Látszóbetonok tájépítész szemmel - bedolgozás, utókezelés

Kategória: 

A betonok minősége mellett döntő fontosságú a megfelelő bedolgozás és utókezelés. A beton összetevőinek keverése során nagy mennyiségű levegő is keveredik az anyagba. Bedolgozás során elengedhetetlen az így bekerült légbuborékok eltávolítása, biztosítva ezzel a minél tömörebb, pórusmentesebb állapotot. Ez a beton vibrálásával érhető el.

Járófelületek esetében kiemelt figyelmet kell fordítani a beton tömörítésére, hiszen a felület fagyállósága döntő jelentőségű! Járófelületek esetében a rendelkezésre álló tömörítő eszközök nem csak a beton pórusmentességét biztosítja, hanem meghatározhatják a felület megjelenését, minőségét is.

Beton felületek síkba rendezésére és a felület tömörítésére leggyakrabban un. vibrolécet, vibrogerendát használunk.

Vibrogerenda használata, a változó hosszúságú alumínium léc rezgését kisméretű benzinmotor biztosítja, a felület szintjét előre pontosan beszintezett vezetősínek biztosíthatják.

A vibrogerenda rezgése biztosítja a beton felületének kilevegőzését, ezáltal tömör, pórusmentes kéreg jön létre. Sztatikailag méretezett lemezek esetén szükséges lehet a beton teljes térfogatában történő kilevegőztetése is. Ez vibrogerendával nem oldható meg, kisméretű tűvibrátor használata szükséges.

A vibrogerendával lehúzott beton felületének végleges kialakítására többféle járatos módszer és eszköz ismeretes. Érdesített felület hozható létre a beton „gereblyézésével”, vagy „seprűzésével”. E két módszer különböző sűrűségű és mélységű párhuzamos rovátkoltságot hoz létre.

Seprűzött felületű beton.

Sima felület kialakítása különleges betonsimító használatával lehetséges. Az eszköz lényege, hogy az előzőleg síkba rendezett és megfelelően tömörített beton felületét a gép lapátjaival tökéletes tejesen simára dolgozza.

 

A betonsimítót akkor használjuk, amikor a beton felülete kissé már megkötött és óvatosan rá lehet lépni a betonra. A simító amellett, hogy síkfelületet alakít ki, felhozza a cementpépet és ezáltal egy erősebb kérget hoz létre betonunkon. Ez előnyös is lehet, viszont ha ez a kéreg megsérül látványos hibát hagy maga után. Ezt a felületképzési módot szokás „tremixelt” felületnek nevezni.

Mindkét bemutatott eszköz napi rendszerességgel használt, mindegyik nagyobb építőipari gép kölcsönzőben megtalálható.

A fentiek szerint kialakított beton felület utókezelése a felület szilárdulás alatti nedvesen tartását jelenti. Ezt kisebb felületek esetében megoldhatjuk fóliával történő takarással, illetve használhatunk permetezővel felhordható speciális párazáró folyadékot is. Amennyiben a beton felülete a szilárdulás közben kiszárad a felület károsodik!

Összességében kijelenthető, hogy időtálló beton járófelületek létrehozásának két kulcsfontosságú feltétele van: egyrészt döntő jelentőségű a megfelelő minőségű beton kiválasztása, másrészt elengedhetetlen a beton és felületének gondos tömörítése! Az elkészített felület kiszáradás elleni védelme az első 3 hétben elengedhetetlen.

Szerzők: 
Vajda Szabolcs