Ismerje meg a megújult AutoCAD 2015 szoftvert!

Címkék: 

Az AutoCAD 2015 számos apró módosítást tartalmaz a már meglévő eszközökhöz Az üdvözlő képernyőt az Új lap cseréli le, a szöveges listajelek automatikusak, van egy új lasszós kijelölési eszköz, a térképek mostantól nyomtathatók, és szálkeresztjelvények és szalaggalériák is használhatók. A Tervhírcsatorna már a vállalati hálózaton is használható, a modelltérbeli nézetablakok használata pedig rendkívül egyszerű lett.

FELHASZNÁLÓI FELÜLET ÉS LÁTVÁNY VÁLTOZÁSAI
 
Az egyik módosítás egy elem eltűnése. Az üdvözlő képernyő már nem érhető el! Ez volt az a képernyő, amelyik az AutoCAD első indításakor ugrott elő, és a legtöbben azonnal kikapcsolták. Ehelyett mostantól az Új lap jelenik meg. Az Új lapot akkor érhetjük el, ha az AutoCAD elindul, nincsenek megnyitott fájlok, vagy a felhasználó új lapot indít. Az Új lap két új tartalomterületből áll – a Tanulás és a Létrehozás oldalból. Mindkét tartalomterület különböző eszközökhöz biztosít hozzáférést.
 
 
Létrehozás
A Létrehozás lap három fő oszlopból áll:
 • Kezdeti lépések,
 • Legutóbbi dokumentumok és
 • Csatlakozás.
Elég egyértelmű, hogy ezek a kategóriák mire valók, illetve mit tartalmaznak.
 • Új lap létrehozásakor alapértelmezés szerint a Létrehozás oldal jelenik meg.
 • A Kezdeti lépések oszlop új fájlok létrehozásához, egy meglévő fájl megnyitásához és a sablonok eléréséhez biztosít eszközöket, illetve a mintafájlok is itt jelennek meg.
 • A Legutóbbi dokumentumok felsorolja a legutóbb megnyitott fájlokat, a Csatlakozás oszlopban pedig bejelentkezhet az Autodesk 360 fiókjába, vagy létrehozhat egy új fiókot, ha még nincs.
Tanulás
 
Az Új lap Tanulás oldalán a felhasználók hozzáférhetnek az „Újdonságok” videókhoz, a „Kezdeti lépések” videókhoz, tippekhez és online forrásokhoz.
 
A felhasználói felület színeinek változása
 
Az AutoCAD 2015 új színtémával jelenik meg. Ez egy „modern” sötét téma. A színváltozás a szalagot, az állapotsort és a palettákat is érinti. Ez a változás egyértelműen csökkenti a kontrasztot a rajzterület és a munkaterület körüli eszközök között. A színváltozás célja, hogy csökkentse a felhasználók szemének fáradását. A színséma a Beállítások párbeszédpanel Megjelenítés lapján módosítható.
A munkaterület legördülő menüje alapértelmezés szerint ki van kapcsolva a Gyorselérési eszköztárban, azonban továbbra is ott van, és vissza lehet kapcsolni. Fontos emellett, hogy a „Klasszikus” munkaterület már nem érhető el. Ha „klasszikusabb” megjelenésre vágyik, azt manuálisan kell beállítani.
 
 
A Nézet szalaglap már olyan eszközöket is tartalmaz, amelyek a felhasználói felület elemeinek láthatóságát szabályozzák, például az FKR ikon, a ViewCube, a navigációs sor és az elrendezés lapok vezérlőinek láthatóságát. Az új BIM 360 szalaglap gyors és egyszerű hozzáférést biztosít a BIM 360 Glue fiókhoz.
 
Az elrendezés lapokon mostantól látható egy plusz jel (+) gomb, ami az új papírtérbeli lapok létrehozásában segít. A lapokra a jobb gombbal kattintva számos új eszköz érhető el, amelyek az elrendezéslapok létrehozására szolgálnak. Ha olyan sok lap van megnyitva, hogy nem férnek ki a képernyőre, az új túlcsordulási menü egy oszlopban sorolja fel a többi lapot. Az elrendezéslapokhoz új színvezérlők tartoznak a Beállítások párbeszédpanel Megjelenítés lapján.
 
