Gyeptelepítés, őszi-téli felkészítés

Kategória: 
Címkék: 

A kertépítő szakemberek jól tudják, hogy a gyep- és pázsittelepítés optimális ideje a nyár végén, ősz elején van, az időjárástól függően nagyjából augusztus 20. és szeptember 30. között. Ekkorra már elvégeztük a talajcserét, a tereprendezést, leirtottuk a gyomokat. A talaj még meleg és az őszi esők is megérkeztek, amik segítik a biztonságos kelést. Már csak a tápanyag-gazdálkodásról kell gondoskodni.

A kertépítő szakemberek jól tudják, hogy a gyep- és pázsittelepítés optimális ideje a nyár végén, ősz elején van, az időjárástól függően nagyjából augusztus 20. és szeptember 30. között. Ekkorra már elvégeztük a talajcserét, a tereprendezést, leirtottuk a gyomokat. Az évelő fűfélék kiirtására gyakorlatilag semmi más lehetőségünk nincs, csak a perzselő hatású gyomirtó szerrel elvégzett totális gyomirtás. Mostanra megszüntettük a hepe-hupákat, kialakítottuk az aprómorzsás talajszerkezetet, ami nemcsak a magról vetett gyep esetében lényeges, hanem a gyepszőnyeg egységes begyökeresedése, a foltosság kialakulásának megelőzése érdekében is. A talaj még meleg és az őszi esők is megérkeztek, amik együttesen segítik a biztonságos kelést.
 
Mint minden növénynek, a fűnek is nagyban meghatározza a későbbi életét, kondícióját, ellenálló képességét a kezdeti jó indulás, gyors begyökeresedés. Ezt egy jó minőségű gyepstarter műtrágyával támogathatjuk. A LandscaperPro New Grass szabályozott tápanyag-feltáródású, burkolt indító gyepműtrágyája lassított ütemben, talajhőmérséklettől függően 8-10 héten át fokozatosan szolgáltatja a szükséges tápanyagokat. Magas foszfortartalmának köszönhetően gyors csírázásra és látványos gyökérfejlődésre számíthatunk a fokozatos nitrogénfeltáródásnak köszönhetően pedig a frissen kelő fű lombozata is kellő táplálást kap. A szabályozott tápanyagleadás biztosítja, hogy a fiatal növény érzékeny gyökerei a leggyorsabban fejlődnek a perzselés veszélye nélkül . Használhatjuk felülvetéshez vagy új gyep kialakításához. Közvetlenül vetés előtt 20-30 g/m2 mennyiségben, sekélyen (1-2 cm) dolgozzuk bele a talajba. A LandscaperPro New Grass az apró szemcsemérete egyenletesesen műtrágyaeloszlást tesz lehetővé. A műtrágyaszórás és –eloszlás akkor a legpontosabb, ha azt a műtrágyatípusra pontosan beállított műtrágya kiszóróval végezzük el. Ehhez kisebb kertekbe és nagyobb felületekre is ajánlunk kiszórókat.
 
A LandscaperPro New Grass gyepstarter műtrágya akár 10-14 nappal korábbi kelést tesz lehetővé, aminek köszönhetően a frissen telepített gyep erős gyökérzettel telel, a tartalék tápanyagnak köszönhetően tavasszal gyorsabban indul fejlődésnek. A 10-14 napos koraiság tavasszal akár több hónapos előnyt is jelenthet, hiszen egy erős gyökérzetű gyep sokkal gyorsabban indulhat a tavaszi szezonba. A parképítő számára ez a befektetés kiszámíthatóvá teszi a vállalások teljesítését, a minőségi elvárásoknak való megfelelést, ami végső soron a megrendelő elégedettségével sokszorosan is megtérülhet.
 
