Gyula, a múlt és a jövő találkozása

A terület közlekedési problémáinak feloldásával párhuzamosan egy olyan téregyüttes kialakítása volt a tervezési cél, mely a város XXI. századi kapujaként szolgál. Vonalvezetését tekintve az egyszerű, mértani formák tárják fel a teljes átláthatóság, tiszta térszervezés figyelembe vételével a teret. Cél volt a zöldfelület növelése.

KOSSUTH TÉR

A terület közlekedési problémáinak feloldásával párhuzamosan egy olyan téregyüttes kialakítása volt a tervezési cél, mely a város XXI. századi kapujaként szolgál. Vonalvezetését tekintve az egyszerű, mértani formák tárják fel a teljes átláthatóság, tiszta térszervezés figyelembe vételével a teret. Cél volt a zöldfelület növelése, a növényzet összetételének gazdagítása - külön kiemelve a virágfelületeket -, a meglévő fák megóvásának figyelembe vételével. A területnek híven kell tükröznie Gyula fürdőváros mivoltát, vízfelületek, díszmedencék, szökőkutak alkalmazásával.

BELVÁROS

A meglévő állapotok és adottságok elemzésével és a meglévő tanulmányok figyelembe vételével, egy kisebb-nagyobb ötletekkel megoldott környezet átalakítás megtervezése volt a cél. Nem egy teljesen „új" belváros kialakítása , hanem egy kompromisszumokon alapuló út megtalálása volt a szándék.

Szerzők: 
Generál tervező: PAnda Pont Kft.
Tájépítész tervezők:: Andaházy László, Botka Szilvia, Turcsányi Katalin
Kivitelező:  Gyula Városkapu Konzorcium
Munka helye: 
Gyula, Kossuth tér és belváros
Terv: 
2000-2006
Elkészült: 
2007-2008