Kihalás fenyegeti a lápi pócot

Kategória: 

A Vajdaság őshonos halfaja 100 évvel ezelőtt még jelentős gazdasági tényező volt a térségben, mára azonban a folyók szabályozása miatt minimálisra csökkent egyedszáma. Újvidéken most mesterséges körülmények között, hidrobiológiai laborban nevelik a megmaradt egyedek utódait.


 

A tartományi kormány támogatásával kezdődött 2013-ban a Vajdaságból kiveszettnek hitt lápi póc megmentése és mesterséges szaporítása az Újvidéki Egyetem hidrobiológiai laboratóriumában. Az utóbbi évek alapos kutatásai során három szűk élettérből mentették meg és kezdték meg mesterséges szaporítását. Az idei ívási idényben 10 anyaállattól körülbelül 3000 egyedet sikerült kinevelni. Ezeket őszre visszaengedik a természetbe.

„A neveléssel már nagyon sok információt kapunk arról, milyen élőhelyeket kedvelnek ezek a halak, milyen életfeltételek mellett tudnak a legjobban növekedni és szaporodni a természetben is” - magyarázta Sípos Sándor, a Halvédelmi és Haltani Társaság szakembere.

A 40 éve működő hidrobiológiai laboratórium komoly felszerelést kapott az Európai Uniótól a kihalás szélére sodródott őshonos halfajták megmentésére. Tudományos kísérletek folynak a Vajdaságban és Szerbia egész területén. Az újvidéki laboratóriumot mesterséges szaporításra is akkreditálni kívánják.

A lápi pócot más halfajtákkal együtt szimulált mocsári környezetben figyelik a szakértők. Céljuk a magas egyedszám elérése és a közeljövőben mesterséges mocsár létesítése a szabadban. A lápi póc Szerbiában és Magyarországon is védett, eszmei értéke 100 ezer forint.

forrás: mti.hu