Kincses sziget játszótér

A projekt a budapesti 4-es metróvonal kapcsolódó felszíni beruházásai körében jött létre, a Bocskai úti állomás szellőző műtárgya körüli környezetrendezés szükségessége miatt. A játszótér alapötlete a Kincses sziget megvalósítása a város dzsungelében egy kis tengerparti hangulattal.

A projekt a budapesti 4-es metróvonal kapcsolódó felszíni beruházásai körében jött létre, a Bocskai úti állomás szellőző műtárgya körüli környezetrendezés szükségessége miatt. A játszótér alapötlete a Kincses sziget megvalósítása a város dzsungelében egy kis tengerparti hangulattal. A hangulatot a hullámzó tengerpart, pálmafák és dzsungel hangulatú játszószerek adják. A térkő burkolatot a parton farönksor szegélyezi, ami 15 cm magas és kétméterenként 85 cm-es oszlopok osztják. Ezeket az oszlopokat kötéllel kötjük össze stégszerűen.

  

A tengert a homok jelképezi, míg a tengerpartot vörös színű ütéscsillapító burkolat. A gumilap burkolatra kerül elhelyezésre a hinta és egy fa ügyességi játék. A szigetet és a stégszerűen kialakított területet egy farönkkel szegélyezett egyedi fahíd köti össze. A híd jobb oldali részén helyezhetők el az 1-3 éves korosztálynak szánt játékok: a tengeri csillagot jelképező homokozóasztalok, a delfin rugós hinták, a hajót ábrázoló bébicsúszda. A híd másik oldalán alakítottuk ki a 4-12 éves korosztály játszóhelyét, ahol a tengerparton egy lezuhant repülő továbbá egy mászóhordó található. A vízben áll egy csúszdával és különböző kötélmászó eszközökkel kombinált mászólabirintus, amelynek a teteje leveleket imitáló borítást kap. A labirintus játékértéke: mászás, egyensúlyozás, függeszkedés, ügyesség-fejlesztés, koordináció, erő-tréning. A feljutás történhet: rámpán, fémbetétes mászó hálón, csigavonalú rozsdamentes acélcső-mászókán, HPL mászó falon, ingó stégen. A hangulat kiegészítésére a tengerparton pálmafákat helyezünk el.

A játszótér támfalai három különböző magasságban, látszóbetonból készülnek. A szellőző műtárgy körüli feltöltés megtámasztására a játszótér felőli oldalon 70 cm magas támfal készül, a Kanizsai és a Fehérvári út felöli telekhatáron 80 cm magas támfal szükséges, a hátsó L alakú támfal pedig 60 cm magas, mellyel a játszótér zöldfelületeit emeltük ki.

Szerzők: 
generál tervező:  Főmterv Zrt.
cégnév:  Korzó Tervezési Stúdió Kft.
szerzők:  Grabner Balázs, Terhes Dénes
kivitelező:  Swietelsky Építő Kft., Park-Line Kertészeti Kft.
területnagyság:  2500 m2
Munka helye: 
Budapest, Fehérvári út
Terv: 
2009
Elkészült: 
2009

Hozzászólások

Mennyire lesz "tiszta" a játszótér melletti szellőzőcsőből kijövő levegő, amikor megkezdődik a metróüzem? Állítólag ugye az ultrafinom porszemcsék amúgy is túltengenek a metróalagutakban, itt meg ezt a levegőt szellőztetik ki, koncentráltan ...