Jobb grafika az objektumok létrehozása közben és után
 
A LINESMOOTHING változó lehetővé teszi a felhasználóknak az élsimítás ki- és bekapcsolását a nézetablakokban, ha a 2D drótváz látványstílus aktív. Ez nem befolyásolja a nyomtatást – csak a 2D objektumok, például a vonalak, ívek, körök és rajzi segédeszközök (például a rácsvonalak) képernyőn való megjelenítését. Ezek a vezérlők a Grafikus teljesítmény párbeszédpanelen találhatók.
Az új COMPLEXLTPREVIEW rendszerváltozó az objektumok létrehozása és szerkesztése közben további vizuális visszajelzés beállítását teszi lehetővé. Például az áthelyezés parancs képes megjeleníteni a kijelölt objektumokat az eredeti helyzetükben is, azonban halványított megjelenéssel. Emellett az összetett vonaltípusok rajzolás, áthelyezés, másolás vagy forgatás közben is láthatók maradnak. Az AutoCAD 2015 rajzolás közben a vonalak és vonalláncok színét, vonaltípusát és vonalvastagságát is megjeleníti.
 
Az AutoCAD 2015 az objektumok előkijelölésekor és kijelölésekor több módon is vizuális visszajelzést nyújt. Amikor a mutatót egy objektum fölé mozgatják, a geometria vastagabban, illetve a háttér színétől függően sötétebben vagy világosabban jelenik meg. Ha be van kapcsolva a hardveres gyorsítás, az objektumok kijelölésekor megmarad az objektum kiemelése (vastagabb és sötétebb/világosabb), és a színe megváltozik a könnyebb azonosítás érdekében. A Metszés, az Elérés, a Meghosszabbítás, a Tulajdonságok másolása és a Megtörés parancsok mostantól parancs-előnézeti funkciót is tartalmaznak.

 
Az AutoCAD 2015 rendelkezik egy lasszós kijelölés nevű új kijelölési eszközzel. A lasszós kijelölés indításához kattintson a rajzterület egy üres területére, és húzza a mutatót egy vagy több objektum körül. A „régi stílusú” ablakos és metsző ablakos kijelölés továbbra is elérhető; egyszerűen kattintson egy üres területre, és engedje el az egérgombot. Kattintson és tartsa nyomva az egérgombot a lasszós kijelölés indításához. Ennek a kijelölési eszköznek az elérhetőségét a Beállítások párbeszédpanel Kijelölés lapján kapcsolhatja be vagy ki.
 
 
Szálkeresztjelvények
 
Az AutoCAD 2015 mutatója is megújult. A szálkeresztek már nem jelennek meg a jelölődoboz területén, hogy jobban látható legyen a kijelölt objektum. Az Autodesk jelvényekkel bővítette a szálkeresztet, melyek a hozzá tartozó parancs ikonjára hasonlítanak. Külön jelvény tartozik a kijelölés, másolás, áthelyezés, méretezés, nagyítás, törlés és elforgatás parancsokhoz, illetve számos „ellenőrző” eszköz is rendelkezik vele, mint például a távolság, sugár, szög, terület, térfogat, lista és azonosító. Az ellenőrzési parancsokhoz tartozó jelvény egy kérdőjelet ábrázol. Az elforgatási jelvény az elforgatás ikonjára hasonlít, és jelzi az elforgatás szögét is (ez egy remek vizuális segítség lesz).
 
 
Szalaggalériák
Egy új eszköz segít az aktuális fájlban található blokkok beillesztésében. Ha a BEILL parancsot a szalagról használja, és a fájl már tartalmaz blokkokat, alul előugrik egy panelablak, amely az elérhető blokkok előnézetét mutatja. A méret-, többszörösmutató-, szöveg-, táblázat- és táblázatcella-stílusokhoz is léteznek galériák.

