztosítják.

Ültetésre váró Kordes-rózsák és az elkészült pergola

Az elmúlt időszakban sajnos egyre kevesebb szökőkút és park elkészültéről kapni híreket, két hét múlva azonban várhatóan elkészül az ország legnagyobb, legismertebb és legemblematikusabb szökőkútja... Egy biztos, a nyáron mindenképpen érdemes lesz ellátogatni a Margitszigetre!

Szerzők: 

tajepiteszek.hu

Szalkai Adrienne (Főkert Mérnök Iroda Kft.)

Szűcs Sándor (Ganz HYDRO Kft)

borítókép: Civertan Grafikai Stúdió