I come from Hungary

Kategória: 

Milyen lehetőségei vannak egy külföldre vágyó hallgatónak? Ambíciók, lehetőségek, előnyök. Fábián Sárával beszélgettünk.

Évről évre több lehetőség kínálkozik a hallgatók külföldi továbbtanulására. Ennek legkeresettebb hazai formája az Erasmus + program. A diákok számos külföldi egyetem közül választhatnak, ahol szakmai ismereteik mellett készségeiket is fejleszthetik.

A jelenlegi külföldi kapcsolatokról és a jövőről beszélgettünk Fábián Sárával, a Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Karának nemzetközi koordinátorával.

Talán sokunknak nem egyértelmű, hogy mivel is foglalkozik egy nemzetközi koordinátor. Meg tudnád fogalmazni, hogy mi a pontos feladatod az egyetem életében?

Az én feladatom a Tájépítészeti karon első sorban az, hogy a magyar diákok kiutazását segítsem, illetve a külföldről érkezett hallgatók integrációját megkönnyítsem. Másodsorban a Kar szeptemberben beindult angol nyelvű MLA képzéséhez próbálok hallgatókat toborozni a nagyvilágból. A koordinátor megnevezés nagyon találó, mivel igen sok szereplője van ennek a folyamatnak beleértve a diákokat, tanárokat, külföldi partneregyetemeken- és, hazai egyetemeken dolgozó kollégákat, a hivatalnokokról, orvosokról és ügynökökről már nem is beszélve.

Jelenleg milyen lehetőségei vannak egy tájépítész hallgatónak a nagyvilágban?

A legismertebb program az Erasmus +. Számos országban van partneregyetemünk, ahol fogadják az ott tanulni vágyókat, illetve bármelyik európai országba utazhatnak a hallgatók szakmai gyakorlatra ha tudnak maguknak helyet találni, természetesen ebben is segítünk nekik. Az Erasmus+ program jelenleg Európára terjed ki, de márciustól az egész világ felé kitárul. Most is dolgozunk a tengeren túli kapcsolatok fejlesztésén, hogy jövőre még szélesebb körű lehetőség várja a hallgatókat. Ezen kívül még fontos megemlíteni a CEEPUS programot, amely 6 közép-európai állam kapcsolatát hivatott erősíteni a felsőoktatás terén..

Ez nagyszerű! És szerinted mi a három legnagyobb előnye annak, ha az ember külföldön tanul?

Rengeteg előnye van! Ezek közül a legfontosabb talán, hogy önállóságra nevel. Segít a felnőtté válásban, hiszen megtanít talpraesettnek lenni idegen környezetben is. A második, hogy rendkívül hatékonyan fejleszti a nyelvi készséget. A harmadik pedig természetesen a szakmai tapasztalat.

Utolsó kérdésem pedig az lenne, hogy milyen felületekről lehet értesülni a legújabb lehetőségekről?

Elsődlegesen a Corvinus Egyetem és aTájépítészeti Kar honlapjáról, ahol rendszeresen frissülnek a hallgatói beszámolók és megtekinthetőek a partneregyetemek valamint a szakmai gyakorlati helyek listái.. Ezen kívül pedig Facebookon, az „Erasmus + TÁJK” csoportban mindig megtalálhatók az aktuális hírek.