Sportpályák telepítésénél a szabályozott feltáródású, burkolt Sportsmaster CRF Renovator, vagy a lassú feltáródású Sierraform GT PreSeeder 18-22-5 a legjobb választás.
Kísérleti eredményeink a fenti termékek használatára:
 
Telki, MLSZ központ centerpálya: Sierraform GT PreSeederrel indított és a más műtrágyával kezelt pályán mért gyökérmélység különbségei az ősszel. (Fotó: dr. Szemán László)
2012. szeptember: gyökérfejlődés Sierraform PreSeeder tavaszi kezeléssel
Gyökérfejlődés versenytárs műtrágyával

Sárvári Fürdő: LandscaperPro New Grass-el kezelt és nem kezelt terület közötti különbség 11 hét után:


Kezeletlen kontrol
Vetés: 2008. 07. 10.
A fénykép 2008. 10. 02-án készült.
Vetés+LandscaperPro New Grass-kezelés 30 dkg/m2 adagban: 2008. 07. 10.
A fénykép 2008. 10. 02-án készült.
Minőségi fűmagok
 
A gyep minőségét jelentősen befolyásolja az elvetett fűmagkeverék minősége. Az Everris évek óta saját nemesítésű fűfajtákból álló, korszerű, csúcsminőségű fűmagkeverékeket is kínál, amelyekből Az Everris fűmagkeverékek az európainál sokkal szigorúbb amerikai szabványnak felelnek meg, azaz magasabb csírázási és tisztasági százalékokkal rendelkeznek, így akár 20-25 gramm is elegendő négyzetméterenként, szemben a más cégek által általánosan javasolt és szokásos 30-40 g/m2-rel.
Magánkertek, kisebb parkok füvesítéséhez az Everris LandscaperPro fűmagkeverék-családban minden körülményre kínálnak megoldást. A LandscaperPro Supreme ideális választás akkor, ha Ön egyszerre szeretne strapabíró és nagy díszítő értékű gyepet otthona kertjében. A LandscaperPro Performance magas minőségű sport jellegű keverék, kiváló taposás tűrő és regenerálódó-képességgel. A LandscaperPro Sun&Shade keverék jól ellenáll a szélsőséges fényviszonyoknak. Tűző napot és árnyékot egyaránt kiválóan tűri, ezért olyan területekre javasoljuk, ahol ezek váltakozhatnak. A LandscaperPro Finesse a díszpázsitok, finom szerkezetű luxusgyepek kialakítására kiváló.
Nagyobb beruházásokhoz, például sportpályák, nagyobb közterületek, ipari parkok, autópálya füvesítésére a ProSelect keverékeket javasoljuk, egyedi igényt is kiszolgálunk.
 
Felkészítés a télre

Meglévő gyepeknél október, november hónapokban a télre való felkészítés a legfontosabb teendő. A téli hónapok szélsőséges időjárása a gyepet is megviseli, aminek hatása rendszerint tavasszal jelentkezik, amit nem mindig tudunk azonnal korrigálni. Megfelelő tápanyag-utánpótlással azonban megelőzhetők a tél okozta stressztünetek.
Intenzív gyepfelületeken (futballpályák, öntözött gyepek, díszpázsit) a Landscaper Pro Pre-Winter 4-5 hónapos hatástartamú, burkolt műtrágyát használhatjuk a legkiemelkedőbb eredménnyel. Magas káliumtartalmának köszönhetően a növények szövetei még a tél beállta előtt kellően megerősödnek ahhoz, hogy a tél káros hatásait (fagy, kiszáradás, nagy nappali-éjszakai hőmérséklet-változás) jobban elviseljék. A speciális burkolásnak köszönhetően a szemcsékben lévő tápanyag fokozatosan áramlik ki, így tartós tápanyagforrás biztosít. Alkalmazhatjuk még évelő virágágyások felülkezelésére, temetőkertek, illetve nagy értékű cserjefoltok, örökzöld és lombhullató sövények őszi tápanyag-utánpótlására is.
 

Everris International B.V. Magyarországi Kereskedelmi Képviselete

   www.everris.hu