 
A modelltérbeli nézetablak vezérlői
 
A modelltérbeli nézetablakok vezérlése mostantól sokkal egyszerűbb. Hozzon létre néhány modelltérbeli nézetablakot, ahogy eddig csinálta (a Nézetablakok parancs segítségével). Az aktív nézetablak körül egy jól látható kék szegély jelenik meg. Kattintson rá, majd húzza bármelyik nézetablak szegélyét a határvonal áthelyezéséhez. Ez lehetővé teszi a nézetablak méretének gyors módosítását. A nézetablak szegélyei körül egy plusz (+) jel látható, mint a 7. ábrán. Ha rákattint és húzza ezt az ikont, akkor feloszthatja a nézetablakot, és egy újat hozhat létre. A mutató balra/jobbra vagy fel/le húzásával a nézetablak vízszintesen vagy függőlegesen osztható fel. A nézetablakot úgy is feloszthatja, hogy nyomva tartja a CTRL billentyűt, és a mutatót a nézetablak szegélyén húzza. A szegélyek egy oldalra húzásával egyesíthető ismét a két nézetablak.
 
 
Az állapotsoron egy új eszközzel szabályozható az izometrikus környezet. Egyetlen kattintással bekapcsolhatja az izometrikus rajzolást, illetve módosíthatja az izosík beállításait. Az Izo beállításokra kattintva megjelenik egy leporellómenü, ahol választhat a Bal izosík, a Felső izosík és a Jobb izosík között. Az ikonra kattintva be- vagy kikapcsolható a beállítás, a nyílra kattintva pedig megjelennek a leporellómenü vezérlői.
 
BEKEZDÉSES SZÖVEG ÉS SZÖVEGSZERKESZTŐ FEJLESZTÉSEI
 
Az AutoCAD 2015 számos apró fejlesztést tartalmaz a bekezdéses szövegek működésével kapcsolatban. A fejlesztések egy része új, míg a többi már meglévő funkciókat javít tovább. Ha be van kapcsolva a hardveres gyorsítás, a bszöveg szerkesztő átlátszó lesz, ami azt jelenti, hogy a szerkesztő mögött lévő geometria láthatóvá válik. Ez nagyszerű, amikor vonalas rajz feliratozását végzi, és látni szeretné, hogy a szöveg hogyan néz ki a vonalas rajz körül. A hasábok mostantól a sarokban lévő fogóponttal is méretezhetők, ami egyszerűbbé teszi a szélesség és a magasság módosítását. Ha a mutatót a szerkesztő alsó vagy jobb oldali szegélye fölé mozgatja, csak a magasság vagy a szélesség is módosítható. Az automatikus törtalakhoz egy kattintható ikon tartozik, amelyen azonnal beállíthatja az átrendezett szöveg megjelenítését. A bekezdések tabulátorai mostantól eszköztippekkel is rendelkeznek a szerkesztőben, így sokkal egyszerűbb lett a szabályzásuk és beállításuk. A szövegszerkesztő tartalmaz egy tulajdonságmásoló gombot is, hogy egyformára állíthassa a tulajdonságokat egy szövegobjektumon belül. Az új SZÖVEGILLESZT paranccsal gyorsan elvégezhető a szövegobjektumok egymáshoz illesztése. Indítsa el a parancsot, jelölje ki az igazítani kívánt szövegobjektumokat (egysoros, bekezdéses vagy attribútum), majd jelölje ki azt a szövegobjektumot, amelyhez illeszteni kívánja a kijelölt objektumokat. Két pont kijelölésével egy vonalat is létrehozhat az illesztéshez. Ráadásul a távolságokat is beállíthatja.
 
Automatikus felsorolásjelek
 
Az AutoCAD Bszöveg objektumai mostantól automatikus felsorolásjelezési és számozási funkcióval is rendelkeznek. Ha gyakran kell számozott listákat vagy megjegyzéseket létrehoznia, biztosan megkedveli majd ezt a funkciót. A funkció természetesen ki- és bekapcsolható. Nyissa meg a Bszöveg szerkesztőt (ehhez módosítson valamilyen szöveget), majd a megjelenő Bszöveg szerkesztő környezetfüggő szalagjának Felsorolásjelek és számozás panelén kattintson a nyílra. Kattintson az „Automatikus felsorolásjelek és számozás engedélyezése” beállítás kikapcsolásához. Ha a beállítás be van kapcsolva, egy pipa látható mellette. A funkció használatához írja be a felsoroláshoz használni kívánt számot vagy betűt. Szimbólumokat is használhat. Ezután folytassa a következő karakterek valamelyikével:
 • .
 • )
 • >},
 • ]
Ezen karakterek után nyomja meg a szóköz vagy a Tab billentyűt a felsorolásjelek automatikus elhelyezésének megkezdéséhez. Ha az automatikus felsorolásjelek funkció be van kapcsolva, megjelenik egy szimbólumikon. Az ikonra kattintva további vezérlőelemeket jeleníthet meg a felsorolásjelekhez.
 
