LA Hippocampus tájakadémia és alkotótábor - meghívó

Kategória: 

A tavaly hagyományteremtő szándékkal létrehozott LA Hippocampus tájakadémia és alkotótábor ebben az évben is megrendezésre kerül, amelyre az építészet, a formatervezés, az iparművészet, a képzőművészet és a tájépítészet szakterületéről várjuk a jelentkezőket. A tábor időpontja: 2014. július 6-13. Helyszíne: Debrecen, Nagyerdő. A jelentkezési határidő: 2014. június 13.

Az első LA Hippocampus alkotótábor 2013-ban hagyományteremtő szándékkal jött létre, hogy lehetőséget adjon a szakmák közötti párbeszédre, együtt alkotásra. Népszerűsítse, és szélesebb körben terjessze a land art művészetét és fogalmát. Csoportvezetőink segítségével idén is meglepő, elgondolkodásra késztető, olykor provokatív, vagy humoros alkotások elkészítésének lehetőségével várjuk az építészet, a formatervezés, az iparművészet, a képzőművészet és a tájépítészet szakterületéről érkező résztvevőket. Hallgató és végzett szakemberek jelentkezését egyaránt várjuk korhatár nélkül!

IDŐPONT: 2014. július 6-13.

Debrecen integrált városfejlesztési stratégiájának megfelelően 2013. szeptember 18-án a szerződések aláírásával megkezdődött a Nagyerdő rekonstrukciója. A munkálatok 2014. július 18-ig tartanak. Ehhez az ütemezéshez igazodik és ebbe a folyamatba csatlakozik be a tájépítészeti alkotótábor és szabadegyetem, amely a rekonstrukció végső simításainak részeként 5 maradandó és számos ideiglenes land art alkotással bővíti a már meglévő és a fejlesztések során kialakuló attrakciókat.

HELYSZÍN: DEBRECEN, NAGYERDŐ

Debrecen Magyarország második legnagyobb és legnépesebb városa. A település északi felében, az egyetemváros mellett elhelyezkedő, a „Debrecen tüdejeként” is emlegetett Nagyerdőnek meghatározó szerepe van a város környezetminőségének javításában és a rekreációban. Számos jelentős természeti értékkel bíró növény- és állatállománnyal rendelkezik. Emellett idegenforgalmi, kulturális, társadalmi és tudományos funkciói is jelentősek. Nagyon jól frekventált terület. Ahogy Nagy Jenő, a debreceni kollégium ornitológusa, tudós tanára is fogalmazott: „Az erdő az élők világának az a csodálatos szépségű lakóhelye, ahol a növény- és állatvilág oly bámulatos tökéletességű összhangban alkotja azt az évenként megújuló, szabályosan lüktető életnyilvánulást, amely oly igazi nemes szórakozást, élvezetet, üdülést, de egyúttal bölcs tanulságot is nyújt a természet iránt fogékony emberi léleknek és elmének.”

A Nagyerdő több részből áll. A tábor helyszínéül szolgáló terület a Békás-tó környékén van. Az eddig nehezen körbejárható parkerdő a fejlesztés során kibővülő úthálózatának közlekedési csomópontjainál kerülnek elhelyezésre a tábor során elkészülő land art alkotások. Ezek a helyszínek a parkerdő kiépítettebb részének ellensúlyozásaként a természet közeli rész vonzerő növelő látványelemei lesznek. A cél a parkerdő újjáélesztése. Így a résztvevők egy új helyszínnel, a helyiek új művészeti alkotásokkal ismerkedhetnek.

Debreceni Nagyerdőben a tábor alkotási helyszínei
TÉMA: FLOW
A tavalyi tábor volt a hagyományteremtő, az idei a folytatás. Ez a tény adta az aktualitását és a helyszín (Békás-tó: víz, áramlás) inspirálta a témaválasztást, ami így kézenfekvően a FLOW lett. Még egy érv volt emellett, mégpedig ennek a szónak az igen összetett értelmezése és számos jelentésváltozata, ami változatosabbnál változatosabb alkotások egész sorát indukálhatja. A szerteágazó definiálásokat és jelentésmagyarázatokat alapvetően két csoportra lehet osztani az értelmezések megközelítése szempontjából: pszichológiai és fizikai.

Pszichológiai megközelítésben Csíkszentmihályi Mihály 1975-ben írta le először a flow-élmény definícióját: „A Flow az a mentális állapot, amelyben a személy teljesen elmerül és elveszik abban, amit csinál - s általában teljes beleélést, erős fókuszáltságot és sikert érez a tevékenység végzése közben. Sportolók és zenészek rendszeresen számolnak be ilyen élményről, de sok olyan embertől hallottam már ehhez kapcsolható kijelentéseket, akik kiemelten sikeresek a tevékenységükben (programozók, tőzsdei kereskedők, stb).” Tehát ebben a megközelítésben a flow egyfajta boldogsághoz vezető alkotási folyamat, energiaáramlás, illetve zenei értelmezésben szlengként használják az előadásmódra, stílusra is. Ez a megközelítés a tábor szellemiségével teljes összhangban van, hiszen nem csak a produktumra, hanem az oda vezető útra (gondolatok áramlására, egymásnak adott inspirációra, azaz az energiaáramlásra és az alkotási folyamatra) is legalább akkora hangsúlyt fektetünk. Ezt azért tartjuk fontosnak, mert a siker és teljesítmény orientált felsőoktatási képzések során gyakran nincs idő és alkalom ezeknek a folyamatoknak a teljes megélésére.

Fizikai megközelítésben az áramlás jelentése a folyadékok, gázok, anyagi részecskék rendezett mozgása. Tulajdonságait, valamint az áramló közeg és a belehelyezett test közötti kölcsönhatást (a közeg sajátságaitól függően) a hidrodinamika, az aerodinamika és a gázdinamika vizsgálja. Ezeknek a folyamatoknak a művészetekben megnyilvánuló lehetőségeit és kapcsolatát fogjuk vizsgálni az előadások és az alkotási folyamatok során egyaránt.

->

Ez a bevezető a 2014. évi LA Hippocampus-ról szóló cikksorozatunk 1. része. A következő hetekben a tábor kezdetéig rendszeresen fogunk írni az események kapcsán a várható programok, a csoportvezetők, az előadók, a budapesti ráhangoló előadások… témájában. Várjuk a hozzászólásaitokat!

Az esemény facebook oldala.

LA Hippocampus szerevező csapata