KORSZERŰ NÖVÉNYHASZNÁLAT TÁJÉPÍTÉSZEKNEK - továbbképzés

Kategória: 
KORSZERŰ NÖVÉNYHASZNÁLAT TÁJÉPÍTÉSZEKNEK
Kreditpontos szakmai továbbképzés
Oktató: Dr. Szabó Krisztina
1. alkalom: 2019. február 22-én, pénteken 10 órától, SZIE Budai Campus
A tanfolyam költsége: 9000 Ft/alkalom
 

 

 
KORSZERŰ NÖVÉNYHASZNÁLAT TÁJÉPÍTÉSZEKNEK
Kreditpontos szakmai továbbképzés
Oktató: Dr. Szabó Krisztina
  
A szakmai tanfolyam célja elsősorban az utóbbi években piacra került fásszárú taxonok bemutatását, azok alkalmazhatóságát célozza meg, különös figyelmet fordítva az új fajok/fajták adaptációs képességeire városi környezetben. A tanfolyam elméleti jellegű órákat és szemléket is tartalmaz.
 
A továbbképzés 4 tematikus egységre (egységenként 6 óra) osztott. (Örökzöld és lombtartó taxonok; Sorfának alkalmas fajok/fajták értékelése, körültekintő telepítésük; Vizuális favizsgálat, faértékelés; Lombhullató cserjék, talajtakarók)
 
1. alkalom: 2019. február 22-én, pénteken 10 órától, SZIE Budai Campus
 
A tanfolyam költsége: 9000 Ft/alkalom
Jelentkezés: szabo.krisztinaattajk.szie.hu vagy krisztidendroatgmail.com címen
A résztvevők száma max. 20 fő
 
A tanfolyam szervezője az Ormos Imre Alapítvány. A szakmai programra az alapítvány a kamarától továbbképzési pontot igényelt (bírálati sorszám: 2017/205).
 
1. Örökzöld és lombtartó taxonok (2x3 óra)
Az örökzöld és hosszú lombtartó képesség szempontjából tematizált növénycsoport az utóbbi 10-15 évben robbanásszerűen fejlődött. Nem csak fajták, hanem számos új faj jelent meg a piacon, amelyek hazai alkalmazhatóságát hosszú távon még nem igazolták. Az új taxonok megjelenésének egyik kiváltója talán az, hogy nem csak Ny-Európában, hanem keletebbre is, az örökzöldek nagyobb arányú megjelenése figyelhető meg városi környezetben. A korábban felfedezett és botanikus kertekben adaptált, majd azokból szelektált fajták széleskörűen terjednek. Egyre inkább fontos szempont a kiültetéseknél, hogy a téli időszakban is díszítsenek, és erre az egyik leginkább kézenfekvő növénycsoport az örökzöld, félörökzöld, illetve lombtartó kategória. A szakmai tanfolyamsorozat első alkalommal olyan:
 
- tű- és pikkelylevelű örökzöld,
- lomblevelű örökzöld,
- kúszó-kapaszkodó, és
- télkertekben alkalmazható fajokat mutat be, melyek már megtalálhatók a katalógusokban illetve még ritkaságnak számítanak és tájépítész nyomásra a faiskolák, kertészetek kínálatában szerepelhetnének.
 
A tanfolyam elméleti előadásokkal kezdődik (3 óra) és arborétumi sétával, szemlékkel (3 óra) zárul.