 
Caps Lock
 
Az AutoCAD Bszöveg már régóta rendelkezik a csupa nagybetűs vagy csupa kisbetűs írásmód-beállítással. Mostantól a cAPS Lock automatikus javítása funkció is rendelkezésre áll. Alapértelmezés szerint be van kapcsolva, de ha a jobb gombbal kattint a szövegszerkesztőben, majd rákattint a beállításra, kikapcsolhatja. A funkció akkor lép működésbe, ha egy szó első betűjének beírásakor lenyomja a SHIFT billentyűt, majd a szöveg többi betűjéhez felengedi azt. Az AutoCAD az első betű nagybetűre, majd a többi betű kisbetűre változtatásával automatikusan kijavítja az írásmódot, majd kikapcsolja a Caps Lockot. A funkció a táblázatokban, mutatókon és méreteken megjelenő szövegekkel is működik.
 
FÖLDRAJZI ELHELYEZKEDÉS ÉS TÉRKÉPEK
 
Az AutoCAD 2015 verzióban lényegesen fejlettebbek a Földrajzi elhelyezkedés eszközei és a térképek. Zökkenőmentesebbé vált a fájlok helyének beállítása. Ne feledje, hogy a térképek használatához be kell jelentkeznie Autodesk 360 fiókjába. Ellenkező esetben a hely beállítása csak a szélességi és hosszúsági koordináták megadásával lehetséges. A hely és a koordináta-rendszer beállítását követően megjeleníthet egy légi térképet. A térkép felbontása a nagyítástól függően változik, ahogy a program megpróbál egyensúlyt találni a képminőség és a számítógép teljesítménye között. Most már valóban használhatja a rajzban megjelenített térképet.
Korábban csak a térkép megtekintésére volt lehetőség az AutoCAD programban végzett munka során, mostantól azonban rögzítheti is azt nyomtatáshoz. A térkép ezzel be lesz ágyazva a rajzba, ami természetesen növeli a fájlméretet, ugyanakkor a térkép is a rajz részévé válik. A térkép képe fogókkal szerkeszthető, így más képekhez hasonlóan áthelyezheti, átméretezheti vagy elforgathatja azt. Azt is figyelje meg, hogy a térkép három változatban érhető el: úti, légi vagy hibrid megjelenítéssel. Még ha beágyazta is a térkép képét, a térkép típusa a későbbiekben is módosítható. A Térkép képe szalaglap csúszkáival módosíthatja a térkép képének fényerejét, kontrasztját és halványítását. A térkép képe csak akkor frissül, ha újra betölti azt, egyébként a beillesztéskori állapotában marad.

 
AUTODESK RECAP ÉS VALÓSÁGRÖGZÍTÉS
 
Az AutoCAD már másféleképpen használja fel a pontfelhőket. A munka nagy részét az Autodesk ReCap végzi. Az AutoCAD a továbbiakban nem támogatja a PCG- és ISD-fájlokat, illetve azok létrehozását. Az AutoCAD mostantól a ReCap pontfelhőfájljait, vagyis RCP- és RCS-fájlokat használ. A ReCap a PCG- és ISD-fájlok, illetve számos egyéb típusú pontfelhőfájl kezelésére is képes. Az adatok feldolgozását a ReCap alkalmazásban (amely ingyenesen jár az AutoCAD szoftverhez) végezheti, majd az RCP- vagy RCS-fájlok létrehozását követően felhasználhatja azokat az AutoCAD programban. A ReCap fájlok csatolása után az AutoCAD programban a korábbiaknál sokkal több vizuális vezérlőelem áll rendelkezésre – például a földrajzi elhelyezkedés. Vezérelheti a pontméretet, a részletességi szintet, a pontok fájlonkénti maximális számát, a színezést, a színleképezést és a megvilágítási eszközöket, továbbá a pontok vágásával megjeleníthet egy adott területet. Az új Pontfelhőkezelő lehetővé teszi több pontfelhőfájl csatolását is a rajzhoz. Mostantól a pontfelhők tárgyrasztervezérlője is rendelkezésre áll, amely lehetővé teszi a pontfelhőadatokra való illesztést. A 3D keringés parancs mostantól lehetővé teszi a pontfelhőre való illesztést, és annak keringési középpontként való használatát.
 
A TERVHÍRCSATORNA VÁLTOZÁSAI
 
A Tervhírcsatorna az AutoCAD beépített csoportmunkaeszköze. Az AutoCAD ezen kiadásában a Tervhírcsatorna működése még zökkenőmentesebbé vált. A Tervhírcsatorna működésével kapcsolatos panaszok egyike arra vonatkozott, hogy az eszköz használatához a fájlokat fel kellett tölteni egy Autodesk 360 fiókba. Mostantól a felhasználók a Tervhírcsatorna használatához a vállalatuk kiszolgálójára is menthetik a fájlokat. Ne feledje, hogy csak a vállalati kiszolgálót elérő felhasználók férhetnek hozzá a Tervhírcsatorna adataihoz. Ez valószínűleg teljesen jó megoldás, ha csak a munkatársaival kíván együttműködni. A Tervhírcsatorna adatainak harmadik felekkel való megosztásához azonban továbbra is fel kell töltenie a fájlokat az Autodesk 360 szolgáltatásba. Mostantól, ha a Tervhírcsatorna adatait is tartalmazó fájlokat küld e-Küldeményként, dönthet úgy, hogy ezeket az információkat eltávolítja az e-Küldemény fájljainak létrehozásakor.

 
EGYÉB VÁLTOZÁSOK
 
A Súgó változásai
 
Az AutoCAD Súgója egy új, Keresés nevű funkcióval bővült. Az új funkció megkönnyíti a parancsok megkeresését a szalagon. Ha a Súgó megnyitásakor a parancs látható az aktuális szalagon, semmi sem jelenik meg. Ha azonban a parancs nem látható, a parancsok listája mellett egy KERESÉS feliratú hivatkozás jelenik meg a súgóablakban. A hivatkozásra való kattintáskor megjelenik egy, az eszközre mutató animált nyíl (lásd 11. ábra). Ha az eszköz nem érhető el az aktuális munkaterületről, vagy ha egy rejtett vagy környezetfüggő szalaglapon vagy panelen található, egy eszköztipp jelenik meg a parancs eléréséhez szükséges utasításokkal.

 
További apróságok
 • Mostantól lehetséges az íves vonalláncszakaszok lekerekítése. Az íves vonalláncok létrehozásakor a CTRL billentyű lenyomása esetén ellentétes irányú vonallánc jön létre.
 • A méretek létrehozásakor az AutoCAD 2015 mostantól figyelmen kívül hagyja a meglévő méretsegédvonalakat, így nem fordulhat elő, hogy véletlenül azokra illeszti a méretet a méretezni kívánt objektumok helyett. Ez a Beállítások párbeszédpanel Rajzolás lapján kapcsolható be vagy ki. Emellett a folyamatos bázisvonalas méretezés létrehozásakor (a DIMCONTINUEMODE rendszerváltozó beállított értéke 1) az új méret örökli a folytatott méretek stílusát.
 • Az AutoCAD mostantól az Autodesk új Autodesk fordítási keretrendszerének (ATF, Autodesk Translation Framework) használatával importálja a más fájlformátumokból származó modelladatokat. Támogatja a hálókat, a görbéket, az objektumszíneket és a fóliákat. Mostantól az elárvult DGN-adatok tisztítása is lehetséges.
 • Mostantól az Autodesk BIM 360 bővítmény is szerepel az AutoCAD telepítésekor választható lehetőségek között.
 • Az új teljesítmény- és látványhangoló eszközök kihasználása érdekében az AutoCAD programot a hardveres és szoftveres modellezési renderelésre is beállíthatja.
 • Mostantól a PNG- (Portable Network Graphics) fájlok használata is támogatott gombikonként.
 • Az AutoCAD 2015 az Application Manager eszközt is tartalmazza. Ebből hozzáférhetők és kezelhetők a telepített Autodesk-alkalmazások.
 
Az AutoCAD 2015 új eszközöket biztosít a hardverrel kapcsolatos teljesítményproblémák elemzésére és elhárítására.
 
Kiss Árpád
TERC Kft. CAD Stúdió